Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ja si nepomozem, ale ostala som v nemom uzase nad atmosferou obrazov, v obrazoch a cimsi, co obraz transcenduje..vdaka tomu v zasade zabudnem rozmyslat o tom, ze film je vlastne gyc a tak trochu nezmysel..jednoducho sa na to vykaslem, lebo som unesene jemnostou, lahkostou a prirodzenou emocionalitou.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nápad s pozvoľným rozlúsknutím časových posunov v úvode je skvelým, v pokojnom duchu šumenia mora vedeným tajomstvom s otáznikom. No od momentov, kedy sa trošku rozjasní, sa scenár príliš drží poštových regulí. Doručovanie správ sa potom prenesene stane pointou i spásou celého filmu, nielen jeho úvodu. Nejaká ta slzička sa v kútiku oka síce objaví, no vzhľadom na opakovane videné postupy romantických kórejských drám a priveľa zasnene prvoplánovo romantických scén prechádzok po pobreží, k domu či osvetlenému stromu, je výsledný dojem tentokrát o niečo chladnejší. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Možno trochu moc gýč, ale to nevadí, kebo ke to strašne pekné. Pekný je príbeh, pekné sú myšlienky ("Dôvod prečo trpíme, nie je ten, že naša láska je v koncoch, ale že stále pokračuje. Aj keď už je po láske..."), pekná je hudba, pekná (krásna) je Ji-hyeon Jeon a najkrajší je záver. Ideálny film na romantický večer vo dvojici. A nezáleží, či sa zrovna nachádzate v rovnakom miléniu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Být na stejném místě v jiném čase je tou správnou výzvou pro fyzikální scénáristy chtivé překonávat časovou bariéru ve jménu lásky. Mám pro podobně originální korejské romance slabost, přesto však remakeovaný Dům u jezera, který jsem viděl o nekonečně mnoho pikosekund dříve, dokázal mé cynické srdce zasáhnout do o něco citlivější chlopně. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Také trochu lituji, že jsem nejprve viděla Dům u jezera. V hlavě jsem pořád srovnávala. Il mare je lepší, ale ne úplně o moc. Nápad je přenádherný, takže film má skvělý základ. Způsob podání odpovídá obsahu a herci (hlavně moje oblíbenkyně, krásná Ji-hyeon Jeon) se pro své role hodí. Siworae je trošku odlišný než ostatní jihokorejské filmy, které jsem předtím viděla. Vše se táhne v takovém smutném a nebláznivém duchu bez tradičních nudlí. Líbí se mi to, ale přesto mi tady chybí ještě "něco" k dokonalosti. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Rybka ve filmu je nožovka běločelá (Apteronotus albifrons). Pochází z Jižní Ameriky, dorůstá až půl metru, je zaznamenaný případ, kdy se dožila 16. let. Orientuje se pomocí elektrického pole, které vydává (podobně jako sonar u delfínů). V akváriu vyžaduje množství úkrytů a chov ve skupině. Není pro začínajícího akvaristu. V mořské vodě nepřežije. (Jirka_Šč)
  • Názov filmu v preklade znamená „Láska, ktorá presahuje čas“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama