Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Přeskočím logické opěvování režiséra a obdiv hereckého výkonu, kde jsem po chvilce zapomněl, že obě postavy hraje jeden Irons. Dead Ringers je pro mě (díky tradičně perfektní režii) hodně nepříjemný film. Cesta gynekologických hvězdných dvojčat k drogové a psychické zkáze je depresivní podívaná. Opravdový horor jsou scény s drogami vygumovaným lékařem při operaci nebo vyšetřování vagíny pacientky - lékaři jsou lidé, kterým se svěřujeme v jakési víře v jejich neomylnost a odbornost, která nám má pomoci od nesnází a vidět v děsivé předtuše nic netušící oběť ve spárech feťáka daleko za hranicí použitelnosti je opravdu síla. Tohle není film o tom, jaká je sranda vyměňovat si celej život s bráchou holky nebo si trochu ulevit práškama, ale další Cronenbergova klasika jen pro silné povahy. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nesmierne znepokojivé dielo ktoré ma po zhliadnutí nenechalo na pokoji. táto snímka vyvoláva depresívne stavy, nie je v nej nič pozitívne. Znepokojuje ma hlavne to, že neviem určiť dôvod toho znepokojenia, vyznie to teraz ako by som plácal jedno cez druhé.... ale nie ! Nedokážem nájsť nejaký racionálny dôvod alebo konflikt prečo by som túto snímku mal nazvať negativistickou. Ono je to preto, pretože tá sila nie je skrytá v obsahu ale v agresívnej a chladnej forme pre ktorú začínam obdivovať režiséra Davida Croneberga. Symbolické znázornenie silného puta dvojčat, ktoré je späté fyzicky aj psychicky, bolo doslova emocionálne zvrhlé. Táto úloha Jeremymu Ironsovi sadla, podal riadny výkon. Takéto dvoj-role nemám v kinematografii veľmi v obľube (hlavne kvôli Van Dammovi) ale sem to sadlo. ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Pomineme-li Cronenbergerův hit Moucha, máme v Příliš dokonalé podobě jeho nejlepší film. Nezaměnitelný trademark jeho tělesné destrukce ve filmech (které mohu označovat slovem "tělor") je zde naprosto minimalizován, schován do děloh "mutantních" žen, odkud vystupuje jako nepříjemně chladivá atmosféra a tvoří kulisu pro fascinující příběh a jeho destrukci, tentokráte psychickou. Cronenbergerova úsměvná režie a pomalejší tempo, snímané sterilní interiéry, Jeremy Irons co se snad udřel k smrti, ale hlavně úžasná hudba Howarda Shora, která už ve velice dobře ztvárněných titulcích připravuje na mysteriózní ztvárněnost celého filmu - to jsou všechno velice přitažlivé prvky, které po smíchání s torzem vyniknou v tento vynikající film. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

"Opatrne si namažte dva prsty na vašej pravej ruke a strčte ich do vagíny Claire. Namiesto jednej cervikálnej hlavy nahmatáte tri, čo v zásade znemená, že súložíte s mutantom." Neskutočný Irons v dvojroli divného filmu, ktorému budem musieť dať ešte jednu šancu. Ku koncu už som ovšem mal pocit, že je trošku "preironsované". ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

To byla ale magořina! Jeremy Irons exceluje v roli slavných dvojčat/gynekologů, kteří spolu mj. sdílí i ženy až do doby, kdy vše zničí jedna herečka s trojitou dělohou. Do té doby se mi film líbil, pak se vše ale zvrhlo v jakési drama o návykovosti léků a ten konec? Tak těžko, depresivně a negativně jsem se už dlouho necítil. Než jsem šel spát, musel jsem si dát sitcom, jinak bych neusnul... Never more! ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Robert De Niro odmítl hrát dvojčata Mantleových, protože by se prý necítil dobře v roli gynegologa. (Seabeast)
  • Jeremy Irons během natáčení střídavě přenášel váhu na přední část chodidel nebo paty a to vždy podle toho, jestli hrál Elliotta či Beverleyho. (Seabeast)

Reklama

Reklama