Reklama

Reklama

Kalvárie

(festivalový název)
  • Belgie Calvaire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marc Stevens je hezký, mladý zpěvák, který cestuje svým Vanem od města k městu. Bohužel uprostřed lesa se mu pokazí auto. Pozdě v noci, za nepřestávajícího déště nemoudře poslechne radu Belga Boryse a vydá se do hotelu majitele Paula Bartela. Na začátku se zdá být majitel mílým a samotným člověkem, ale později se projeví jeho psychopatické stránky. Nabízí Markovi pomoc v nápravě auta. Zpěváka už znepokojuje při procházce lesem pohled na vesničany znásilňující prase. Jeho obavy jsou na místě. Bartel zničí jeho auto, omámí ho... a tady začíná Markova noční můra. Noční můra, která se skládá ze svázání, skalpovacích elementů, ukřižování a znásilnění... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení, v rámci novodobého exploitation patří Calvaire k absolutní špičce. Snímek nehraje na přehnanou brutalitu a krvavost, šlape spíše po psychologické cestě. Tudíž působí docela uvěřitelně a reálně, což divákovi na klidu nepřidá. Partička vidláků je vyobrazena nadprůměrně odporně, jen v málo podobných snímcích jsou působivější (Storm Warning). K plnému hodnocení schází sympatičtější hrdina, ke kterému by bylo snažší najít cestu, vžít se do něj a více ho tak litovat. Moc děkuju Belgii (Francii, Lucembursku) za tenhle film, takový dnes nemá v USA velké šance vzniknout. Horror movie of the year ()

Khumbac 

všechny recenze uživatele

Je třeba si to nechat rozležet v hlavě, aby k tomu člově vůbec něco mohl napsat. Řádná zvrácená vdilácká nechutnost s prasety + děj s "Glorií" neboli zpěvákem. To vše ntočeno jakousi poloamatarskou kamerou. Záběr když jede zpěvák v autě mi trochu připomínalo Tarantinovo/lynchovsko umění. Když se na pozadí promítala cesta bylla to nudná nutná blbost, nad kterou člověk zafará:) Závěrečná honička mohla být delší a lepší. ()

Reklama

Hrabka odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám rád ujeté filmy bez logiky alá Taxidermia. Přestože jsem čekal fajnové explo, tak to k podobným nepochopovým filmům mělo hodně blízko. Celé to začne sice blbě, ale jakmile týpkovi chcípne auto uprostřed lesů, tak jsem očekával, že se začne něco dít, ale ono ne. Následuje nudná pasáž jakéhosi oťukávání mezi dvěma až třemi postavami, seznámení s místními vesničany a první konflikt. Dobrý, říkal jsem si, teď se začne něco dít. A taky že začalo, ale bylo to neskonale debilní, tupé, blbé, trapné, nelogické, hloupé a ujetě úchylné. Žádné napětí film vyvolat nedokáže, protože vám zůstane rozum stát nad tím, co to tam ty postavy předvádí. Doufal jsem třeba, že konec tuhle šaškárnu nějak vysvětlí, ale ne. Omlouvám se těm, kterým se film líbil, sice je vůbec nechápu, ale každý máme jiný vkus. Pro mě byl tenhle film utrpením, modlil jsem se, aby už byl toho nesmyslného poskakování, brečení, střílení, honění konec. 5% ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Komentář může obsahovat možné spoilery. Šílený, špinavý a perverzní. Přesně těmito slovy by se dal popsat tento explotační snímek belgického tvůrce, který má mimochodem na svědomí také dobrodružně laděný hororový thriller VINYAN. Navíc, když v tom mají prsty ještě Frantíci, jejichž hororová tvorba je silně na vzestupu, kouká z toho parádní zážitek pro otrlejšího diváka. Ve vlastním příběhu sledujeme Marca, zpěváka milostných fláků, kterými za pár éček oblažuje domovy důchodců. Ženy po něm šílí bez ohledu na věk a nemají problém si vrazit jeho ruku do svého klína či pro něj nafotit své ženské přednosti a fotečky mu věnovat na šťastnou cestu za dalším vystoupením. Marc cestuje ve své starší dodávce, která mu klekne v lese nedaleko zapadlého penzionu. Penzion vlastní příjemný starší chlápek, který bez okolků Marca ubytuje a dokonce mu nabídne opravu dodávky. Idylické chvilky však končí, když Marc narazí na další vesničany a dodávka i telefonické spojení s okolním světem jsou v řiti. Poté si Marc prochází skutečným peklem. Snímek je zpočátku vypráveň pozvolným tempem, které jen umocňuje šok scény, které si tvůrci na diváka připravili. Když už je všem jasné o co jde, film nabere na obrátkách a místy velmi zajímavou kamerou pere do diváka násilnosti střídané se zajímavými dějovými zvraty. Herecké výkony jsou naprosto bravurní, počínaje uvěřitelným strachem hlavního hrdiny a buranským hereckým koncertem konče (buranského koncertu se divák dočká i v jiném slova smyslu). Snímek jednoznačně čerpá ze slavných násilnických fláků, ale zároveň „si jde svou vlastní cestou“. Optimální stopáž, parádní závěr a skutečnost, že toto se může s přehledem komukoliv v životě přihodit, mě jen utvrzují v tom, že nemůžu hodnotit jinak než plným počtem. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Trocha Texaského masakru (1974), trocha Psycha (1960) a neskutočná Francúzka chladnosť. Mix týchto prvkov...... To je Calvaire. Miestami naozaj silný zážitok ale miestami aj béčkovitý, nudný a nelogický s lacnými scenáristickými ťahmi, čo ma najviac štvalo, pretože toto nebol práve taký film v ktorom by si to scenáristi mohli dovoliť. Na to to bolo až príliš dobré. Príbeh nás zavedie do Francúzka k jednému pocestnému spevákovi, ktorý vystupuje na všemožných zábavách, v domove dôchodcov a na festivaloch s hudbou porovnateľnou s naším SenziTV. Viac menej pre dôchodcov. Takto sa raz vydá z jedného predstavenia na druhý a stratí sa na vidieku. Samozrejme ho obyvatelia prijmú z veľkou náručou, až podozrivo vrúcno. Ako inak, sa zistí, že ide o primitívnych buranov, ktorý vo voľnom čase znásilňujú ošípané. Jeden z nich si bude myslieť, že hlavná postava je jeho žena ktorá ho opustila ale už sa vrátila. Chlapík bude uväznený a za každú cenu sa bude pokúšať ujsť. Prvá polovica a herecké výkony boli parádne. To skvelo zahraté zvíjanie od bolesti som hercovi na 100% uveril. Keď už prišlo na uväznenie, film stratil vážnu tvár, nie úplne ale už to nebolo také uveriteľné. Muž mal asi 1000 možností ujsť a ani raz to takmer poriadne nespravil. Film pred neho hádzal príliš okaté kláty. Dalo sa to vymyslieť aj inteligentnejšie. Spracovanie však super, iba na to netreba ísť z myšlienkou, že to je horror. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Kromě houslí v závěrečné scéně a následných titulcích a hry na klavír ve scéně v hospodě není ve filmu žádná další hudba. (aknamor)
  • Scéna, ve které si Marc (Laurent Lucas) a Bartel (Jackie Berroyer) povídají u večeře, byla natočena podle scény z filmu Psycho (1960), kde si stejně povídá Norman Bates (Anthony Perkins) s Marion Crane (Janet Leigh). (aknamor)
  • Režisér filmu se vyjádřil, že chtěl vytvořit film, ve kterém diváci sympatizují se zápornou postavou, a ne s jeho obětí. (aknamor)

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama