Reklama

Reklama

Maljukgeori janhoksa

  • Jižní Korea 말죽거리 잔혹사 (více)

Obsahy(1)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený. (Jordan)

(více)

Recenze (83)

H34D 

všechny recenze uživatele

Bojové filmy využívají děje a různých vedlejších zápletek pouze jako doprovodnou omáčku pro své akční sekvence, tento film - drama - naopak využívá několik menších, realistických soubojů k podpoření a vyhrocení své dramatičnosti. Schází se zde několik témat: kritika na tehdejší školský systém, vzpoura proti násilí, která vede právě přes násilí a také velice křehký příběh o neuskutečněné lásce. Tři zdánlivě odlišná témata se ladně scházejí v hlavní postavě sympatického, zastydlého chlapce Hyeon-su. Jak se s nimi vypořádá v této, pro Jižní Koreu typicky, citlivé a emocionálně podbarvené drámě, to už si musíte zjistit sami. 7/10 ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Once upon a time in high school je zlepenec. Začína ako príbeh o plachom chalanovi, ktorý sa pokúša zapadnúť do kolektívu a o vzniku jeho priateľstva s najväčším triednym bitkárom (basketbalový zápas, útek z autobusu), postupne sa ale stále viac sústredí na kritiku diktátorského školského systému (ktorý z učiteľov aj žiakov vytiahol práve to najhoršie). Medzitým film rieši prvú lasku hlavného hrdinu- jeho nesmelé pokusy o nadviazanie kontaktu, námluvy, trápenie keď jeho "vyvolená" upredností jeho najlepšieho kamaráta až po záverečné vyjasnenie vzťahov. Film prezentuje hneď niekoľko zaujímavých rovín (mne osobne najviac šmakovala tá v ktorej sa spočiatku submisívny hlavný hrdina vzoprie "fašistickému" režimu a praktikám šikanujúcich študentov aj profesorov, aby nakoniec našiel vnútorný kľud a zmierenie so sebou samým i spoločnosťou), ktoré sa režisérovi podarilo šikovne skĺbiť, hoci miestami na mňa film predsa len pôsobil trochu nesúrodo. Za výborné herecké výkony, nostalgickú atmosféru, za kameru a hudbu, za perfektne spracované bojové scény (najmä pri záverečnej až zamrazí pri naturálnosti jej spracovania)- 9/10. ()

Reklama

Popluh 

všechny recenze uživatele

Film s Brucem Lee jsem sice neviděl, i tak ale můžu říct, že tenhle film je určitě hodně povedená pocta. I když se děj odehrává na korejské škole v 70. letech, žádnou Pomádu nečekejte. Sice se to tady taky mydlí hlava nehlava, ale spíš než gel radši studenti používají pěsti. Once Upon a Time in High School má opravdu povedený a žánrově skvěle vyvážený scénář a úžasně natočené momenty šarvátek, především ty na střeše a především ta naprosto závěrečná je natočená a sestříhaná tak dravě, že máte v podstatě pocit, že jste na místě. Herci tradičně skvělý, snad jsem ještě nenarazil na korejský film, kde by mi nesednul něčí korejský herecký projev. 80 % ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších korejských filmů, které jsem viděla. Velmi působivý, velmi opravdový, smutný a krásný a s výbornými hereckými výkony bez obvyklého přehrávání (hlavně Sang-woo Kwon byl úžasný). Bylo mi velmi smutno z příběhu chlapce, který byl nakonec donucen tolik se změnit a zároveň mě vnitřně uklidnilo, jak to s ním nakonec dopadlo, protože ten konec byl takové smíření a zklidnění a nový začátek. Velmi čistých 5*. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

MALJUKGEORI JANHOKSA - to je pro mě ideální skloubení linky romantiky, napětí, drámy, sociální sondy atd. A to vše tak perfektně drží pohromadě, že nejde než dát plné hodnocení. Navíc, tento jihokorejský snímek ve mně v několika scénách evokoval britský snímek PINK FLOYD: THE WALL. Není sice tak experimentální a artový (on vlastně takový vůbec není), není ani hudební/muzikálový, ale svou kritikou poměrů školského systému si s Pink Floyďáckým "nastavováním zrcadla" může v mnohém podat ruku. Shrnuto a podtrženo: Výborný film, u kterého si do poslední chvíle nemůžete být jisti, zda-li budete plakat dojetím nebo smutkem. A úplný závěr filmu? Imho - takový je skutečný život. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama