Reklama

Reklama

Maljukgeori janhoksa

  • Jižní Korea 말죽거리 잔혹사 (více)

Obsahy(1)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený. (Jordan)

(více)

Recenze (83)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ha Yu .. Korejská střední škola v sedmdesátých letech nebyla tak idylická, jak známe sedmdesátá léta třeba z amerických pomádových horeček. Hned v úvodu je naznačeno něco o systému boje Bruce Lee. A obsah následných minut je převážně také boj .. s učiteli, spolužáky, dobou. Hlavně ta doba a společenská nálada v Koreji, sice už mnoho let po válce se severním sousedem, nevypadá nijak klidně a spokojeně. Vojáci na každém kroku, za sebemenší neposlušnost či neuniformovanost vás mlátí a se spolužáky v nové třídě to nemá nově přicházející student Hyeon-su ze začátku vůbec lehké. Musí čelit mnohým nástrahám a musí se tvrdě a všemi prostředky probojovat k vidině lepší budoucnosti v níž snad získá volný životní prostor, přátele, lásku a respekt.. Řemeslně dobře zvládnutý snímek, ať už je to propracovaný scénář, dobová stylizace, hudební složka nebo režie a kamera - zejména bitky na střeše školy stojí za nejedno podívání. 75%. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Film s Brucem Lee jsem sice neviděl, i tak ale můžu říct, že tenhle film je určitě hodně povedená pocta. I když se děj odehrává na korejské škole v 70. letech, žádnou Pomádu nečekejte. Sice se to tady taky mydlí hlava nehlava, ale spíš než gel radši studenti používají pěsti. Once Upon a Time in High School má opravdu povedený a žánrově skvěle vyvážený scénář a úžasně natočené momenty šarvátek, především ty na střeše a především ta naprosto závěrečná je natočená a sestříhaná tak dravě, že máte v podstatě pocit, že jste na místě. Herci tradičně skvělý, snad jsem ještě nenarazil na korejský film, kde by mi nesednul něčí korejský herecký projev. 80 % ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Ty asiati točej naprosto jinak než ostatní a v tom je asi to jejich kouzlo, kdy prakticky skoro každej jejich snímek je něčím mimořádnej. Skoro vůbec se nedrží zaběhnutých klišé, což je případ i tohohle, kdy mě příběh dokázal několikrát docela překvapit. a dokážou vytvořit skvělou atmosféru podněcující různý emoce, sice jinak se z pohledu příběhu nejedná o nic extra, něco na způsob Ondskan, ale tak moc dobře natočený a s vynikajícím vygradovaným koncem, že to prostě v člověku nějaký ty pocity zanechá. Jen je škoda, že vždycky musí každý takovýhle asijský romantický drama končit tak nejednoznačně ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Once Upon a Time in High School je film z prostředí korejské střední školy v roce 1978. Poznáme, jak hrozné muselo být v té době na tu střední chodit. Všude samé řeči o demokracii, přičemž se však jedná o polovojenský režim, kdy vojáci stojí nejen u vchodu školy, ale i hlídkují na chodbách. Učitelé nepoužívají, nebo ani neznají, jinou výchovnou metodu, než tělesné tresty. Studenty motivují k učení neustálým připomínáním dna, na které spadnou, jaké “nic” z nich bude, když nevystudují. Já sice vím, že je snažší bojovat proti něčemu než za něco, ale to se myslím nedá aplikovat na tento případ motivace k učení. Toto drsné prostředí samozřejmě vede ke vzniku různých part a gangů, kde platí právo silnějšího. To všechno pozná na vlastní kůži přeřazený student Hyun-soo. Proto jsem ze začátku měl dojem, že hlavní náplní filmu bude nesnadný a poněkud nepříjemný život studentů ve škole, občas říznutý nějakou bitkou. Ovšem tak tomu je jen z části (ale jedné skvěle natočené bitky se dočkáte), a to díky Hyun-soovi. Je jiný, než jeho vrstevníci, citlivý, plachý, nechce se prát, více ho zajímá populární hudba, než aby chodil na diskotéky a kouřil. Právě on vnáší do toho filmu jakési kouzlo, kdy se pod drsnou slupkou filmu o drsné střední škole objevuje nenadálý křehký půvab, krása, poetika, jako i slzy a bolest. ____ Od nápadu a příběhu někdy bývá k finální realizaci cesta dlouhá, složitá a trnitá a ne vždy vše dopadne, jak by mělo a mohlo. Naštěstí, tohle není ten případ. Od vybroušeného scénáře, přes většinou přirozené herecké výkony (a to, že je občas vidět, že hrají, k tomu prostě patří), velmi krásnou a vhodně použitou hudbu, k dokonalé režii, to vše činí z Once Upon a Time in High School pro mě druhý nejlepší film, jaký jsem letos zatím viděl (hned po, též korejském, Bin-jip). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SERU NA VŠECHNY KOREJSKÝ ŠKOLY!“..... /// (já taky, já taky…) Čekal jsem zajímavej vejlet do období, který je pro mě pole neoraný. Místo toho – smíšený pocity. Zajímavá škola, ubíjející romantika, zvláštní osobnost Hyun-soo a jestli něco člověk vychovanej v socialistickým Československu nechápe, tak jak všechny ty věci, který jste v tom filmu viděli, dokážete filosoficky převést do kritiky školskýho systému a podobnejch intelektuálskejch úvah. Korejskej muzikál ze střední 70tejch let bez ,,zpívánek“, zato s pár rvačkama, obdivem k umění Bruce Lee, upevňování morálky a nešťastnou láskou. Osoba obdivující Pelíšky a dávající přednost filmům s Jackie Chanem prostě orgasmus nedostane. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, kolik takovej průměrnej korejec vydrží ran nunčakem do palice. 2.) Hledám obrazovou příručku: Brucem Lee snadno a rychle (…tak nejdřív si otevřem knihu na straně…). 3.) Pochopím, proč je na tom zamilovanej Korejec stejně jako zamilovanej Číňan (a co Čech? Diskriminace!!!). 4.) Thx za titule ,,kuore“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama