Reklama

Reklama

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Seriál Daria je velice výstižné ztvárnění stupidity většiny žáků v amerických středních školách. Hlavní hrdinkou je introvertní intelektuálka Daria Morgendorfferová, která sice není oblíbená mezi svými spolužáky, avšak diváka spolehlivě rozesměje její suchý humor plný sarkasmu a ironie. (laserr)

Videa (1)

Trailer

Recenze (165)

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Daria patrí medzi kultové seriály televíznej stanice MTV z prelomu milénia, teda z dôb, keď bola MTV ešte stále hudobnou televíziou a zažívala svoje najlepšie roky. Americká popkultúra vládla svetu a MTV bola ideálnym kanálom pre jej "vývoz". Seriál, ktorý sa pôvodne vysielal v rozmedzí rokov 1997 až 2001, je preto z veľkej časti "nasiaknutý" práve atmosférou končiacich sa deväťdesiatych rokov, končiaceho sa dvadsiateho storočia a končiaceho sa tisícročia. Prostredie typickej americkej strednej školy je pre počin ideálnym miestom, ktorý divácka "cieľovka" v tom čase navštevovala, a Daria je zosobnením všetkých tých, ktorí nezapadali do šablóny mainstreamu. Atmosféru zo seriálu cítiť aj v súčasnosti (2022), vďaka čomu predstavuje veľmi príjemný "trip down the memory lane". Príbeh seriálu stavia najmä na jednotlivých epizódach, pričom akejsi dejovej nadväznosti sa divák dočká až v prípade záverečných dvoch sérií. Situačný humor, na ktorom stojí veľká časť seriálu, vychádza najmä z cynizmu a sarkazmu hlavnej postavy, ako aj zo správania mnohých stereotypne ladených vedľajších postáv (roztlieskavačka, quarterback, módny klub, rôzne typy učiteľov a podobne), ktoré sa tu objavujú. Hoci príbeh aj humor dokážu niekedy skutočne zaujať a pobaviť, mnohokrát ide skôr o priemerný počin, ktorému až prekvapivo nepomáha - skôr naopak - Dariin cynizmus a sarkazmus. Obzvlášť prvá séria je v tomto smere takmer až tragickým počinom, takmer až odradzujúcim sledovať nasledujúce štyri série. Hoci tie sú o čosi lepšie, v žiadnom prípade nedokážu prekonať hranicu priemernosti v žiadnej z rovín, teda ani príbehom, ani humorom, ani postavami, respektíve čímkoľvek iným. Dvakrát atraktívna nie je ani animácia, ktorá prakticky naprieč celým seriálom pôsobí lacno. Daria síce svojím spôsobom patrí medzi kultové diela z dielne MTV, ale ako samostatný celok ide o nanajvýš priemerný tínedžersko-stredoškolsky ladený seriál. V nevýraznom príbehu a s často plochým humorom nie je dokonca Daria vo vlastnom seriáli ani tou najzaujímavejšou, respektíve najzábavnejšou postavou. Tou je jednoznačne jej otec Jake Morgendorffer. V epizódach často najviac diváka pobavia upútavky na fiktívnu reláciu "Sick Sad World". ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Ze vzpomínek na koukání na mtv někdy v dobách, kdy začali Dariu vysílat jsem vytáhla čtyřhvězdičkové hodnocení, ale teď po letech, kdy jsem se koukla na všechny díly včetně těch, které jsem neviděla předtím vůbec a speciálních dlouhých dílů Is it fall yet? a Is it college yet? musím zvednout hodnocení na jasnou pětku :). Dokonce možná to člověk docení víc až teprv, když je starší než středoškoláci :) a hlavně pokud si prožil 90. roky :), protože Daria je dost osobitý seriál těžící z celé populární kultury 90. let a člověku asi plno detailů může utéct, pokud to nezná :). Třeba už jen ten fakt, že Daria využívá možností MTV naplno a v každém díle je na pozadí několik známých songů z devadesátek. A v každém díle je taky pochopitelně krom těch běžných dariovských vtipů taky nějaký ten vtípek týkající se populární kultury a často třeba hudby, viz "poor guy formerly known as prince" :). První dvě série jsou úplně nepřekonatelné a úžasně vtipné a zbývající už spíš jen těží z toho, že je tam prostě Daria, ale jinak to není špatné, jen to nemá takovou sílu jak v těch prvních dílech. Každopádně ale tenhle seriál přinejmenším přinesl úžasnou postavu Darii se všema těma jejíma hláškama a taky se za celou tou sarkastickou fasádou skrývá i plno docela reálných životních situací ve vztazích mezi lidmi a seriál je tím do určité míry i "výchovný", protože ani Daria není jenom chodící stroj na suše sarkastické hlášky, ale má nějakou svou lidskou stránku. Dneska po víc než deseti letech od vzniku Darii by to možná na středoškoláky nemělo takový dopad, přinejmenším na ty "populárnější" :), ale snad by se na dnešních středních školách ještě našli nějací lidi schopní docenit Dariu a celý ten její svět v městečku Lawndale. Tehdy to prostě bylo něco nevídaného a dneska je to úžasný nostalgický a vtipný pohled do dob minulých, takže pecka za ***** :). A ke všemu ještě SICK SAD WORLD! :) ()

Reklama

Bila_pani 

všechny recenze uživatele

"Je tohle mozzarella?" "Je to váš oblíbený druh sýra?" "Jo." "Pak je to mozzarella!" Seriál Sick, sad world by mohl někdo natočit i v reálu. A Dariu by mohli zase dávat (třeba na MTV - ale to je asi trochu sci-fi...). Protože tak skvělý a výjimečný seriál dnešní generaci chybí a když vyrůstají na Disney Channelu a těch sra*kách, co produkuje, fakt nevím, kam náš svět povede... Já jsem ráda, že jsem vyrůstala s touhle obrýlenou sarkastickou intelektuálkou :), jejíž hlášky nezapomenu ani po letech. ()

mikehoblog 

všechny recenze uživatele

Co se týče animovaných věcí, tak všechno u mě závisí hlavně na stylu animace (tj. jestli je to vůbec koukatelné, nebo ne). Musím říci, že v tomto případě mne právě animovaná stránka moc nenadchla. I tak se ale přes to dokážu přenést a sledovat další a další díly. To už asi o něčem vypovídá.............."Nebudu po svý mámě střílet. Aspoň ne barvou." ()

..Anya 

všechny recenze uživatele

Kdybych mohla poděkovat světu za nějaký vážně významný počin, byla by to tahle bizarní nádhera, která na mně v dětství nenechala nitku suchou. Hrdě mohu prohlásit, že "Akce Daria" splnila svůj účel a plně utvořila můj dnešní pohled na svět. Flegmatický, Sarkastický, Cynický, Nihilistický, Uštěpačný a jen trošku Egoistický aneb "Co tě nezabije..." Typický rozhovor mých středoškolských let - Kámoška na adresu spolužáka: Neni ti ho líto? Já: Mě je jich líto všech, ale úplně nejvíc je mi líto mě. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Postava Darii je volně založená na synovi Glenna Eichlera, tvůrce Darii. (Tom Riddle)

Reklama

Reklama