Reklama

Reklama

Pavouk

  • Kanada Spider (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh muže, osudově polapeného do sítí vlastní mysli. Dennis Cleg je po mnoha letech propuštěn z psychiatrického ústavu. Odjíždí do chráněného domu, aby tam dál žil svůj osamělý podivínský život. Ponechán napospas sám sobě, svým představám a vzpomínkám na dětství, kdy zdánlivou rodinnou idylu s milovanou maminkou a otcem narušil otcův vztah k jiné ženě. Komorní psychologický příběh podle románu a scénáře Patricka MacGrathea zaujme především díky výtečnému výkonu britského herce Ralpha Fiennese v titulní roli (také Schindlerův seznam, Sluneční svit, Harry Potter a Ohnivý pohár…). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

k212 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky dávám jen za předvídatelný závěr, nicméně ... o to v podstatě nejde, jde hlavně o myšlenkové postupy duševně nemocného člověka, o jeho pokřivený a deformovaný svět. Cronenberg mě zas až tak nepřekvapil, hlavní myšlenka je téměř stejná jako u jeho předchozího dílka ExistenZ - prolínání reality a snu. A Ralph Fiennes - NO COMMENT, všichni se už nejednou přesvědčili, že jeho herectví je něco extra. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu mi ten děj přišel takový "no a co, proč mi je vyprávěno zrovna tohle", ale závěrečný zvrat (který sice není originální ani neodhadnutelný) tomu všemu dodal potřebnou sílu a to něco, na co jsem celou dobu tak čekal. Ono to především je psychologické drama, tak je to třeba i brát a v tomhle je to docela povedené. Ta stopáž je sice přepísknutá, ale i tak to má místy slušnou atmosféru. Po filmařské a herecké stránce se to navíc povedlo skvěle a ačkoli je celá ta část z chráněného domu včetně podivného starého muže nevyužitá a ačkoli i po stránce psychologie hlavního hrdiny by bylo ještě na čem zamakat, i tak se mi Pavouk líbil a docela mi sedl. Cronenberg si u mě po dost špatném Stereu naštěstí zase zlepšil reputaci. Slabé 4* ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zahrát přesvědčivě dementa je celkem snadné pro někoho, kdo jako dement vypadá. Proto byl taky třeba takový Hanks v Gumpovi tolik přesvědčivý, protože má tlamu jako vylízaný dowňák a ta role mu tedy sedla na tělo (respektive na obličej). Zato Fiennes, od pohledu oduševnělý árijský hezoun s IQ určitě aspoň 130, má v rolích blbů přeci jen trochu ztíženou pozici. V Rudém drakovi to ještě celkem s přehledem zvládnul, protože nehrál úplného blba, jen magora. Ale ve Spiderovi už mám malinko problém mu jeho retardovaného autistu věřit, protože třeba tak jako on úplní blbové přece nekouří, úplný blby mám totiž při kouření napozorovaný, třeba z práce. Ale to je asi tak všechno, co bych mohl filmu vytknout, jinak je to totiž lahůdka, která by v mém ideálním světě zákonitě patřila do červených čísel. Ponurá atmosféra staré dobré Anglie, lehce přízračný děj, psychologizující zápletka, krásná ústřední melodie a v neposlední řadě skvělá dvojrole pro pěknou Mirandu Richardson, která se mi tuze líbila už v Sleepy Hollow... Vzpomínám si ještě, jak tenhle film kdysi na DVD v Levných knihách ne a ne cenově spadnout z 99 kaček někam níž, na což jsem několik týdnů marně čekal. Je to holt kvalitka, takže zaokrouhlení hvězdiček nahoru je pro mne samozřejmostí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tak trochu divný pavouk. Táhne se jak zápach kyseliny máselné z bezdomovce, kterého hlavní hrdina mimo jiné připomíná. A tím „mimo jiné“ myslím třeba perverzního úchyláka se sklony k záchvatům zuřivosti. Zkuste mít za sympatický film, v němž podobný pobuda hledá jádro své výstřednosti - hezky po freudovsku hluboko v dětství. Šmíruje vlastní rodinu (překvapivě je přítomen i situacím, kterým za mlada přítomen být nemohl), natahuje si po pokoji metry provazů a cosi čmárá do velmi důležitého zápisníku. Jinými slovy: umění. Ale dost ironie, Pavouk je divný film divného Davida Cronenberga, hraje v něm divný Ralph Fiennes a nejspíš se nám snaží něco sdělit. Bohužel natolik asociálním způsobem, že budete rádi, když to skončí tak jak to skončí a všechno svedete na jistou duševní poruchu. Možná nakonec ani o nic jiného jít nemělo, lepší je po tom nepátrat, nic neřešit a s klidem přepnout na jiný program. 60% Zajímavé komentáře: lachim, Iroquaise ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Psychicky narušený Dennis "Spider" Cleg si skladá puzzle svojho života v Cronenbergovom ďalšom majstrštyku. Príbehu je tentoraz skutočne poskromne, ale insiderský pohľad do hlavy a duše paranoidného schizofrenika sa Davidovi za pomoci brilantného výkonu Ralpha Fiennesa podaril vskutku famózne. Z každého filmového políčka sála temná, stiesňujúca a niekedy takmer až hororová nervydrásajúca atmosféra, Suschitzkého plíživá kamera onen stav beznádejnej neistoty len umocňuje a Shore-ova hudba tomu už len nasadzuje pomyslenú korunku. Spider rozhodne nebude po chuti všetkým, o čom svedčí aj relatívne skromné percentuálne hodnotenie tu na ČSFD, mňa však dostal na plnej čiare. 10 / 10 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Scénář k filmu obsahoval pouhé čtyři stránky. (darek kartac)
  • Samuel Beckett bol jednou z režisérových inšpirácií pre film. Fotografie spisovateľa boli pripnuté okolo scén a Fiennesov účes je dokonca modelovaný podľa Beckettovho. (Bilkiz)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno