Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument BBC popisující doktorské studium Stephena Williama Hawkinga, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci. Jeho rodina mu předvídala maximálně dva roky života a spolu s jeho přáteli si všichni přáli, aby to stačilo na dokončení doktorátu. Nepříliš společenský Hawking stále jen mluví o astronomii a hlavně fyzice, která je pro něj vším. Potkává svou první ženu a blíží se zlomovému objevu, který ne všichni učitelé chtějí uznat... (IXOXI)

(více)

Recenze (50)

joker.george 

všechny recenze uživatele

Snímek mě neuvěřitelně strhl, bylo sice často vidět, že jde o televizní počin (kamera, lokace), ale to mu na působivosti a kvalitě nijak neubralo. Pomáhá mu zobrazení kratšího časového úseku z Hawkingova života a také to, že neustále někam směřuje a vyvíjí se za pomoci hudby, až dojde k bombastickému vyústění. Cumberbatch opět předvedl brilantní výkon a snad natrvalo si zpečetil místo v mých nejoblíbenějších hercích. Při vědeckých pasážích jsem se neztrácel, protože jsou vysvětleny srozumitelně. ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Upřímně nějak nevím, co k tomuhle snímku napsat. Nějak mě to ani neoslovilo, ale zároveň to nebylo nijak příšerný. Už jsem viděla jeden film o Hawkingovi (Teorie všeho, kdybyste se chtěli podívat.) a ten se mi fakt líbil a můžu ho jenom doporučit. Samozřejmě jsem nemohla zabránit nutkání porovnat tyhle dva kousky a Teorie všeho vyšla jako jasnej vítěz. Jak to mám jenom vysvětlit hmm. Po filmu jsem měla pocit, jako když jsem žádnej nikdy neviděla a neměla jsem (jak to mám ve zvyku po pěknejch filmech), nad čím rozjímat, protože to celý bylo děsně nemastný neslaný. Čímž nechci říct, že to bylo špatný, třeba hereckej výkon Cumberbatche byl jako vždy naprosto fenomenální a celej film prakticky táhnul jenom on. Ostatní postavy, no stačí, když řeknu, že jsem se polovinu času neorientovala v tom, kdo je kdo a co se zrovna děje? Přijde mi, že tvůrci vzali nějaký útržky děje, náhodně je naplácli na sebe a řekli si: "Hmm, moc to nedává smysl, ale to nevadí, serem na to, vypustíme to ven takhle.". Navíc do toho pletli ještě další časovou rovinu s dalšími dvěmi vědci, který neměli doslova nic společnýho s Hawkingem (kromě toho, že objevili nějaký vlny, ale to je stejně absolutně nepodstatný pro film o Hawkingově životě, jestli jsem to teda dobře pochopila. Je možný, že jsem to celý pochopila blbě, to nepopírám.) a byli tam asi jenom proto, aby film mohl trvat dýl než 30 minut. Zkrátka a dobře nemastný, neslaný a nad vodou to drží jenom Cumberbatch. Hodnocení: ¯\_ಠ_ಠ_/¯ ()

Reklama

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Spojení Cumberbatch - Hawking, zní neodolatelně a co se týče hereckého projevu Benedicta Cumberbatche je tomu vskutku tak. Myslím, že předvedl velice dobrý výkon. Ale tím nějak vše ostatní na tomto snímku nějak pohasíná. Přijde mi, že se scénáristi drželi zbytečně moc zkrátka, až dalo by se říci komorně. Sice to není film, kde by vše mělo být pompézní, ale něco navíc, nějaká příběhová linka, která by lépe dotvářela příběh snímku jako celku, mi zde chyběla. Hawkingovi sice fandíte celou dobu, ale ještě to chtělo něco navíc, aby si Vás získal úplně. Aspoň tak to vidím já... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nechápu, kdo se pustil do snahy zachytit život a dílo Hawkinga....Existují dva dokumenty, které dost přesně ukazují náhled na život a dílo Hawkinga... První je oslavný, druhý smutný...Odstup u obou dokumentů - asi deset let...Co se přihodilo? V prvním dokumentu se zdá, že Hawking svou práci zdárně dokončí, ale později se dovídáme, že udělal chybu...Druhý dokument, to už je muž před sedmdesátkou, znovu udělal chybu, a už nemá kolem sebe takový tým, jako dříve, už se mu nevěří...Nicméně, mám ho rád, i jeho myšlení, i jeho povídání...Dobře ho přibližuje a popularizuje u nás např. prof. Grygar. Je ale možné, že se dočkáme ještě překvapení, jak na jedné přednášce prof.Grygar řekl, neboť Hawking se vrátil k ideám, které už zavrhl, a zkouší to dostat do matematických propočtů znovu... ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Já věděl, že tady nesáhnu vedle. Přestože jsem se mnohokrát ztrácel v terminologii, tak při jakékoliv vyslovené myšlence Hawkinga v geniálním podání Benedicta mi to bylo úplně fuk. Zápal a nadšení pro fyziku Cumberbatch přesně do této postavy přenesl a jeho životní osud se kterým se statečně pral a pořád pere, musí dostat každého. Škoda, že si tato zákeřná nemoc vybrala právě Stephena. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se o Stephenově (Benedict Cumberbatch) nemoci divák dovídá skrze neschopnost vstát z trávníku. Ve skutečnosti mladý Stephen spadl ze schodů. Tato nehoda vedla k diagnostice smrtelně nebezpečného onemocnění. (Art_of_Can)
  • Po pádu ze schodů navštívil skutečný Stephen Hawking testy Mensa, aby si ověřil, že jeho intelektové schopnosti nebyly narušeny. (Art_of_Can)
  • Když byla Stevenu Hawkingovi v 21. letech v roce 1963 diagnostikovaná amyotrofická laterální skleróza, lékaři dávali Stevenovi pouze dva až tři roky života. (Art_of_Can)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama