Reklama

Reklama

Zeptej se prachu

  • USA Ask the Dust (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v období americké hospodářské krize. Temperamentní Mexičanka Camille (Hayek) doufá, že si polepší sňatkem se zámožným Američanem. Vše se ale zkomplikuje, když se setká s Arturem Bandinim (Farrell) – mladým Italem, který se chystá ukončit svou spisovatelskou kariéru a usadit se s nějakou půvabnou modrookou blondýnkou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

crjules 

všechny recenze uživatele

Film podle stejnojmene knihy Johna Fanteho //oblibence meho oblibeneho spisovatele Charlese Bukowskiho // , je velice pekne a verne zpracovan. Vidim ono okno do kopcu, Camilu, Artura a jejich malicherne sceny v kavarne a vzpominam na knihu a na to, ze me predstavy o prostredi a postavach nebyly tem filmovym vubec vzdaleny. ()

wikus 

všechny recenze uživatele

Ako tak pozerám, nesúhlasím s väčšinou. Podľa mna to nebola nemastne neslaná melodráma. Aj keď je pravdou, že keby Antonia nehral Colin a čašníčku, v tomto filme určite nielen prsiami zaujímavú, Salma, nebolo by to to, čo ja momentálne hodnotím (slabšími)4*.Nie je to film ktorý nudí k smrti, miestami tam možno boli hluché miesta, ale ako celok to bol celkom príjemne spracovaný film o (ne)úspešnom spisovateľovi. A čo sa citov týka, mohlo to byť spracované viac emocionálne, záver filmu mohol byť viac zameraný na city diváka. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Počkejte si cca do třicáté čtyřicáté minuty, to Salma ukáže prsa, pak to můžete s klidem vypnout. Fakticky nechápu, co jiného vedlo Roberta Townea (mj. Oscar za scénář Čínské čtvrti) k natočení tohohle rozplizlého pokusu o noir. Atmosféra veškerá žádná, jediná akčnější scéna (zemětřesení) strašná, herci sice pěkní a mladí, ale mající na tvářích výrazy typu „kde jsem se to k čertu octl/a?“. Až do konce mi nebylo jasné, co cítí, co zrovna prožívají a jestli se ode mne vůbec očekává, že to budu vědět a následně nějakým způsobem interpretovat. Pakliže ne, bylo to opravdu jenom o jedné, max. dvou pěkných milostných scénách. 40% Zajímavé komentáře: k212, numi ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Začátek je děsně trapnej, mladej krásnej spisovatel hledá inspiraci a potká mladou krásnou servírku…zííív…..pak se film rozjede, když postavy dostanou jakous takous hloubku a uvěřitelnost, spisovatel se projeví jako nafoukanej protivnej fracek a servírka jako dost sebevědomá a nespoutaná mrška! Střední část je skutečně koukatelná, nejen kvůli vnadům Salmy Hayek. Jakmile ale servírka poprvé zakašle, jde všechno do haye a film se vrátí do stupidních klišé kolejí, které po úvodním rozjezdu docela úspěšně opustil a my už jen čekáme na závěrečný patos! A proč tam vlastně byl ten Donald Sutherland? ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Tohle si opravdu výborný román Johna Fanteho nezasloužil. Hrozná nuda, ve filmu se víceméně nic neděje, ona taky síla románu byla ve formální a ne obsahové stránce a to lze jen obtížně přenést na filmové plátno. Navíc při čtení knihy si snad nikdo nepředstavoval hlavní hrdiny jako takové krasavce, Colinovi Farrellovi se role moc nepovedla, Salma byla tradičně silná v nahatých scénách. Dialogy byly tak strašně moc našroubovaný do úst až to tahalo za uši. Do Fanteho světa ano, ale pouze prostřednictvím jeho knih! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • V snímku se měl původně objevit Val Kilmer, ale nakonec si roli rozmyslel. (imro)
  • Robert Towne se seznámil s původní knihou již v sedmdesátých letech. Jejího autora tehdy potkal během rešerší pro scénář k filmu Čínská čtvrť (r. Roman Polanski, 1974). Začal se o ní zajímat a scénář dokončil až na začátku devadesátých let minulého století. Dlouho potom nemohl sehnat finance na natáčení a text si mezi sebou pohazovala studia i přesto, že se o něj zajímal Johnny Depp. (imro)
  • Původní předloha filmu je kniha "Zeptej se prachu" od téměř neznámého amerického scenáristy a spisovatele Johna Fanteho. Kniha byla vydána zpočátku v omezeném nákladu a o její znovuobjevení a znovuvydání se postaral až spisovatel Charles Bukowski s vydavatelstvím Black Sparrow Press. Je pravděpodobné, že bez Bukowskiho přičinění by film na motivy románu nejspíš nikdy nevznikl. (Jaroslaf)

Reklama

Reklama