foto

Cloris Leachman

  • nar. 30.4.1926 (94 let)
    Des Moines, Iowa, USA

Biografie

Cloris se narodila v městě Des Moines ve státě Iowa jako nejstarší ze tří sester manželům Cloris a Buckovi. Studovala divadlo na Northwestern University v Evanstonu, Illinois. Ve 20 letech (1946) se stala Miss Chicago a probojovala se tak na Miss America. Součástí výhry bylo také školné pro studium na vysoké škole, a tak se Cloris přestěhovala do New Yorku, kde studovala herectví v Actor´s Studiu. Krátce poté se začala Cloris objevovat v televizních a filmových projektech. Během své herecké kariéry získala celkem 9 cen Emmy, což se zatím nepodařilo žádnému jinému herci ani herečce. Jako jediná také získala cenu Emmy v pěti různých kategoriích.

Během 50. let se objevila v mnoha živých televizních vysíláních, jako byly například pořady SUSPENSE a STUDIO ONE. Svůj první filmový debut si odbyla v roce 1947 ve filmu CARNEGIE HALL, ale první skutečná filmová role přišla až s roli Christine Baileyové v temné klasice Roberta Aldricha KISS ME DEADLY z roku 1955. Během natáčení tohoto filmu byla Cloris několik měsíců těhotná. O rok později se objevila společně s Paulem Newmanem a Lee Marvinem ve filmu THE RACK. Cloris pokračovala dál především v televizní práci, objevila se například jako Ruth Martinová, Timmyho adoptivní máma v polovině 4. série seriálu LASSIE (1957). O rok později byla ale nahrazena June Lockhartovou. V roce 1969 se před kamerou znovu sešla s Paulem Newmanem, a to ve filmu BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID, ve kterém ztvárnila prostitutku.

Jejím pravděpodobně nejznámějším filmem je snímek POSLEDNÍ PŘEDSTAVENÍ (1971), který byl natočený podle bestselleru, jehož autorem je Larry McMurtry. Za roli Ruth Popperové, manželky středoškolského tělocvikáře, která naváže vztah s jiným mužem (Timothy Bottom) v tomto filmu získala Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli, což jí už během natáčení předpovídal režisér Peter Bogdanovich. Její role byla původně nabídnuta Ellen Burstynové, která ale chtěla hrát ve filmu jinou roli. Za tento film dále získala cenu BAFTA, cenu kansaských filmových kritiků a byla za něj nominována na Zlatý Globus.

V roce 1973 byla nominována na Zlatý Globus za roli Nettie Appleby v rodinné komedii CHARLEY AND THE ANGEL. O rok později byla opět nominována na Zlatý Globus za roli paní Blücherové v hororové parodii MLADÝ FRANKENSTEIN. V letech 1975 až 1977 ztvárňovala asi svou nejznémější roli dotěrné, sebestředné a manipulativní paní domácí Phyllis Lindstromové v seriálu PHYLLIS, za který byla v roce 1975 opět nominována na Zlatý Globus a na cenu Emmy. V roce 1981 byla nominována na cenu Genie za roli paní Karamerové ve filmu YESTERDAY.

Velmi úspěšné bylo také její účinkování v seriálech. Souběžně s účinkováním v seriálu Phyllis ztvárňovala v letech 1970 – 1977 stejnou postavu také v seriálu MARY TYLER MOORE, az což získala 2 ceny Emmy v letech 1974 a 1975. V letech 2001 až 2006 hrála babičku Idu, Loisinu krutou a bezcitnou matku, v sitcomu společnosti Fox MALCOLM IN THE MIDDLE, za což byla 4x nominována na cenu Emmy a dvakrát se jí podařilo tuto cenu získat. Za roli Pearl „Billie“ Schwartzové ve filmu PANÍ HARRISOVÁ, kde účinkovala společně s Benem Kingsleyem a Annette Bening, byla rovněž nominována na cenu Emmy. V poslední době se objevila například v roli bývalé jazzové zpěvačky a také babičky Evelyn Wrightové v komedii ŠPANGLICKY SNADNO A RYCHLE společně s Adamem Sandlerem a Teou Leoni, za kterou byla nominována na Golden Satellite Award. Má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Cloris se zúčastnila také sedmé série taneční soutěže Dancing with Stars a byla nejstarším účastníkem, který kdy v této soutěži tančil. V březnu roku 2009 vydala svou autobiografii s jednoduchým názvem: Cloris: My Autobiography. V dubnu roku 1953 se provdala za George Englunda. Jejich manželství trvalo 25 let, až do prosince roku 1978, kdy skončilo rozvodem. Během 25 let manželství se Cloris a Georgeovi narodilo celkem 5 dětí. Byli to synové Adam, Bryan, George, Morgan a dcera Dinah. Všichni se věnují herectví. Cloris má již celkem 5 vnoučat.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2020 Croodsovi: Nový věk
2019 Being and Nothingness
It's Who You Know
When We Last Spoke
2018 Game Over, Man!
I Can Only Imagine
Lez Bomb
2017 The Gliksmans
2016 Is That a Gun in Your Pocket?
So B. It
The Comedian
2015 Baby, Baby, Baby
Skautův průvodce zombie apokalypsou
This Is Happening
2013 Adult World
Croodsovi
2012 Gambit
Oogieloves in the Big Balloon Adventure, The
2011 Fields, The
2010 Mery v očekávání
Zase ona!
2009 Boží květ
Family Dinner
Na křídlech lásky (TV film)
2008 New Yorku, miluji Tě!
Ženy
2007 Jezero 2 (TV film)
2006 Oktoberfest
Scary Movie 4
2005 Kaliforňanky
Paní Harrisová (TV film)
Trestná lavice
Škola superhrdinů
2004 Španglicky snadno a rychle
2003 Alex a Emma
Crazy Love (TV film)
Santa je úchyl!
2002 Manna from Heaven
2000 Gen¹³
The Amati Girls
Zavěste, prosím
1999 Hudba mého srdce
Železný obr
1997 Anabela: Vánoční přání
Podvod
1996 Beavis a Butt-head dobývají Ameriku
1995 Mezi láskou a ctí (TV film)
Navždy spolu
1994 Skřítek v Central Parku
1993 Burani z Beverly Hills
Křivé obvinění (TV film)
Miracle Child (TV film)
Můj chlapec se vrátil
Pád do tmy (TV film)
Trable, trable, tuplem trable (TV film)
1992 Spies (TV film)
1991 A Little Piece of Heaven (TV film)
The Giant of Thunder Mountain
Za bílého dne (TV film)
1990 Cena štěstí (TV film)
Láska bolí
Texasville
1989 Jiskra
1988 Going to the Chapel
1987 Choď jako člověk
Facts of Life Down Under, The (TV film)
Jeníček a Mařenka
Little Troll Prince, The
Sparkyho kouzelné piano
1986 Hra stínů
My Little Pony: The Movie
1985 Blind Alleys (TV film)
Breakfast with Les and Bess (TV film)
Deadly Intentions (TV film)
Love Is Never Silent (TV film)
The Walt Disney Comedy and Magic Revue
1984 Donald Duck's 50th Birthday (TV film)
Ernie Kovacs: Between the Laughter (TV film)
Screen Actors Guild 50th Anniversary Celebration (TV film)
1983 Demon Murder Case, The (TV film)
Woman Who Willed a Miracle, The (TV film)
Změna zvyků (TV film)
1982 Miss All-American Beauty (TV film)
1981 Advice to the Lovelorn (TV film)
History of the World: Part I
Perfectly Frank (TV film)
The Acorn People (TV film)
Way They Were, The (TV film)
Yesterday
1980 Foolin' Around
Herbie a poklad Inků
Oldest Living Graduate, The (TV film)
Soggy Bottom, U.S.A.
1979 Mrs. R's Daughter (TV film)
Poprask v Severní ulici
S.O.S. Titanic (TV film)
Scavenger Hunt
The Muppet Movie
Willa (TV film)
1978 Long Journey Back (TV film)
1977 It Happened One Christmas (TV film)
Oyaro nezumi no fushingina tabi
Závrať naruby
1976 Love Boat, The (TV film)
1975 Crazy Mama
Death Scream (TV film)
Girl Named Sooner, A (TV film)
Ladies of the Corridor (TV film)
Someone I Touched (TV film)
1974 Daisy Millerová
Death Sentence (TV film)
Ernie, Madge and Artie (TV film)
Hitchhike! (TV film)
Mladý Frankenstein
The Migrants (TV film)
Thursday's Game (TV film)
1973 A Brand New Life (TV film)
Charley and the Angel
Crime Club (TV film)
Dillinger
Dying Room Only (TV film)
Run Stranger Run
1972 Haunts of the Very Rich (TV film)
Of Thee I Sing (TV film)
1971 Poslední představení
Steagle, The
Suddenly Single (TV film)
1970 Milenci a další cizinci
People Next Door, The
Stanice WUSA
1969 Butch Cassidy a Sundance Kid
Silent Night, Lonely Night (TV film)
1962 The Chapman Report
1960 The Man in the Moon (TV film)
1956 The Rack
1955 Líbej mě až k smrti
1947 Carnegie Hall

TV seriály

2019 Elena z Avaloru (TV seriál)
To Save a Sunbird (S03E02)
Jsem do tebe blázen (TV seriál)
The Kid Leaves (S08E01)
2018 Elena z Avaloru (TV seriál)
A Tale of Two Scepters (S02E11)
2017 Američtí bohové (TV seriál)
Come to Jesus (S01E08)
A Prayer for Mad Sweeney (S01E07)
A Murder of Gods (S01E06)
další epizody (7)
2016 Bobovy burgery (TV seriál)
Secret Admiral-irer (S06E18)
Čas na dobrodružství (TV seriál) - a.z.
Crossover (S07E23) - a.z.
2015 The Eleventh (TV seriál)
Millerovi (TV seriál)
Louise Louise (S02E10)
Havaj 5-0 (TV seriál)
Sledovačka (S05E17)
2014 Franklin a Bash (TV seriál)
Spirits in the Material World (S04E09)
Vychovávat Hope (TV seriál)
Svatební tanec (S04E22)
Jak jsem našel svoji vášeň (S04E21)
Nejlepší přítel člověka (S04E20)
další epizody (11)
Phineas & Ferb (TV seriál)
Noc oživlých lékárníků (S04E44)
2013 Creative Galaxy (TV seriál)
Vychovávat Hope (TV seriál)
Včelí příběh (S04E10)
Chance, který ukradl Vánoce (S04E09)
Funkční dysfunkce (S04E08)
další epizody (18)
2012 Vychovávat Hope (TV seriál)
Poslední Vánoce (S03E10)
Dobročinný pochod (S03E08)
Cukrová válka (S03E07)
další epizody (17)
Čas na dobrodružství (TV seriál)
Jake the Dog (S05E02)
Finn the Human (S05E01)
2011 Vychovávat Hope (TV seriál)
Život bez Hope (S02E10)
Chlapogurt (S02E08)
Burtovi rodiče (S02E07)
další epizody (19)
2010 Borci z Blue Mountain State (TV seriál)
Zkoušky (S01E09)
Nouzové přistání (TV seriál)
Vychovávat Hope (TV seriál)
Příběh hraček (S01E11)
Díkůvzdání (S01E09)
Modré tečky (S01E08)
další epizody (9)
2009 Sestra Hawthornová (TV seriál)
Healing Time (S01E02)
Kancl (TV seriál)
Stress Relief (S05E13)
2006 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Graduation (S07E22)
Bride of Ida (S07E11)
2005 Beach Girls (TV seriál)
Dva a půl chlapa (TV seriál)
Madam a její zvláštní přítel (S03E09)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Ida's Dance (S06E18)
Ida Loses a Leg (S06E14)
Griffinovi (TV seriál)
Rádoby génius (S04E06)
2004 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Victor's Other Family (S05E20)
Ida's Boyfriend (S05E11)
2003 Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Baby: Part 2 (S04E21)
Baby: Part 1 (S04E20)
Grandma Sues (S04E09)
2001 The Ellen Show (TV seriál)
Malcolm v nesnázích (TV seriál)
Christmas (S03E07)
The Grandparents (S02E15)
2000 The Norm Show (TV seriál)
Norm vs. the Oldest Profession (S02E14)
1999 Thanks (TV seriál)
1994 Chůva k pohledání (TV seriál)
The Nanny-in-Law (S01E10)
1991 Walter & Emily (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Drobné kiksy nad komiksy (S02E21)
1989 Nutt House, The (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
The Facts of Life (TV seriál)
1977 Mary Tyler Moore (TV seriál)
The Last Show (S07E24)
1975 Phyllis (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
The New Original Wonder Woman (S01E01)
Mary Tyler Moore (TV seriál)
Phyllis Whips Inflation (S05E18)
1974 Mary Tyler Moore (TV seriál)
Menage-a-Phyllis (S05E08)
Not Just Another Pretty Face (S05E02)
Cottage for Sale (S04E17)
1973 Mary Tyler Moore (TV seriál)
We Want Baxter (S04E12)
The Lars Affair (S04E01)
My Brother's Keeper (S03E17)
1972 Mary Tyler Moore (TV seriál)
It Was Fascination, I Know (S03E12)
Rhoda the Beautiful (S03E06)
Who's in Charge Here? (S03E03)
další epizody (10)
1971 Mary Tyler Moore (TV seriál)
The Square-Shaped Room (S02E13)
Is a Friend in Need (S02E12)
A Girl's Best Mother Is Not Her Friend (S02E05)
další epizody (7)
1970 Mary Tyler Moore (TV seriál)
Christmas and the Hard-Luck Kid II (S01E14)
He's All Yours (S01E13)
Anchorman Overboard (S01E12)
další epizody (10)
1968 Lancer (TV seriál)
1961 The Twilight Zone (TV seriál)
It's a Good Life (S03E08)
1960 Outlaws (TV seriál)
1955 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1954 Lassie (TV seriál)
1951 Bob and Ray (TV seriál)
1950 Charlie Wild, Private Detective (TV seriál)
Nash Airflyte Theatre (TV seriál)
1949 Hold It Please (TV seriál)

Dokumentární

2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2013 Mel Brooks: Make a Noise (TV film)
2008 Speechless (TV film)
2007 Brando (TV film)
2005 Buzz
James Dean: Forever Young
2003 Eight Characters In Search of a Sitcom
2002 She Turned the World On with Her Smile: The Making of the 'Mary Tyler Moore Show'
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
Nobody's Girls: Five Women of the West
1991 Mary Tyler Moore: The 20th Anniversary Show (TV film)
Picture This: The Times of Peter Bogdanovich in Archer City, Texas
1981 My Strange Uncle

Host