Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Partička kamarádů odpaluje rachejtle tak usilovně, že jim to nakonec přinese vítězství v nějaký podivný soutěži. A díky tomu nemusí ten homosexuální kovboj ze Zkrocený hory celej život strávit na šachtě, jak by si přál jeho krutopřísný fotr, ale může dál studovat. Moc mě tohle téma nebavilo... 50% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám rád tyhle filmy, o nichž dopředu víte, co přesně vám nabídnou a přesto jim skočíte na špek a v závěru se jen těžko bráníte slzám. Cílený útok na city funguje v Říjnovém nebi zásluhou sevřené režie i "pravdivého" námětu. Ten kluk měl sen, nebál se vystoupit z řady, porušit rodinnou tradici a jít vlastní, v té době poněkud výstřední cestou. Nejen Damoklovým mečem přetaveným do podoby uhelných dolů připomíná Říjnové nebe Billyho Elliota. Billy i Homer řeší problematický vztah s otcem i s bratrem. Billy i Homer jsou ve své činnosti podporování předně chápavým učitelem. Billyho i Homera hrají výborní mladí herci… atd. Říjnové nebe funguje jako dokonale promazaný stroj. Nenudí, dojímá, rozesmává a přijatelně patetickým způsobem říká, co každý ví, totiž, že sami nejlépe víme, po čem toužíme. Přidejte si standardně skvělého Chrise Coopera, Ishamův pestrý soundtrack, přimhuřte oči nad některými lacinějšími klišé a buďte pro jednou vděčni za tyhle hořkosladké hollywoodské lety ke hvězdám. 80% Zajímavé komentáře: kleopatra, movie, Le_Chuck ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nevzal. Klasicky americké. tedy povinně patriotické, povinně melodramtické, povinně patetické, povinně optimistické, nakonec všichni povinně zmoudří a koneckonců je to všechno povinně podle skutečných událostí. Po titulcích je jasné, jak to skončí, jen je zapotřebí se k tomu prolondat potoky medu. Vlastně moc nevím, proč jsem přidal tu třetí*. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Tak průhlednej snímek, až to bolí, ale co naplat, když tenhle scénář napsal život. Všichni jsme věděli, jak film skončí od okamžiku, kdy začal. A věděli to všichni, kdo film dělali. A tak ho udělali hezky, citově plně, dojímavě, klišoidně, nacpali tam pár kluků, kteří asi budou jednou hrát velké role (Gyllenhaal, Owen), přidali nabručeného tátu (standardně skvělý Cooper), sympatický soundtrack a dohromady vznikla jedna velká hromádka klišé o tom, kterak si kluk šel za svým snem a nakonec si potřásl rukou se svým idolem. October Sky je moc sympatickej film, kterej si těch 80% určitě zaslouží a popasuje se do zástupu filmů, které vám neublíží, když je zkouknete dvakrát do roka. [DVD] ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Říjnové nebe je takovým tím typickým filmem, který vás zaručeně zahřeje u srdce jako třeba Forrest Gump. Místy je trošku naivní, ale to se dá filmu bez problémů odpustit a nechat se unášet příjemnou atmosférou. Splnění chlapeckého snu je výborné téma a když se to spojí s námětem podle skutečné události, tak to nemůže skončit špatně. Přidejte k tomu Jakea Gyllenhaala, který tady začíná svoji veleúspěšnou hereckou kariéru. Posypte to výbornou hudbou, která vytváří iluzi, že je na světě ještě všechno v pořádku. Říjnové nebe se může klidně zařadit vedle právě zmiňovaného Forrenta Gumpa, protože tohle se vážně povedlo a já jsem se usmíval od ucha k uchu. Scény s raketami měly nepopsatelné kouzlo, které dokázaly diváka pokaždé donutit žasnout. O scéně s umyvadly ani nemluvím. To už jsem ležel pod stolem v kaluži slz od smíchu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Lokaci, kde chlapci testovali své rakety, je možné najít i dnes. Nachází se ve městě Coalwood v Západní Virginii. Po úspěchu filmu zde byla postavena replika rampy na odpalování raket a kryt. Každý rok v říjnu se pak ve městě koná festival s názvem October Sky Festival. (HellFire)
  • Uhelné městečko bylo postaveno pro účely filmování v lokaci Petros, v Tennessee (USA). (herr_carter)
  • V scéne, kde Homer (Jake Gyllenhaal) sleduje neúspešný štart rakety Vanguard s prvou americkou družicou, píše Wernherovi von Braunovi (Joe Digaetano), že je mu ľúto neúspešného štartu. Pravdou ale je, že von Braun nemal so štartom tejto rakety nič spoločné. Pôvodne mal prvú raketu von Braun vypúšťať, bohužiaľ, kvôli jeho nacistickej minulosti to pridelili námorníctvu USA. Po tomto neúspechu už ale kongres dovolil von Braunovi vypustiť družicu, ktorej štart bol úspešný. (rexino)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno