Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jeden z Cronenbergových filmů dostupných i pro diváky, kteří zrovna nemají rádi psychodelický horrorový hnuseček. Jeremy Irons je v ústřední dvojroli naprosto přesvědčivý, dusivou atmosféru pomáhá budovat hudba a vynikající kamera. I když má film v polovině několik prázdných míst, rozhodně stojí za to vytrvat až do konce - závěr je totiž naprostá bomba, zoufale smutný, zdravě ujetý, krásně ošklivě vygradovaný. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Že dvojvaječná dvojčata mohou být velmi rozdílných povah je prý sice fakt, ale tenhle příběh myslím není žádná hluboká psychologizující psychoanalýza, ale "jen" cronenbergovské béčko. Béčko místy nádherně vyšinuté, ale většinou docela krotké, středoproudové, melodramatické. Některé momenty s ukázkami 'schizofrenní' rozervanosti obou bratrů mi přišly až úšklebně komické. Ale některé momenty pak zase... Například operace v rudém za použití speciálních gynekologických nástrojů pro zmutované ženy - tak tohle byl fakt neskutečný nářez, přesně tenhle styl žeru. A ty úžasné nástroje bych chtěl mít doma ve vitríně. Především kvůli téhle krátké scéně dávám čtvrtou, i když objektivně je asi největší devizou filmu výkon Jeremyho Ironse. A popravdě přiznávám, že na úplné, objektivní vstřebání Dead Ringers mi jedna projekce nestačí. Ale repete asi hned tak nedám, protože mě silně odpuzovalo koukat se na silně odpudivou G.B., hrozivé to ženské zjevení, které si mohl Cronenberg fakt odpustit. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Typický Cronenberg. Dvaja bratia, postihnutí "psychickou" mutáciou večného spojenia. Žena, ktorá vstúpila do ich života, trpiaca "fyzickou" mutáciou vagíny. Bratia, ktorí si vybrali svoje povolanie gynekológov preto, že za svoju mutáciu vinia ženskú maternicu. Bratia, ktorí poznali iba bratskú lásku a nevedia, ako naložiť s tou skutočnou (ženy dovtedy predstavovali iba sexuálne potešenie a prejavom lásky bolo to, že sa o ne delili). Drogy, ako metafora ženskej lásky, ktorá dokáže zničiť človeka psychicky aj fyzicky. Bratia, ktorí vyznávajú krásu "vnútra" a preto sa v operačnej sále predstavujú celí v červenom, čiže ako zbavení kože a zafarbení krvou. O dokonalej podobe aj jej metaforách sa nepíše ľahko, pretože sa hanbíme v písanej forme hľadať paralely medzi ženskými genitáliami, ľudskými vnútornosťami a ľudskou psychikou. Film, ktorý si vyžaduje na plné emocionálne precítenie viac vzhliadnutí. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Přeskočím logické opěvování režiséra a obdiv hereckého výkonu, kde jsem po chvilce zapomněl, že obě postavy hraje jeden Irons. Dead Ringers je pro mě (díky tradičně perfektní režii) hodně nepříjemný film. Cesta gynekologických hvězdných dvojčat k drogové a psychické zkáze je depresivní podívaná. Opravdový horor jsou scény s drogami vygumovaným lékařem při operaci nebo vyšetřování vagíny pacientky - lékaři jsou lidé, kterým se svěřujeme v jakési víře v jejich neomylnost a odbornost, která nám má pomoci od nesnází a vidět v děsivé předtuše nic netušící oběť ve spárech feťáka daleko za hranicí použitelnosti je opravdu síla. Tohle není film o tom, jaká je sranda vyměňovat si celej život s bráchou holky nebo si trochu ulevit práškama, ale další Cronenbergova klasika jen pro silné povahy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vždycky se o všechno dělili. O lidi, o zkušenosti, o potěšení. Oddělit šlachovitého Jeremy Ironse od jeho šlachovitého bratra Jeremy Ironse nebude úplně snadné. I když se svým chováním vlastně o mnohé postarají sami. Pomalý (a přiznejme si rozvleklý) a znovu bizarní snímek svérázného Davida Cronenberg, který je fanouškem živočišné bezprostřednosti, je co do hloubky a psychologie postav zase trochu jiný, a znovu dává prostor četným diskuzím. K zalíbení jsem měl ale tentokrát daleko, bavili mě jednotlivosti. Ve výsledku další Cronenbergův „divný“ film, kdy mě ovšem tentokrát ona jinakost úplně nebrala. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Robert De Niro odmítl hrát dvojčata Mantleových, protože by se prý necítil dobře v roli gynegologa. (Seabeast)

Reklama

Reklama