Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnešní příběh se odehrává v daleké Kalifornii, ale docela dobře by se mohl odehrát i u nás. Vypráví se tu o nebezpečných intrikách, osočování a pomluvách, které dokážou neblaze poznamenat život kteréhokoliv člověka... Phillip Madison (V. Preiss) má šťastnou rodinu i rozsáhlou lékařskou praxi s pověstí jednoho z nejlepších chirurgů. V jeho takřka idylickém životě se však najednou objeví nepřítel – psychopatická Brittany Hardingová (S. Postlerová), která začne Madisona vydírat – obviní ho ze znásilnění a ohrozí jeho manželství i profesní pověst. Když se ženino vydírání mine účinkem, její agresivita se nezastaví před ničím. Jednou v noci se stane nehoda a lékař je navíc obžalován z ublížení na zdraví dvou náhodných chodců s následkem smrti. Vyšetřování a následný soudní proces mají za cíl jeho vinu prokázat, nebo najít jiného viníka. Je lékař nevinný a podaří se mu očistit od křivého nařčení i obžaloby ze zabití? Napínavý detektivní příběh napsal podle románu amerického spisovatele Alana Jacobsona Jiří Hubač a režie se ujal Zdeněk Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Až téměř do poslední chvíle jsem uvažoval o třech hvězdičkách za vcelku standardní televizní ztvárnění, byť Simona Postlerová předvedla tak odpudivě přesvědčivou kreaci psychicky narušené a nebezpečně rafinované mrchy, až z toho běhal mráz po zádech. Ovšem závěr, kdy se očekávaný americký happyend změnil realisticky v neamericky hořkou koncovku, to u mě nakonec vytáhl až na čtyři hvězdy. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Thriller ostrý jako břitva. On je úspěšný renomovaný chirurg žijící ve spokojeném manželství. Spokojený, oblíbený, uznávaný. Ona je psychopatka s agresivními sklony, která přišla o práci a rozhodne se pomstít. Volba padne na Madisona. Chladnokrevně jej postupně připraví o ženu, o dobrou pověst, o společenské postavení. Dramatický konflikt vrcholí u soudu. Režisér Zdeněk Zelenka se mohl, tak jako už mnohokrát předtím i potom, opřít o osvědčený herecký tým – v první řadě o vynikajícího Viktora Preisse a Simonu Postlerovou, kteří své postavy modelují prostřednictvím nálad a emocí, v souladu s drsnou americkou školou. Zlaté časy televizní tvorby. ()

Reklama

Angerr 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že hlavní role hrají divadelní herci, jde spíše o televizní hru než o film v pravém slova smyslu. Na to jsem ale u našich televizních filmů zvyklý a nevadí mi to. Herci hrají skutečně skvěle, teatrálně, snad jen postava hlavní zlodušky až moc působí snahou vzbudit k ní u diváka nenávist. U mě tedy tvůrci uspěli, kudla se mi v kapse otvírala i při projevu obhájce během soudu. 8/10 ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Nervy drásající psychologické drama, které krásně vystihuje patos dnešní doby, kterým není nic jiného než meetoo.  Presumpce neviny, jako pouhý nic neříkající slogan, na kterém nezáleží. Zničující lavina událostí, vyhnaná do naprostého extrému která již nejde zastavit. Jak jednoduché je někoho obvinit že? Výborné herecké obsazení a výkony. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Achjo, ty Zelenkovy "hry na Ameriku"... za minulých dob by to člověk pochopil a nutno uznat, že několikrát se to kdysi dávno v komorním černobílém podání hodně povedlo (Klobouk plný deště, Muž v osidlech). Zde mi v dost vleklém začátku půlhodinu unikal význam vzniku tohoto snímku, který mi občas připadal jako nějaká epizoda nějakého laciného seriálu, navíc s přepjatými hereckými výkony některých protagonistů (zejména Postránecký, to v případě přehrávající Postlerové, která ztvárnila odpornou negativní postavu a psychicky nemocnou, bylo ještě v pořádku). Při výsledném hodnocení jsem nakonec zvažoval i nad 4. hvězdičkou, protože od momentu vyšetřování a následního soudního procesu film skvěle nabral na obrátkách a v tom pohlcení dějem mi přestaly vadit i spočátku do očí bijící laciné kulisy. Přesto jsem si nemohl na konci nevzpomenout na jiné, daleko propracovanější soudní drama v tvůrčím spojení režie Zelenka – scénář Hubač a to Velký případ (1999), po němž mi v mnohém podobné Falešné obvinění přijde trochu jako recyklování dřívější úspěšné tvorby. Napínavá podívaná z prostředí soudního se z toho i tak vyvinula, jistý přínos dorazil a herecké výkony Aloiše Švehlíka a Františka Němce v rolích soupeřících advokátů oceňuji. (65%) ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama