Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český král a římský císař na své poslední diplomatické misi. Historická komedie Jiřího Šotoly v inscenaci Realistického divadla v Praze. Hra Jiřího Šotoly v režii Františka Laurina byla ve své době na scéně Realistického (dnes Švandova) divadla velmi populární. Zpracovávala téma jedné z posledních diplomatických cest Karla IV. do Francie a zároveň zachycovala nostalgii stárnoucího, kdysi vitálního muže. Karel IV. se v Paříži setkává s Isabelou, která byla jeho první láskou v době pobytu ve Francii, a dnes je tchyní jeho prasynovce Karla V., francouzského krále. Vlastně by měli Karlové spolu zasednout a rozdělit si území Uher a Polské království, ale do jednání zasahují osobní touhy a vzpomínky. Vzpomínky na lásku před padesáti lety svedou krále Karla IV. a Isabelu k nostalgickému nočnímu setkání, zatímco králův syn Václav právě prožívá své první milostné okouzlení. A tato citová vzplanutí se stávají podkladem pro zápletku a diplomatickou intriku... (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

dee-key 

všechny recenze uživatele

No zas taková komedie to nebyla. Pár frků tam padlo, ale že bych se u toho chlámal, to ne. Chvílemi mě to přišlo dost depresivní, když si starý král uvědomuje vlastní smrtelnost a to, že brzy odejde. Každopádně tu hru oceňuji, nejvíce asi postavu francouzského krále a jeho arcibiskupa. Ty tomu dodávaly ten vtip. Jinak pěkná hra, ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nápad a námět sliboval víc. Kdyby to hrál Jan Werich a Jiřina Jirásková a kdyby to napsal Oldřich Daněk, dal bych i pět hvězd. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Stáří je sviňa a toto je inscenace Karlovy poslední cesty do Francie, kde potkává sám sebe. Starý muž je dostižen vzpomínkami. Podařené. 85% ()

otík 

všechny recenze uživatele

Nedal jsem to, po půl hodině jsem to zabalil. Neseděla mi stylizace, děj ani herecké výkony. Sorry, Karle! ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě pojaté divadelní představení s výbornými hereckými výkony všech v čele se Sklenčkou a Klemem. Dítě se mi velmi líbil v roli vše-vznešeně-ohlašujícího herolda, pro takovéhle role/typy byl jako stvořený. Merunkové hluboký výstřih opravdu sluší. Nejsem expertka na módu účesů té doby, ale drdol Věry Kubánkové, který naštěstí na část představení změnila, mě trochu rušil, protože mě "házel" ca. do 60.let 20.století...Nádherné divadlo, které si určitě budu ráda reprízovat. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama