Reklama

Reklama

Ong-bak

  • Thajsko Ong-bak (více)
Trailer

Ong-bak je dvesto rokov stará soška Budhu, ktorá pochádza z čias thajsko-barmskej vojny. Keď z chrámu thajskej dediny Nong Pra-du ukradne zločinec Don (Wannakit Sirioput) hlavu vzácnej sošky Ong-baka, vidiečania vyšlú do Bangkoku svojho hrdinu, mladého bojovníka Tinga (Tony Jaa), aby vrátil ukradnutú sviatosť. Sošku musí priniesť skôr, než nastane Veľký sviatok, inak dedine hrozí nepriazeň bohov, ktorá môže spôsobiť jej skazu. V hlavnom meste Ting vyhľadá krajana Humlaea (Petchtai Wongkamlao), ktorý si hovorí George a pohybuje sa ako špekulant v podsvetí. Čestný vidiečan presvedčí malého mestského gaunera, aby mu pomohol v boji za správnu vec. Mladý bojovník Ting musí poraziť nielen zlodeja Dona, ale aj jeho obludného gangsterského bossa Komtuana (Suchao Pongwilai) s elektronickými hlasivkami. Na svojej ceste musí podstúpiť mnoho zápasov, bitiek a naháňačiek, v ktorých uplatní svoje majstrovské bojové umenie Muay Thai. Jeho majster mu ho vždy zakazoval používať v súkromí, ale teraz nastal ten správny čas. Bojové majstrovstvo pomôže Tingovi poraziť zloduchov a zachrániť rodnú dedinu pred skazou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (508)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skvelá akčná mlátička ázijského strihu s geniálnou choreografiou. Príbeh pravdepodobne nikoho nedojme ani neoslní, no jedna vec sa mu darí tak efektne, ako som to ešte nevidel - vykreslenie rozdielu medzi tradične nábožensky založenými komunitami na vidieku a moderným, špinavým mestom ovládaným nebezpečnými organizáciami, drogami a nelegálnymi súbojmi. Vyskytujú sa tu takmer všetky možné spôsoby boja - nechýbajú ani strelné zbrane, i keď hrajú len posledné husle. Skrátka sa jedná o geniálnu bojovku s neuveriteľným Tonym Jaaom. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Sport (jakýkoliv) nesleduju, ale Tony Jaa mě svým atletickým výkonem doslova nadchnul. Kdybych měl hlasovat v anketě sportovec roku, jednoznačně bych jej nominoval. Zápletka je naprosto primitivní, ale o to tu nejde. Film (nebo spíš Tony samotný) se postupně rozjíždí a posledních 40 minut je opravdová lahůdka pro vyznavače bojových umění. Ong-bak je osvěžením a znovuvzkříšením svého žánru. Nejsem sice fanouškem bojových filmů, spíš se jen rád občas podívám, ale tenhle film (resp. Tony Jaa) mě docela dostal. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Šikmookí nesklamali. Tak ako to vždy v ázijských akčných produkčných filmoch typu 'bruceleeovky' býva, film absolútne nestavia na príbehu, tobôž nie na nejakej snahe psychologicky vykresliť dané postavy. To čo v tomto filme uvidíte, je snáď aj nad sily Božie a mne nad tými kúskami zastával rozum. Neviem prečo Tonyho Jaa prirovnávajú k Bruceovi Lee, on ho predsa schová do vrecka. Dúfajme, že takýchto filmov bude mať viac a že ho Hollywood nezlomí. 95%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Technicky dobrý. Kameraman se střihačem odvedli slušnou práci, překvapivě dobrá je i hudba. Bojové scény, na kterých film stojí, jsou něco nevídaného. Jenže Ong-bak není dokumentem o bojovém umění; byl natočen formou klasického příběhu a jako takový ho budu hodnotit. Potom nelze přehlédnout, že zatímco v polovině filmu se dá polemizovat o jednociferném počtu stránek scénáře, ke konci zvítězí přesvědčení, že žádný scénář nejspíše neexistoval. Titulní dějová linka by se dala shrnout jednou větou a momenty, kdy zrovna nepromlouvají končetiny titulní postavy, jsou většinou úsměvným mixem kýče, hlouposti a narychlo spíchnuté prázdnoty. Závěr je výsostně trapným faux-passem - proč se sakra někdo v posledních minutách dějově natolik tupého filmu snaží o jakousi sentimentální dramatičnost? Výsledkem bude maximálně křečovitý výbuch smíchu. Mimochodem, ta scéna s tříkolkami se sem vůbec nehodí a její přehnaně okatá zaranžovanost zavání poněkud onanisticky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokud jde čistě o bojové scény, pak nemám co namítnout. Krásně se na ně kouká, akrobacie Tonyho Jaa bere dech za všech okolností a díky povedené akční muzice jsou akční sekvence správně dynamické. Nezaujal už mě však tolik příběh a na můj vkus byly mnohé pasáže značně rozvleklé, což zavánělo nudou. Proto tedy pouze 3*. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (17)

  • Tony Jaa (Ting) se zranil při souboji s Big Bearem (Nick Kara) v zápasnické aréně. Poprvé v životě musel do nemocnice. (Vojcl)
  • Choreografii bojových umění na filmu dělali Panna Rittikrai a Tony Jaa. V závěrečných titulcích jsou uvedeni jako Punna Rittikrai a Panom Yeerum. (Rominator)
  • V momentě, kdy hlavní hrdina vtrhne do bytu zloděje Ong-bakovy hlavy, přiškrtí ho na plakátu k filmu Spy Game. (Warsheek)

Související novinky

Soderbergh, špióni a bojová umění

Soderbergh, špióni a bojová umění

08.09.2009

Steven Soderbergh si asi umínil, že dotáhne do Hollywoodu co nejvíce holek z „jiných odvětví“. Zkusil to s pornohvězdou Sashou Grey v experimentálním The Girlfriend Experience, teď půjde divácky… (více)

Tony Jaa sa vracia

Tony Jaa sa vracia

05.08.2005

V thajskom akčnom filme Ong-Bak sa dovtedy neznámy borec Tony Jaa predviedol v plnej sile, film sa stal veľkým hitom vo viacerých kútoch sveta (a dotiahol to dokonca aj do našich kín) a Tonyho začali… (více)

Reklama

Reklama