Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Starší kvalitný film od D.Cronenberga, ktorý do hlavnej dvojúlohy bratov dvojičiek obsadil absolútne skvelého J.Ironsa.Spočiatku sa divák pre rozličné povahy bratov nemá problém orientovať v deji, ale s pribúdajúcimi minútami a nekontrolovateľnou závislosťou na liekoch je ich, ako vraví jedna z hlavných ženských postáv, čoraz ťažšie rozoznať.Komorný a psychologický film je určený skôr pre náročnejšieho diváka.Je to jeden z mála Cronenbergových filmov, ktorý sa mi doteraz vyhýbal a vďaka patrí širokej ponuke kartónových dvd, kde sa z času na čas objaví zaujímavý film.80%. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Vrcholný Cronenbergův příspěvek do jeho bizarního světa tajemných možností lidského těla a duše v lecčems připomíná Greenawayovu hříčku "Zet a dvě nuly" (A Zed & Two Noughts), kde je rovněž zobrazeno urč. vnitřní propojení hlavních hrdinů-dvojčat. Cronenberg v každém svém autorském snímku odhaluje nový modus pohledu na rozšíření hranice lidství či lidských možností: tajemná spříznění bratří Mantleových splácí svou daň, jež si vybírá dramatický rámec vyprávění, a nápadným popotahováním svých nitek umožňují hlavním hrdinům společný sestup do hlubin skrze utrpení, jako nejzazší možnost vzájemně sdílené zkušenosti. (Pozn. pro jungiány a grofisty: Stanislav Grof by jistě řekl, že jejich propojení nastalo v nejranějších stádiích duševní konstituce - na úrovni vzájemně propletených perinatálních matric vědomí.) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příliš dokonalá psychárna. Cronenberg je mistr chladné zvrácenosti, bohužel je-li však bez nadsázky aplikována na lidské nitro, vyjde z toho jen vytříbené nic. Prázdný příběh dvojčat s mimozemsky nastaveným způsobem vnímání okolního světa působí sice nadmíru zvráceně. Pro mne ale tato "promyšlená" filmová cvičení, která pouze dávají možnost hercům zahrát si svého "hamleta", nemají příliš velkou hodnotu. Být tam kousek nadhledu, byl bych spokojen, ale takhle oné zmučenosti jen nevěřím, skutečný život je mnohem horší. Dvojka, za jednu jedinou snovou "cronenbergštinu". Viděno během Challenge tour 2015: 30 dnů se světovou kinematografií ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Rozhodl jsem se, že se tu uCronenberguju. Poslední ve frontě je Dead Ringers... Irons jede výborně. Jinak nuda nuda, šeď šeď. Téma je to hodně zajímavé, i ten konec se mi líbil, ale prostě jsem se moc nebavil a spíše trápil. -"And tomorrow, we'll take some Percodan... just because it's Saturday." ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Přeskočím logické opěvování režiséra a obdiv hereckého výkonu, kde jsem po chvilce zapomněl, že obě postavy hraje jeden Irons. Dead Ringers je pro mě (díky tradičně perfektní režii) hodně nepříjemný film. Cesta gynekologických hvězdných dvojčat k drogové a psychické zkáze je depresivní podívaná. Opravdový horor jsou scény s drogami vygumovaným lékařem při operaci nebo vyšetřování vagíny pacientky - lékaři jsou lidé, kterým se svěřujeme v jakési víře v jejich neomylnost a odbornost, která nám má pomoci od nesnází a vidět v děsivé předtuše nic netušící oběť ve spárech feťáka daleko za hranicí použitelnosti je opravdu síla. Tohle není film o tom, jaká je sranda vyměňovat si celej život s bráchou holky nebo si trochu ulevit práškama, ale další Cronenbergova klasika jen pro silné povahy. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se od 1. února do 12. dubna 1988 v Torontu (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • Jeremy Irons během natáčení střídavě přenášel váhu na přední část chodidel nebo paty a to vždy podle toho, jestli hrál Elliotta či Beverleyho. (Seabeast)

Reklama

Reklama