foto

Zdeněk Dítě

  • nar. 19.11.1920
    Praha, Československo
  • zem. 11.12.2001 (81 let)
    Kralupy nad Vltavou, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zdeněk Dítě se narodil 19. listopadu 1920 v Praze. Vystudoval reálné gymnázium v Praze 9, absolvoval abiturientský kurz na obchodní akademii a stal se účetním. K divadlu ho vlastně přivedl jeho koníček, rád fotografoval herce. Za nacistické okupace studoval soukromě herectví u Loly Skrbkové a líčení u Miloše Lišky. Roku 1941 poprvé vystupoval v umělecké skupině Ruch. Vedle zaměstnání hrál v letech 1943 – 1944 v pražském Větrníku. Poté vystupoval ve Vinohradském divadle (1944 – 1945), divadle E. F. Buriana D 46 (1945 – 1946), opět ve Vinohradském divadle (1946 – 1958) a nakonec v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1958 – do odchodu do důchodu v roce 1981). Hrál zde však až do 1989.

Na jevištích se Dítě postupně přehrál z rolí mladých hrdinů a temperamentních mladíků („Romeo a Julie“, „Limonádový Joe“, „Láska, vzdor a smrt“ či „Máj“) do rolí zralých mužů a uhlazených pánů („Sen noci svatojánské“, „Višňový sad“, „Někdo zvoní“, „Dva na koni, jeden na oslu“ a další). Vynikal zejména v konverzačních hrách, kde se uplatnila jeho statná postava a uhlazený obličej. Jeho herectví tkvělo ve vytříbrném projevu, uhlazeném a vybraném chování, v perfektní výslovnosti a skvělé mimice.

Ve filmu začínal jako komparsista a později si ho všiml režisér Miroslav Cikána obsadil ho do hlavní role v nikdy nedokončeném filmu PŘEDTUCHA (1944). O rok později vytvořil svoji první opravdickou roli vzpurného a zhýčkaného knížete Roberta ve Fričově komedii PRSTÝNEK (1945). V těchto filmech, a ve filmu POLIBEK ZE STADIONU, se objevil po boku své divadelní kolegyně Jany Dítětové v milovnických dvojicích. Díky tomu si diváci chybně mysleli, že jsou oba umělci v příbuzenském vztahu (bratr a sestra či muž a žena). Byla to však jen náhodná shoda jmen.

V dalších letech schematicky vytvářel různé role mladých hrdinů (často to byli kriminalisté nebo vojáci) ve významných filmech, ale i v podprůměrných snímcích té doby: tovaryš ve Vávrově ROZINĚ SEBRANCI (1945), Jan Tomek v Cikánově dramatu HRDINOVÉ MLČÍ (1946), Mirek ve VELKÉ PŘÍLEŽITOSTI, Mikovec v Krškově dramatu REVOLUČNÍ ROK 1848, šlechetný houslista Pavel Sedloň ve Fričově parodii PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ (všechny 1949), Benda v TRESTNÉM ÚZEMÍ, student Křepelka v Radokově DIVOTVORNÉM KLOBOUKU (1952), zahradník v Zemanově pohádce BYL JEDNOU JEDEN KRÁL... (1954), básník Hálek v dalším Krškově filmu Z MÉHO ŽIVOTA, Vaněček v TANKOVÉ BRIGÁDĚ (oba 1955) či Ondřej Rýdl ve HŘE O ŽIVOT (1956).

V pozdějším věku vytvářel různé charaktery vážených pánů (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ, LEKCE, CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ...), ředitelů (SVĚTÁCI, DÍVKA NA KOŠTĚTI, ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA, JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ, JÁ TO TEDY BERU, ŠÉFE!, PÁTEK NENÍ SVÁTEK, V PODSTATĚ JSEM NORMÁLNÍ, PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU...!, LUCIE, POSTRACH ULICE), funkcionářů (KOMEDIE S KLIKOU, BOŽSKÁ EMA, SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ), číšníků (POLOČAS ŠTĚSTÍ), důstojníků (UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ, OSVOBOZENÍ PRAHY, HONZA MÁLEM KRÁLEM) nebo policistů (SMRT ČERNÉHO KRÁLE, VÝSTŘELY V MARIÁNSKÝCH LÁZNÍ). Naposledy si zahrál roli starosty v již zmíněném snímku SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986).

Zdeněk Dítě hojně účinkoval v rozhlase, dabingu a televizi (kde dokonce v počátcích působil půl roku jako hlasatel), kde účinkoval v zábavných pořadech (BABIČČINA KRABIČKA, HUMORIÁDY FELIXE HOLZMANNA) a vytvořil řadu rolí v TV filmech (SEDM ŽEN ALFONSE KARÁSKA, DĚKUJU, PANE PROFESORE, ÚTĚK ZE SERIÁLU, NÁHRDELNÍK) a seriálech (RODINA BLÁHOVA, SŇATKY Z ROZUMU, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, BAMBINOT, GAGMAN, DYNASTIE NOVÁKŮ, PŘÍPAD PRO ZVLÁŠTNÍ SKUPINU).

Na začátku devadesátých let se stáhl do ústraní. Ke konci života žil v úplné chudobě, bez finančních prostředků, v osamění a bez nikoho, kdo by mu mohl pomoci. Nakonec zemřel v léčebně pro dlouhodobě nemocné v Kralupech nad Vltavou 11. prosince 2001 ve věku osmdesáti jedna let. Je pohřben na vyšehradském hřbitově – ve společném hrobě s Vlastou Fabiánovou, Ljubou Hermanovou, Karlem Vlachem, Zuzanou Navarovou, Dagmar Sedláčkovou a dalšími...

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1991 Wolfgang A. Mozart
1989 Hody, hody, doprovody (TV film)
Romance o vodníkovi (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
1986 Bianka Braselli - dáma s dvěma hlavami (TV film)
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Smrt krásných srnců
Velká filmová loupež
1985 Křídlovka pro Majoránka (TV film)
Stalo se jedné neděle (TV film)
1984 Láska z pasáže
Lucie, postrach ulice
Poločas štěstí
Štěstí (TV film)
1983 Katapult
Samorost
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Žhářka (TV film)
1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
V podstatě jsme normální
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Kalamita
Lakovka (TV film)
Romaneto
V hlavní roli Oldřich Nový
Zlatá slepice
1979 Božská Ema
Grandle (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Kozel v kufru (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
Nejhezčí příbeh z našeho JZD (TV film)
O chudém královstvíčku (TV film)
Pan Vok odchází
Pátek není svátek
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Honza málem králem
Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Jen ho nechte, ať se bojí
Špionáž (TV film)
Vítězný lid
1976 Bouřlivé víno
Hadrián z Římsů (TV film)
Smrt na černo
Světlík (TV film)
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Cirkus v cirkuse
Král Honza (TV film)
Osvobození Prahy
Pan Tau a rodinná slavnost (TV film)
Pan Tau odchází (TV film)
Profesoři za školou
1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
Vlajky na věžích (TV film)
1973 Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Medvěd pro hosta (TV film)
1971 Dívka na koštěti
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Madame Sans-Géne (TV film)
Smrt černého krále
1970 Velká neznámá
1969 Světáci
Trapasy (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Ach ta léta bláznivá (TV film)
Bylo čtvrt a bude půl
Pražské noci
„Rakev ve snu viděti...“
1967 Inzerát (TV film)
Přísně tajné premiéry
Sedm žen Alfonse Karáska (TV film)
Ta naše písnička česká
1966 Flám
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
Transit Carlsbad
Ukradená vzducholoď
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Alibi na vodě
Délka polibku devadesát
Puščik jede do Prahy
1964 Komedie s Klikou
1963 Věštec
Začít znova
1962 Pevnost na Rýně
1960 Černá sobota
1959 Dům na Ořechovce
Májové hvězdy
1958 Tři přání
1956 Hra o život
1955 Direktiva (studentský film)
Návštěva z oblak
Punťa a čtyřlístek
Tanková brigáda
Z mého života
Ztracená stopa
1954 Byl jednou jeden král...
Severní přístav
1953 Expres z Norimberka
Kavárna na hlavní třídě
1952 Divotvorný klobouk
1950 V trestném území
1949 Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
Revoluční rok 1848
Veliká příležitost
1947 Polibek ze stadionu
1946 Hrdinové mlčí
1945 Rozina sebranec
1944 Prstýnek
Předtucha

TV seriály

1992 Náhrdelník (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Gagman (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Pan rada v Paříži (E08)
1985 Piesočná potvorka (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
1980 Lucie, postrach ulice (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Výstava (E01)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
1975 Des Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus (TV seriál)
Matka (TV seriál)
Rozcestí (E06)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Loupež sladkého "I" (S01E03)
1971 Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
1969 Pan Tau (TV seriál)
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Otisky prstů (E04)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

Dokumentární

2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

2008 Nezapomenutelné scénky (TV pořad) - a.z.
2003 Odkud já vás znám (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Na vlastní oči (TV pořad)
1985 Humoriády Felixe Holzmanna (TV pořad)
Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1963 Babiččina krabička (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace