Reklama

Reklama

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

d-corso 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli jednovaječná dvojčata Jeremy a Jeremy Irons. Ústřední motto zní: gynekologie, drogy a chirurgická ocel. Závislost se nejlépe léčí ve dvou, když selhává milenecká láska, pomůže láska bratrská a jestliže je děloha děravá, musí se operovat. Takový milý, lidsky hřejivý a v pravém slova smyslu niterný kanadský film. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I kdybych si v titulcích nepřečetl jméno David Cronenberg, jeho film bych určitě poznal bez problémů. Opět jsou zde tělesné degenerace, chmurná atmoška, destrukce hlavního hrdiny (tady spíše dvou hrdinů v jednom). Skvělý dvojvýkon Jeremyho Ironse právem zdobí tenhle zvláštní film. Námět je velice originální a příjemně odpudivý. Snímek působí velmi ponuře a vlastně vzbuzuje řadu dalších, nepopsatelnýh pocitů, které dodávají zvláštní atmosféru. Podivný, ale zaručeně dobrý thriller, který na mne hodně zapůsobil. PS. Scéna s písní In Still of the Night je krásná. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší kvalitný film od D.Cronenberga, ktorý do hlavnej dvojúlohy bratov dvojičiek obsadil absolútne skvelého J.Ironsa.Spočiatku sa divák pre rozličné povahy bratov nemá problém orientovať v deji, ale s pribúdajúcimi minútami a nekontrolovateľnou závislosťou na liekoch je ich, ako vraví jedna z hlavných ženských postáv, čoraz ťažšie rozoznať.Komorný a psychologický film je určený skôr pre náročnejšieho diváka.Je to jeden z mála Cronenbergových filmov, ktorý sa mi doteraz vyhýbal a vďaka patrí širokej ponuke kartónových dvd, kde sa z času na čas objaví zaujímavý film.80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak na tento film som sa velmi tesil. Jednak vdaka skvelej Fukovej recenzii a potom vdaka tomu, ze sa jedna o dalsi civilny Cronenbergov film, bez vsetkych tych jeho vizuálnych uchylnosti, ktore mi az tak velmi nesedia. Vysledok je velmi rozporuplny. Prva polovica filmu, kedy sledujeme neskutocne zvlastny vztah dvojcat ma uchvatila vdaka famoznemu vykonu Jeremy Ironsa a bol som zvedavy co sa bude diat dalej. Lenze smerovanie pribehu v druhej polovici sa mi vobec nepacilo a miestami mi chovanie postav nepripadalo prilis logicke. Samotne vyustenie filmu ma uz potom vobec nezasiahlo a nechalo ma to uplne chladnym. Takze sa podla mna jedna o skvele natoceny film s uchvatnymi hereckymi vykonmi, ale s pribehom ktory sa mi nepacil. 3* su akurat. Film jednoznacne odporucam vyskusat, ale budte opatrni, pretoze za to, ci sa vam bude pacit nerucim. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se, že se tu uCronenberguju. Poslední ve frontě je Dead Ringers... Irons jede výborně. Jinak nuda nuda, šeď šeď. Téma je to hodně zajímavé, i ten konec se mi líbil, ale prostě jsem se moc nebavil a spíše trápil. -"And tomorrow, we'll take some Percodan... just because it's Saturday." ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Původní pracovní název filmu byl Gemini, v překladu Blíženci nebo Dvojčata, ale to se studiu vůbec nelíbilo. Nakonec bylo zvoleno Dead Ringers, což je hovorový výraz pro osobu, která je někomu nebo něčemu velmi podobná. (Seabeast)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1988 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama