Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzneste se na kouzelném létajícím koberci a vydejte se na napínavý let plný legrace s Aladinem. Skvělé dobrodružství doplňuje podmanivá hudba, oceněná Oscarem. Aladin žije se svou rozpustilou opičkou Abu uprostřed kouzelného města. Jeho obyčejný život naruší dobrodružství, ve kterém se snaží zachránit princeznu Jasmínu ze spárů zlého kouzelníka Jafara. Aladin ale není na těžký úkol sám – má kouzelnou lampu. Stačí ji otřít a zjeví se džin, který má smysl pro humor a dovede měnit podoby. A splní i Aladinovo přání proměnit se v prince, aby okouzlil Jasmínu. Moc lampy však odhalí také Jafar a pokouší se jí zmocnit. Aladin musí nad Jafarem zvítězit a použít k tomu veškerou svou chytrost. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

kajas 

všechny recenze uživatele

Přelom osmdesátých a devadesátých let byl podle mého skromného názoru nejlepším disneyovským obdobím. Menkenova hudba zaslouženě oceněna Oscarem, Jasmína patřící mezi nejkrásnější animované princezny, roztomilý Abu a samozřejmě geniální Džin (pan Brousek mladší si na něm dal v českém dabingu opravdu záležet). Určitě jedna z pohádek, kterou budu ráda pouštět dětem :). ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

V dobe premiery Aladdina mi bylo 5 let a s hruzou jsem zjistil, ze ackoliv jsem doma mel hracky na motivy tohoto filmu (dokonce si i pamatuju, ze byl v Happy Mealu od McDonalds), tak jsem ho vlastne nikdy nevidel. S uvedenim hranyho filmu jsem se rozhodl tuto chybu napravit a opet musim vysmeknout Disneymu poklonu - od skutecne zacatku typu Snehurka, Pinocchio, Dumbo, Bambi a ja nevim ceho jeste az do cca druhy Fantazie prisel se skoro kazdym filmem velkolepy pribeh, atraktivni a hlavne moderni animace a skvela rodinna zabava. Djin v podani Robina Williamse skvelej bavic, cemuz dopomaha i ten filmovy vizual - jsou to vterinovy detaily ktery mi vykouzlily usmev na tvari i dneska jako starymu chlapovi. A ta nadcasovost - uz v roce 1992 nas Disney pred Aladdinem varoval jakozto nuzakem kradoucim chleba. 25 let po varovani se nam po Evrope prohani takovych Aladdinu uz miliony a misto chleba si ted privlastnujou nase socialni jistoty. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

V první půlhodině dostaneme generický disneyovský příběh, ve kterém typická disneyovská hrdinka, silná, emancipovaná, utíká z paláce před svatbou... za svatbou (Disney-Orwellův ženský paradox: svoboda je manželství, emancipace je konzervatismus, síla je submisivnost), ovšem v té krátké chvíli svobody spasí a ukáže zbloudilému mladíkovi cestu k odpovědnosti a do manželství (be yourself, young man). Potud zívačka. Naštěstí se po půl hodině objeví ON - Robin Williams. A průměrná disneyovka se najednou dostane do neuvěřitelných otáček. Písničku "A Friend like me" můžu kdykoliv, a to i po nekonečném opakování na stepařském soustředění. Ta se neoposlouchá. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Aladin je pre mňa asi najväčším dobrodružstvom môjho detstva. Dodnes nezabudnem na pocit, ktorý som z neho mal hneď po dopozeraní. Na klasických Disney filmoch som vyrastal a to vedomie mi spôsobuje neskutočnú radosť. Nie je to len Menkenová hudba, ktorá sa mi usadila v hlave a musel som ju z nej dostať len neustálým spievaním, ale aj postavičky, ktoré sú jednoducho nezabudnuteľné. Jazmínou počnúc a Džinom končiac. Arabský svet nebol pre mňa nikdy tak príťažlivý a vždy keď mám možnosť tak sa do neho z radosťou vraciam. Po malej morskej víle asi môj najoblúbenejší disney film. Atmosféru to má neskutočne čarovnú. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Like so many things, it is not what is outside, but what is inside that counts." Tahle půvabná pohádka představuje po "Kráska a zvíře" nejzářivějšího vyslance slavné Disneyho éry z počátku 90. let, "Aladina". Pochází z doby, kdy ve studiu strýčka Walta ještě animace byla králem a nikoli, jak je tomu teď, pouhým otrokem ve službách moralizujících báchorek. Animační exploze, pro niž je vizuální gag vším, je v případě "Aladina" přímo omračující; a přece nepřebíjí, ale tvoří s dějovou linií vzájemně vyvážený, koexistenční celek, jenž je bezchybným prostředníkem k vyprávění magického příběhu z pohádek tisíce a jedné noci. Kdybych nějakým záhadným způsobem přišel ke kouzelné lampě, a měl tím pádem možnost pomoci třemi přáními tomuhle, v současné době tak těžce zkoušenému filmovému odvětví - přál bych si za 1, Studio, jež staví zábavu nad výchovu, a hravost nad vypočítavost! 2, Vrátil bych zpátky víru v život kresleného filmu! 3, Sťal bych animátorům jejich okovy a daroval jim tvůrčí svobodu! Tohle se ale bohužel stane jen stěží :-( .... takže zahoďte tužky a barvy! .... míříme vstříc nulám a jedničkám! ()

Galerie (64)

Zajímavosti (33)

  • Původní kinoverze z roku 1992 obsahovala větu "Good tiger, take off and go" ("Hodný tygr, zpakuj se a jdi"), kterou pronesl Aladin, když na něj tygr Rádža vrčel. Po vydání filmu na VHS v 90. letech se začala šířit fáma, že tvůrci do filmu vložili podprahovou zprávu a Aladin ve skutečnosti říká: "Good teenagers take off their clothes" ("Hodní teenageři, svlékněte se"). V edici z roku 2004 byla hláška kvůli kontroverzím z filmu vypuštěna. Ale ve vydání z roku 2015 byla do filmu opět přidána. (Alfréda)
  • Protože Robin Williams při namlouvání džina hodně improvizoval, scénář k filmu byl vyškrtnut z nominace na Oscara v kategorii „Nejlepší adaptovaný scénář“. (Chevees)
  • Robin Williams při namlouvání džina natolik improvizoval, že vzniklo téměř šestnáct hodin zvukového materiálu. (Chevees)

Související novinky

Dočká se Aladin pokračování?

Dočká se Aladin pokračování?

15.08.2019

Po obřím úspěchu hraného Aladina od režiséra Guye Ritchieho (Král Artuš – Legenda o meči) není divu, že studio Disney aktuálně zvažuje pokračování. Snímek několik dní nazpátek překročil miliardu… (více)

Reklama

Reklama