Reklama

Reklama

Maljukgeori janhoksa

  • Jižní Korea 말죽거리 잔혹사 (více)

Obsahy(1)

Hyeon-su je mladík, ktorého vzor je Bruce Lee a jeho otec je učiteľ Taekwonda. Prevelili ho do chlapčenskej školy, v ktorej to občas vyzerá ako v armáde alebo väznici. Prísni učitelia a dozorcovia, študentská hliadka, striktná hierarchizácia študentov a predovšetkým šikana. Hyeon-su sa spriatelí s miestnym bitkárom Woo-shik. Ten však začne chodiť s dievčaťom, do ktorého je Hyeon-su zaľúbený. (Jordan)

(více)

Recenze (83)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee po Korejsku aneb Bruce Lee znovu ožívá. Maljukgeori janhoksa je takovým středoškolským korejským mixem - Akční, Drama i Romantické prvky. Příběh dospívajícího středoškolského mladíka, který je vyprávěn z části ze vzpomínek hlavního hrdiny a je okořeněn prvky z Bruce Leeho, romantiky, přátelství, první lásky, zrady a pomsty, . . konec zůstal pro diváka otevřen. Historický pohled na střední korejskou školu v době 70. let minulého století, kdy v Koreji byla napjatá vojenská situace. Příběh, který na mě dýchnul svou reálností a určitě ve mně hodně zanechal, spolu s výborným OST. Bojové scény byly bravurní a za Nunchaky jsem byl více než šťastný, ale žádného kung-fu se nedočkáte, pouze klasické školní mlátičky. Sang-woo Kwone je sympaťák a i všechny ostatní postavy hráli dobře.. Poslední bojová scéna byla neskutečně "COOL" a zároveň dokonalá "Poslední stojící vyhrává". Výtěz Blue Dragon Award 2004 - Best Art Direction -> to mluví za vše. Trailer Prostě nářez 90 % ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bojové filmy využívají děje a různých vedlejších zápletek pouze jako doprovodnou omáčku pro své akční sekvence, tento film - drama - naopak využívá několik menších, realistických soubojů k podpoření a vyhrocení své dramatičnosti. Schází se zde několik témat: kritika na tehdejší školský systém, vzpoura proti násilí, která vede právě přes násilí a také velice křehký příběh o neuskutečněné lásce. Tři zdánlivě odlišná témata se ladně scházejí v hlavní postavě sympatického, zastydlého chlapce Hyeon-su. Jak se s nimi vypořádá v této, pro Jižní Koreu typicky, citlivé a emocionálně podbarvené drámě, to už si musíte zjistit sami. 7/10 ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Once Upon a Time in High School je film z prostředí korejské střední školy v roce 1978. Poznáme, jak hrozné muselo být v té době na tu střední chodit. Všude samé řeči o demokracii, přičemž se však jedná o polovojenský režim, kdy vojáci stojí nejen u vchodu školy, ale i hlídkují na chodbách. Učitelé nepoužívají, nebo ani neznají, jinou výchovnou metodu, než tělesné tresty. Studenty motivují k učení neustálým připomínáním dna, na které spadnou, jaké “nic” z nich bude, když nevystudují. Já sice vím, že je snažší bojovat proti něčemu než za něco, ale to se myslím nedá aplikovat na tento případ motivace k učení. Toto drsné prostředí samozřejmě vede ke vzniku různých part a gangů, kde platí právo silnějšího. To všechno pozná na vlastní kůži přeřazený student Hyun-soo. Proto jsem ze začátku měl dojem, že hlavní náplní filmu bude nesnadný a poněkud nepříjemný život studentů ve škole, občas říznutý nějakou bitkou. Ovšem tak tomu je jen z části (ale jedné skvěle natočené bitky se dočkáte), a to díky Hyun-soovi. Je jiný, než jeho vrstevníci, citlivý, plachý, nechce se prát, více ho zajímá populární hudba, než aby chodil na diskotéky a kouřil. Právě on vnáší do toho filmu jakési kouzlo, kdy se pod drsnou slupkou filmu o drsné střední škole objevuje nenadálý křehký půvab, krása, poetika, jako i slzy a bolest. ____ Od nápadu a příběhu někdy bývá k finální realizaci cesta dlouhá, složitá a trnitá a ne vždy vše dopadne, jak by mělo a mohlo. Naštěstí, tohle není ten případ. Od vybroušeného scénáře, přes většinou přirozené herecké výkony (a to, že je občas vidět, že hrají, k tomu prostě patří), velmi krásnou a vhodně použitou hudbu, k dokonalé režii, to vše činí z Once Upon a Time in High School pro mě druhý nejlepší film, jaký jsem letos zatím viděl (hned po, též korejském, Bin-jip). ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Once Upon a Time in High School má podtitul "Spirit of Jeet Keun Do", čím sa odvoláva na systém boja zostavený slávnym Bruce Lee. Niekto by si mohol myslieť, že pôjde preto o martial arts film, ale nie je tomu tak (i keď bojových scén sa tu dočtáte a treba povedať, že pôsoboia dosť realisticky). Podstata príbehu a celého filmu, ale spočíva v inom. Bruce Leeho jadro učenia vychádzalo z viery v boj bez obmedzujúcich pravidiel, rovnako ako v úsilí neustále napredovať vo vlastnom vývoji (neobzerať sa späť, ale dopredu). A presne to sa deje aj vo filme. Skrz hlavnú postavu mladíka, prichádzajúceho na novú strednú školu, sledujeme osud a dospievanie aj jeho rovesníkov. Postupne ako sa mení povaha hlavného hrdinu (celým dejom sa vinie do hĺbky prepracovaná charakteristika nielen jeho, ale aj vedľajších postáv) vyvíja sa aj žánrový tvar filmu (od melodrámy s jemným nádychom humoru až po vážnu drámu). Navyše film veľmi realisticky reflektuje kórejský školský systém praktikovaný od dôb II. svetovej vojny až do začiatku 80. rokov minulého storočia, kedy prišlo k niekoľkým podstatným, ba až revolúčnym zmenám. Záver filmu, aj napriek eruptívnemu vyvrcholeniu predchádzajúceho deja nesie v sebe aj náznak odľahčenia s radosťou, ako reflexiu vo vieru v lepšiu budúcnosť. ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Ďalší pôsobivý kórejský kúsok, v ktorom sa zasnená šikmooká romantika stretáva so serióznou, realistickou, sociálne kritickou drámou o šikane a telesných trestoch na školách. U oboch "ingrediencií" tak trošku pritlačiť na pílu, a rozdýchaval by som to ešte teraz. Takto je to "len" veľmi silné, čo by za normálnych okolností bohato stačilo, no keď si človek púšťa DVD od Lhurgoyfa, má už nejaké očakávania. 85%. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama