Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

H34D 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý a skromný vzpomínkový příběh psychicky narušeného člověka, který jako duch prochází svými dějinami, téměř beze slov a s temnotou prostupující jak jeho myslí, tak i celou atmosférou filmu. Cronenberg se nechce nijak podbízet, nevychází vstříc diváku a svým chladným a odtažitým stylem režírování situuje film do opačné polohy působení než Čistá duše. Tím však mimo jiné vyvolává neblahé pocity nudy, film jakoby nic neříká - nedokáže své publikum řádně oslovit a vtáhnout... 5/10 ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

David Cronenberg byl vždycky divnej pavouk a jeho „psychopuzzle“ to jen potvrzuje. Takhle možná opravdu vypadá svět z pohledu schizofrenika a díky bravurnímu výkonu Ralpha Fiennese se do něho můžeme nakrátko (a celkem bezpečně) přenést. Není to nijak veselý zážitek, ale svým způsobem mi přijde silnější než jiné Cronenbergovy experimenty. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zahrát přesvědčivě dementa je celkem snadné pro někoho, kdo jako dement vypadá. Proto byl taky třeba takový Hanks v Gumpovi tolik přesvědčivý, protože má tlamu jako vylízaný dowňák a ta role mu tedy sedla na tělo (respektive na obličej). Zato Fiennes, od pohledu oduševnělý árijský hezoun s IQ určitě aspoň 130, má v rolích blbů přeci jen trochu ztíženou pozici. V Rudém drakovi to ještě celkem s přehledem zvládnul, protože nehrál úplného blba, jen magora. Ale ve Spiderovi už mám malinko problém mu jeho retardovaného autistu věřit, protože třeba tak jako on úplní blbové přece nekouří, úplný blby mám totiž při kouření napozorovaný, třeba z práce. Ale to je asi tak všechno, co bych mohl filmu vytknout, jinak je to totiž lahůdka, která by v mém ideálním světě zákonitě patřila do červených čísel. Ponurá atmosféra staré dobré Anglie, lehce přízračný děj, psychologizující zápletka, krásná ústřední melodie a v neposlední řadě skvělá dvojrole pro pěknou Mirandu Richardson, která se mi tuze líbila už v Sleepy Hollow... Vzpomínám si ještě, jak tenhle film kdysi na DVD v Levných knihách ne a ne cenově spadnout z 99 kaček někam níž, na což jsem několik týdnů marně čekal. Je to holt kvalitka, takže zaokrouhlení hvězdiček nahoru je pro mne samozřejmostí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pavouky nesnáším, ale tohohle miluji. Ralph Fiennes potvrzuje, že je schopný zahrát cokoliv, ovšem pokud je jeho postava jakkoliv divná, tím lépe pro něj (a pro nás). Po prvním zkouknutí čtyři silné hvězdy, po druhém už pět bez mrknutí. A to, že jsem znal pointu, vůbc nevadilo. Jak řekla jedna moje známá - ten film je jako nanuk. Mrazivý, ale setsakra dobrý. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

spider aneb 1094. pribeh dementa se sice zpocatku tvari pomerne zajimave (koneckoncu stoji za nim znamy expert pres uchylarny david cronenberg), bohuzel se film brzy (tak po 3 minutach) zvrhne v nekonecnou nudu, kterou obcas vyrusi gabriel byrne (a to doslova, protoze to je jedna z mala postav, ktera nahlas mluvi), jinak jste po celou dobu odkazani na obcasne dementovo (ralph fiennes) nesrozumitelne drmoleni. jedina akce, ktere se od nej dockame je pleteni jakesi site z provazku a kdyz uz se zda, ze se film zacina pomalu (opravdu vystizne slovo) rozjizdet, tak skonci. a to mimochodem naprosto predvidatelne. jakoby spidera netocil cronenberg, ale nejaky prumerny evropsky klubovy reziser... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Spiderovy (Ralph Fiennes) potíže s rodinnou historií jsou skutečnou psychologickou diagnózou nazvanou Capgrasův syndrom. Jedná se o duševní poruchu, kdy si osoba myslí, že někdo z rodiny, blízký přítel, rodiče nebo partner byli nahrazeni identicky vypadajícím dvojníkem. Lidé s touto poruchou při pohledu na přátelé, partnera či sami sebe v zrcadle věří, že vidí dvojníky. (Zdroj: ČSFD)
  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)

Reklama

Reklama