Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

uiu 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu mě napadlo, jak omezená je filmová tvorba, protože zatímco všechno ostatní jsme už viděli stokrát s různými herci, tento příběh je originální. Homer žije v městečku, které profituje jen na těžbě uhlí a všichni, kdo tam žijí skončí jednou v šachtě. V takovém městečku nemůžete mít sen, že z něj vypadnete do světa. Zatímco ostatní chtějí být na střední škole fotbalisti, Homer chce být raketový fyzik. Spolu s dalšími kamarády začne sestavovat rakety a posílat je do vzduchu. Příjemný snímek a ještě příjemnější ztvárnění Jakea Gyllenhaala hlavní role. ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Skvělé :) Musím se přiznat, že mívám slabost pro filmy, kde se z obyčejného člověka s neobyčejným snem, stane neobyčejná osoba. OCTOBER SKY je rozhodně typ filmu pro prakticky každého, kdo někdy snil o něčem "nemožném". OCTOBER SKY prezentuje vše, co má film mít - naději, víru, drama, oběť, lásku a touhu uskutečnit, co se zdá nemožným. Tento film ve mne zanechal velice silnou stopu, která jen tak nezmizí. Nejenže je pro mne, jakožto Ostravačku téma uhelných dolů velice blízké - takže vím a znám, jaký je život horníka - ale zároveň honba za "nesplnitelným" snem, je rovněž něco, co se mě osobně týká. Snímky jako OCTOBER SKY dávají lidem naději, že zázraky se dějí. Chce to jen věřit a mít odvahu a energii - i když vám ostatní hází klacky pod nohy. Zatnout zuby a jít dál...a pak se z horníka, můžete stát třeba i astronautem :) ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nehledím na komentáře ostatních.. Mně se ten film moc líbil. Skvělé herecké výkony, krásná hudba a poutavý příběh o splnění jednoho snu. Jistěže je předvídatelný, ale u kterého filmu se to neděje a stejně je to hit? Navíc skutečnost, že se tento příběh stal, v člověku vyvolá trochu jiné pocity a dívá se na něj hned jinak. Mám rád tenhle film a nedám na něj dopustit. 90% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Přihrbený platfusák s trvale nainstalovaným úsměvem se za mohutného patosu rozhodne během melodramatické limonády o sestavení rakety. K tomu je měrou vrchovatou přimíchán americký nacionalismus. No fujtajbl. Jo a ten platfusák je ještě ke všemu hrbatý, z fleku by bez maskování mohl vystřihnout zvoníka u Matky Boží. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Partička kamarádů odpaluje rachejtle tak usilovně, že jim to nakonec přinese vítězství v nějaký podivný soutěži. A díky tomu nemusí ten homosexuální kovboj ze Zkrocený hory celej život strávit na šachtě, jak by si přál jeho krutopřísný fotr, ale může dál studovat. Moc mě tohle téma nebavilo... 50% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Lokaci, kde chlapci testovali své rakety, je možné najít i dnes. Nachází se ve městě Coalwood v Západní Virginii. Po úspěchu filmu zde byla postavena replika rampy na odpalování raket a kryt. Každý rok v říjnu se pak ve městě koná festival s názvem October Sky Festival. (HellFire)
  • Pravé jméno otce hlavního hrdiny není John Hickam, ale Homer Hickam Sr. (rodo)
  • Ve skutečnosti to byl Homer Hickam, kdo vypadal jako typický "šprt", zatímco Quentin Wilson byl hezoun. (HellFire)

Reklama

Reklama