Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán vltavské paroplavby Adam Korkorán má sice pod palcem jen malý parník Primator Dittrich, ve snech se však stává slavným hrdinou pirátských příběhů, a navíc je snobskou lázeňskou společností považován za admirála. Všechno to způsobily problémy, které s ním mělo ředitelství paroplavební společnosti. Když Korkorán odmítl odejít do důchodu, poslali ho alespoň do lázní, aby měli na chvíli pokoj. Na nádraží v Poděbradech však sluha z luxusního lázeňského hotelu poplete kufry, a tak je Korkorán považován za korvetního kapitána a boháče. Ten oslněn přepychem omyl nevyvrátí, ale naopak se do nové role vžije natolik, že oklame i zkušeného admirála ve výslužbě Piacciho, spřátelí se s ním a je vyhlášen nejoblíbenějším hostem sezóny. Když mu však dojdou peníze, napíše své hospodyni, aby mu poslala úspory. Natolik ji tím vyvede z míry, že se za ním vypraví, což samozřejmě vede k tomu, že pravda vyjde najevo. Ostudou zničený Korkorán se vrátí domů, místo očekávané výpovědi se však dočká povýšení na vrchního inspektora. Majitelem paroplavební společnosti je totiž admirál Piacci, jeho přítel z lázní. (TV Nova)

(více)

Recenze (79)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Burian je perfektní, jeho pozdější ale i některé dřívější filmy jsou skvělé 4-5*. Ale tady se to tolik nepovedlo. Jo člověk se pobavil, ale nic nečekaného se nedělo, nic závratného, extra vtipného. Ale myslím si, že to jde docela jasně vidět na samotném procentuálním průměrném hodnocení. Radši si pusťte Ducháčka. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian a jeho klasický uniformovaný hrdina na cestě do 20. století. Zatímco sledujeme eskapády současného Adama Korkorána vydávajícího se dílem náhody za zasloužilého korvetního kapitána ve výslužbě, skutečný pamětník slovutné Krieagsmariny se ocitá per plex. Takto budeme brzy sledovat i Floriána Svíčičku v Hrdinovi jedné noci, kterak z vysněného rytířského středověku procitne mezi populárními filmaři. A společně s touto formulí Burian došel určitého tvůrčího vrcholu, který byl následován téměř dvouletou pauzou v natáčení. Nyní si můžeme položit otázku, zda skutečně C. a k. maršálek či listonoš byl definitivním naplněním Burianova filmového obrazu? V jistém smyslu samozřejmě byl, leč dnes si umíme jeho filmy užít i ze širšího pohledu. V tomto případě se zásadně kochám českou verzí screen deca a jedinou prvorepublikovou rolí Heleny Tomanové. ()

Reklama

Wild_man 

všechny recenze uživatele

Podle mě povedená oddychovka od krále komiků Vlasty Buriana. Přijde vám vhod, když si potřebujete odpočinout a podívat se, jak to vlastně bylo dřív. Všem vřele doporučuji. 80% "Todle to je Jadranský móře, todle ten pán, jak tady sedí to je maják, támdle ten miksl nahóře to je nebezpečný skalisko, ten krejčí, co mě to šil, je zloděj, ale to sem nepatří, že jo? ()

Una111 

všechny recenze uživatele

I přes některá místa, v nichž převládá to, co na Burianovi zrovna nemusím, to jest takové to přehánění komičnosti ad absurdum, i přes tato místa se mi film líbil. Překvapivě mne zaujal a pobavil od začátku až do konce. Slabší místa jsou vyvážena skvělým herectvím nejen samotného Vlasty Buriana, ale i mnoha dalších osvědčených herců. Mne zaujala především milá a sympatická Milada Smolíková. Z celého filmu vyzařuje pohoda a laskavý humor, který v dnešních komediích marně hledám. Celkový dojem: slabší 4 *. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Pro mě spolu s Hrdinou jedné noci a Ulice zpívá nejhorší Burianův film 30.let. Pravda ale, že taková Ulice zpívá je mnohem nudnější než Korkorán. Čekal jsem od tohoto filmu asi neprávem hodně, byl jsem zklamán. Moc jsem se u tohoto filmu nebavil, i když se zde samozřejmě několik vtipných situací našlo, ale bylo jich jako šafránu. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Premiéra proběhla 24. srpna 1934 v kinech Adria a Světozor. (Cucina_Rc)
  • Když kapitán Korkorán (Vlasta Burian) mluví o topičovi na parníku Primátor Dittrich, říká: "Kdyby tam dal o lopatku víc, tak to vybouchne jak František Josef, a to byl nějakej parník!" Mluví o katastrofě pražského parníku, kterému vybuchl kotel u Palackého nábřeží 19. května 1898. Při neštěstí zahynuli tři lidé. (Stejšn)
  • Korkorán (Vlasta Burian) hlásí inspektorovi (Jaroslav Marvan), že je na 48. stupni večerníkovém (severní šířka) a 23. stupni poledníkovém (východní délka). Takové místo se ale nachází na hranicích Ukrajiny a Rumunska. (rakovnik)

Reklama

Reklama