Reklama

Reklama

Mistři

  • USA Champions
TV spot

Obsahy(1)

Pro řadu Čechů je lední hokej sakrálním prostorem, kde si realizují vlastní touhu po dokonalosti, vítězství, obdivu a moci. V takové fanoušky se mění i skupinka hrdinů, obývajících zdevastovanou vesničku kdesi v českém pohraničí. Scházejí se v průběhu mistrovství světa před skomírající televizní obrazovkou v místní hospodě, jejíž zadlužený majitel Karel už nemá odvahu po nich požadovat peníze za útratu. Chodí sem opuštěný invalida Jarda, který nenávidí Romy, poctivec Josef, jehož hlavní starostí je, aby ho za Roma nikdo nepovažoval, neurotický Pražák Pavel, pokoušející se vyhnat ze své víkendové chalupy původního německého majitele, žena hostinského Zdena, po níž pokukuje Jardův dospívající syn a jež miluje světáckého řidiče, jehož autobus zprostředkovává jediné spojení se světem Autoři nabízejí hořce drsnou, černohumornou grotesku o citové prázdnotě a lidské malosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (210)

Anglie 

všechny recenze uživatele

Na málo obydlených končinách jakéhokoliv státu to takhle opravdu chodí. Když je něco, na co může být hrdý celý stát, tak vesnice o tom pořád mluví(a na přelomu tisíciletí naši hokejisté byli v téhle situaci) - na a co teprve pokud se to může sledovat v přímém přenosu!! To jsou pak na obrazovce nalepení všichni. Jinými slovy: atmosféra vesnice je opravdu vystižena velmi věrně. Opravdu povedený scénář ještě umocňují slušní herci - Budař je skvělý jako alkoholik(co ten toho vypije...to opravdu není zdravé) a i Ornest si roli záporáka (a opravdu velké svině) evidentně užil. Na konec se musím přiznat, že jsem od Mistrů čekal něco jiného. Zklamán jsem ale nebyl. Post scriptum: naprosto běžně jezdím do vesnice s asi 600 obyvateli - může mne někdo trumfnout?:-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Skutečně to není stejný film jako fotbalové Non plus utras, ale opět žádný dojem. Doufala jsem, že obsazení Gyndy dvojky mi udělá radost jako vždycky, ale tahle kombinace české malosti, problémů se Sudeťáky, Romy, vozíčkáři, alkoholiky a vztahovými propletenci jde naprosto mimo... ()

Reklama

Morloth 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do duše českého národa. Skrz nesympatické typy je zde předestřen problém malosti, rasismu, křiváctví, lží,... Každý hrdina snímku si nese nějaký ten hříšek a jen těm nejméně proviněným bude, snad, odpuštěno. Filmu se dá vytýkat ledasco, od schematičnosti po až divadelní skromnost. Přesto dokázal říci poměrně dost. Jen promítat ve světě asi nepůjde. Kdopak by jej pochopil? ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Kdo neochutnal, jak chutná romantika a život v totální díře mimo sezónu, když jsou tak akorát plískanice a bláto, šeď všude kolem... Kde není práce a když, tak jen na holé žití za almužnu a za prací se jezdí x kilometrů někam "dolů" do líbezné vesničky či města střediskového s všudypřítomným pocitem "fyzického odříznutí od zbytku světa" nepochopí... Upnutí na cokoliv z vnějška, co připomene pocit sounáležitosti, že je člověk něčeho součástí (v tomto případě na hokej) je pak jen logické. A ne vždy pocit sounáležitosti vzbudí v jedinci to lepší já... Víc než dobrý film na hranici absurdity, s bravurně a přesvědčivě civilně a realisticky zahranými postavami, ze kterého až nepříjemně často zamrazí víc než pobaví.... ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Prazvláštní film, který se dost vymyká svou formou běžnému českému standartu. Od tématu hokejových fanoušků jsem si sliboval hodně, ale nakonec to dopadlo spíš průměrně - především proto, že děj je předvídatelný a bez jakéhokoliv překvapení. Není zde nic, co by diváka dokázalo vtáhnout, snad všechny postavy jsou nesympatické a není důvod s nimi soucítit a nebo jim dokonce fandit. Příběh není složitý a místo fanoušků hokeje se mohlo jednat o cokoliv jiného - což je škoda, protože značný potenciál ten námět má, jenže zde zůstal bohužel naprosto nevyužit. Tady ve skutečnosti o hokej vážně nejde, ačkoliv to byl zřejmě původní záměr tvůrců - zpracovat nějak motiv lidí, kteří žijí pro fandění. Pak jim možná došlo, že to nestačí a tak přidali mnoho dalších motivů a ve výsledku se jedná o poněkud nerealisticky podaný příběh chudáků z nějaké vesnice (nebo snad samoty? když ve filmu vystupuje všehovšudy 10 postav...), kteří se snaží vymanit ze svejch zpackanejch životů a samozřejmě jim to vůbec nejde. A kromě toho se tam "řeší" další vážné motivy, aby byl charakter českého zaprděného vesničana úplný - roztržky s Němci a odpor k Cikánům... jenže se nic nevyřeší, postavy jsou vám naprosto ukradené, divákovi je jedno, jak film dopadne. Je to chcípáckej film a to nemam rád. Některým lidem se to samozřejmě líbí, ale já se u toho zoufale nebavil a to je pro mě při hodnocení hlavní. PS: Ze zobrazení pití ředidla/benzínu se mi dělalo fyzicky špatně. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme zaznie dvakrát pasáž z piesne “Eternal“ od českej legendárnej death metalovej kapely Krabathor. (Stanisko)
  • Ve filmu byly použity záběry z ledního hokeje v Hannoveru 2001. (Terva)
  • Většina exteriérů se natáčela ve Slavicích na Tachovsku. Točilo se ale i v doupovském vojenském prostoru a ve vesnici Krašov. (ČSFD)

Související novinky

Český lev je za námi

Český lev je za námi

07.03.2005

Poprvé v historii Českých lvů, získaly hned dva filmy stejný počet sošek. Nejúspěšnějšími snímky minulého roku jsou tedy HOREM PÁDEM a KRÁL ZLODĚJŮ. Hřebejkovo Horem pádem ale přesto zazářilo v… (více)

Reklama

Reklama