Reklama

Reklama

O Maryšce a vlčím hrádku

  • angličtina Maryshka and the Wolf's Castle (festivalový název)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
Československo, 1979, 15 min

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokých temných lesů stál odpradávna tajemný hrádek, kterému lidé říkali Vlčí. Už dvanáct panen v něm zmizelo beze stopy. Třináctá měla být Maryška, chudobné děvče z hor. Stalo se, že Maryška v těch hlubokých temných lesích zabloudila a došla až Vlčímu hrádku. Tam byla podrobena kruté zkoušce nadpřirozených sil, které na zámku sídlily... Strašidelná loutková pohádka svou atmosférou a formou zpracování zaujme nejen děti, ale jistě i nejednoho dospělého diváka. (lola3121)

(více)

Recenze (45)

Ozo 

všechny recenze uživatele

Když lidé v království slyšeli co se stalo, začali se bouřit. 'Upalte tu čarodějnici', žádali.“ Moc pěkná pohádka ze Studia Jiřího Trnky. A ta vlčice mi připadá nějaká povědomá, buď jsem ji viděl v této pohádce jako malý a zůstala mi v paměti, nebo je stejná zlatá vlčice použita ještě v jiné pohádce. Každopádně to určitě není pohádka pro úplně malé děti, nechcete-li jim způsobit doživotní trauma. K vidění zde. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tady musím jít za maximem. Pohádka totiž v sobě skrývá mnoho umění. Kromě podmanivého hlasu Oty Sklenčky i skvělé animace podpořené kvalitními triky. Pohádkový motiv k tomuto filmečku je pak docela známý a četl jsem jej i v knize lidových pohádek, ale pořád kvalitní. Tajuplná, místy až hororová atmosféra, dostane i dospělé diváky. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z klenotů českého animovaného filmů. V dětství pro mě opět jeden z dalších opravdu strašidelných a tajuplných zážitků (jak málo stačilo tvůrcům k tomu aby diváka téměř neodpoutali od židle), lví podíl natom samozřejmě měl nesmírně ponurý Sklenčkův hlas. Vlasta Pospíšilová se v tomto případě opravdu vyznamenala (byl to její první film, který sklidil mezinárodní uznání a věhlas, např. cena Jiřího Trnky 80') a tak trochu předznamenla i to čemu se bude věnovat nadále..."Naposledy se tě ptám, proč si odešla z mého hrádku, máš poslední příležitost, poslední příležitost"! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Atmosférická, ponurá, přitom velmi poetická a krásná pohádka. A ta vlčice. Překonávala Drákulu, baskervillského psa i proslulou dětskou noční můru Ančekubuhajnýho. Sice mám trochu problém se sliby, které zasáhnou i ostatní, ale v pohádce to tak zkrátka bývá a víme, že to dobře dopadne. Zmínku zaslouží rovněž jako vždy krásná hudba Luboše Fišera. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pohádka s tajemnou, místy trochu ponurou atmosférou a zajímavým leitmotivem. Důraz je zde kladen na dodržení daného slova, slibu, jen tak se podaří statečné Maryšce (i za cenu dočasné ztráty dvou dětí) vysvobodit nehodnou kněžnu zakletou ve vlčí zlato. Překrásná výtvarná stránka, jeden ze skvostů naší animované tvorby. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Původně měla komentář číst Libuše Šafránková, zasáhl však ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa, který prosadil Otu Sklenčku. (Přemek)

Reklama

Reklama