foto

Dan Castellaneta

  • nar. 29.10.1957 (62 let)
    Chicago, Illinois, USA

Biografie

Dan Castellaneta se narodil 29. října 1957 v Chicagu. Vystudoval vysokou školu Oak Park and River Forest High School a také univerzitu v Severním Illionis. Na vysoké byl velmi platným hráčem tamního basketballového týmu. Asistent trenéra o něm později prohlásil: "Jo, Dan byl velmi legrační, ale jeho chybou bylo, že měl moc rád holky."

Po škole dostal práci v Chicagském filmovém studiu, kde si zahrál pár drobných rolí, většinou nějakého funnymana. Oženil se se spisovatelkou Deb Lacustoovou, za kterou se odstěhoval do Los Angeles. Zde žije dodnes. Se svou ženou napsal 5 knížek.

Dan Castellaneta se neproslavil žádným filmem nýbrž skvělým dabingem Homera Simpsona v seriálu The Simpsons. V tomto seriálu však nadaboval i řadu dalších postav, např. dědu Simpsona Barnieho Gambla, Krustyho klauna nebo majora Quimbyho. Za práci na seriálu dostal třikrát cenu Emmy.

Miloslav "Lumpus" Cigoš

Herecká filmografie

Filmy

2022 The Simpsons Movie 2
2017 Arnoldovy patálie v džungli (TV film)
2015 Fantastická čtyřka
The Unauthorized Beverly Hills, 90210 Story (TV film)
The Unauthorized Melrose Place Story (TV film)
2014 Simpsons Als Ice Bucket Challenge
2013 Continuing Fred (TV film)
2011 Super 8
2010 Scratching the Surface
2009 Relative Stranger (TV film)
2008 Imigranti
Remembering Phil
Suprhrdina
The Simpsons Ride
2007 Chasing Robert
Hellboy Animated: Iron Shoes
Simpsonovi ve filmu
Zapomenutá kletba (TV film)
2006 I Want Someone to Eat Cheese with
Já-tě-vidím.com
Scooby-Doo a piráti
Štěstí na dosah
2005 Jasmíniny kouzelné příběhy: cesta princezny
2004 Adventures in Homeschooling
Příběh Charlieho andílků (TV film)
2002 Arnoldovy patálie
Buttleman
Návrat do Země Nezemě
2001 Laughter on the 23rd Floor (TV film)
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Josef - Král snů
Lumpíci v Paříži
1999 Olive, the Other Reindeer (TV film)
Vyrovnání účtů
1998 Aladdin's Arabian Adventures: Creatures of Invention
Aladdin's Arabian Adventures: Fearless Friends
Aladdin's Arabian Adventures: Magic Makers
Aladdin's Arabian Adventures: Team Genie
Můj obr
Rhapsody in Bloom
1997 Online Adventures of Ozzie the Elf, The (TV film)
Plump Fiction
1996 Charlie 2: Všichni pejskové přijdou do nebe
Space Jam
1995 Computer Wore Tennis Shoes, The (TV film)
Zapomeň na Paříž
1994 Aladin - Jafarův návrat
Milostná aféra
Nebezpečný klient
Related by Birth (TV film)
Snow White and the Magic Mirror
1993 Super Mario Bros. - vyp.
Tracey Takes on New York (TV film)
1992 Lady Against the Odds (TV film)
1991 Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela
1990 Makléři (TV film)
The Best of the Tracey Ullman Show (TV film)
1989 K-9, můj přítel se studeným čumákem
Simpsonovi: Vánoce u Simpsonových (TV film)
The Simpsons: Family Therapy (TV film)
Válka Roseových
1988 The Simpsons: Family Portrait (TV film)
1986 Vůbec nic společného

TV seriály

2020 Simpsonovi (TV seriál)
The Way of the Dog (S31E22)
The Hateful Eight-Year-Olds (S31E21)
Warrin' Priests Part 2 (S31E20)
další epizody (12)
2019 Šťastné a veselé a tak podobně (TV seriál)
Vánoce bez sebe (E07)
Harmonie (E02)
Brockmire (TV seriál)
The Yips (S03E03)
Simpsonovi (TV seriál)
Bobby, It's Cold Outside (S31E10)
Todd, Todd, Why Hast Thou Forsaken Me? (S31E09)
Thanksgiving of Horror (S31E08)
další epizody (23)
2018 Simpsonovi (TV seriál)
Šťastné a třicáté (S30E10)
Můj táta je bůh (S30E09)
Šašek v manéži (S30E08)
další epizody (22)
2017 Simpsonovi (TV seriál)
Zmizelý (S29E09)
Opus slečny Lisy (S29E08)
Pimprlata (S29E07)
další epizody (21)
2016 Simpsonovi (TV seriál)
Ukradené Vánoce šáši Krustyho (S28E10)
Poslední trakční hrdina (S28E09)
Hříchy našich otců (S28E08)
další epizody (23)
2015 Simpsonovi (TV seriál)
Bartovo chlapectví (S27E09)
Cesta ke slávě (S27E08)
Lisa dobývá svět (S27E07)
další epizody (22)
2014 Liga snů (TV seriál)
Taco Standard Time (S06E09)
Parks and Recreation (TV seriál)
Anniversaries (S06E14)
Griffinovi (TV seriál)
The Simpsons Guy (S13E01)
Simpsonovi (TV seriál)
Vánoční vyhazov (S26E09)
Kapela otců (S26E08)
Učitel mučitel (S26E07)
další epizody (23)
2013 Dads (TV seriál)
Pilot (E01)
Closer: Nové případy (TV seriál)
Konec roku (S02E17)
The Mindy Project (TV seriál)
Danny's Friend (S01E18)
Futurama (TV seriál)
Kalkulon 2.0 (S07E20)
Simpsonovi (TV seriál)
Vzpomínky na bílé Vánoce (S25E08)
Žlutá pomsta (S25E07)
Školní lavice a pravice (S25E06)
další epizody (22)
2012 Tři kluci a nemluvně (TV seriál)
Parks and Recreation (TV seriál)
Pawnee Commons (S05E08)
Kancl (TV seriál)
Turf War (S08E23)
Futurama (TV seriál)
V boji proti stroji (S07E07)
Griffinovi (TV seriál)
Ratings Guy (S11E02)
Simpsonovi (TV seriál)
Panu Burnsovi s láskou (S24E08)
Den, kdy se ochladila Země (S24E07)
Ve Springfieldu roste strom (S24E06)
další epizody (21)
2011 Castle na zabití (TV seriál)
Kouzla a čáry (S03E12)
Parks and Recreation (TV seriál)
Born & Raised (S04E03)
Futurama (TV seriál)
Krotitelé roboduchů (S06E19)
Simpsonovi (TV seriál)
Duch Vánoc příštích (S23E09)
Krustyho comeback (S23E08)
Muž v modrých flanelových kalhotách (S23E07)
další epizody (22)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Krycí jméno Donnie Špekoun (S22E09)
Předvánoční hádky (S22E08)
Lepší holub v hrsti než pes v boudě (S22E07)
další epizody (24)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Duchové (S01E08)
Květiny na tvůj hrob (S01E01)
Greek (TV seriál)
At World's End (S02E22)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Ve správný čas na správném místě (S04E22)
Posel ztracených duší (TV seriál)
This Joint's Haunted (S04E12)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Trpaslík v bahně (S05E07)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Střemhlavý pád (S06E10)
Simpsonovi (TV seriál)
Bratříčku, kde jsi? (S21E08)
Čarodějky ze Springfieldu (S21E07)
Rošťárny bez konzervantů (S21E06)
další epizody (21)
2008 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk jde do banky (S06E12)
Simpsonovi (TV seriál)
Burns a včely (S20E08)
MyPody a sousedi (S20E07)
Homer a Lisa ve při (S20E06)
další epizody (19)
2007 Greek (TV seriál)
Multiple Choice (S01E07)
Hazed and Confused (S01E02)
Vincentův svět (TV seriál)
Nezávazný sex (S04E07)
První střih bolí nejvíc (S04E02)
Simpsonovi (TV seriál)
Věčný stín Simpsonovy mysli (S19E09)
Pohřeb nepřítele (S19E08)
Manželé a podnikatelky (S19E07)
další epizody (22)
2006 Veronica Mars (TV seriál)
Moje velká tlustá řecká sestra (S03E02)
Simpsonovi (TV seriál)
Kill Gil - první a druhý díl (S18E09)
Parťáci (S18E08)
Umění na špejli (S18E07)
další epizody (22)
2005 Arrested Development (TV seriál)
The Sword of Destiny (S02E15)
Hvězdná brána (TV seriál)
Občan Joe (S08E15)
Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovské vánoční skazky (S17E09)
Taliján Bob (S17E08)
Pomsta červených rajčátek (S17E07)
další epizody (25)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
Chlapi sobě (TV seriál)
Free Lily (E06)
Simpsonovi (TV seriál)
Komiksák a Chlapeček (S16E05)
Kamarádky na život a na smrt (S16E04)
Noci s nepřítelem (S16E03)
další epizody (20)
2003 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Soudní spor (S02E17)
Futurama (TV seriál)
Smlouva s Roboďáblem (S04E18)
Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
Jsem volný (S06E05)
Frasier (TV seriál)
Maris se vrací (S11E07)
Simpsonovi (TV seriál)
Patnácté Vánoce u Simpsonů (S15E07)
Krustyho zkouška z dospělosti (S15E06)
Rychle a srstnatě (S15E05)
další epizody (23)
2002 Kim Possible (TV seriál)
Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Pomocnice v domácnosti (S02E07)
Simpsonovi (TV seriál)
Kdo chce zabít Homera? (S14E06)
Zkáza domu Simpsonů (S14E05)
Veliká Marge (S14E04)
další epizody (22)
2001 Simpsonovi (TV seriál)
Malověrná Líza (S13E06)
Telecí léta (S13E05)
Zamilovaný Burns (S13E04)
další epizody (19)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Skinnerova zkouška sněhem (S12E08)
Podfuk za všechny prachy (S12E07)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
další epizody (21)
1999 Futurama (TV seriál)
Peklo jsou ti druzí roboti (S01E09)
Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Vyhrajte auto (S07E10)
Simpsonovi (TV seriál)
Hračka snů (S11E09)
Marge jako rukojmí (S11E08)
Osm raubířů (S11E07)
další epizody (23)
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
Homer Simpson a ledvina (S10E08)
Líza má jedničku (S10E07)
další epizody (24)
1997 Cow and Chicken (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Zázrak na Evergreen Terrace (S09E10)
Marge prodává nemovitosti (S09E09)
Líza skeptik (S09E08)
další epizody (27)
1996 Arnoldovy patálie (TV seriál)
Casper (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Joeyho ctitelka (S02E12)
Simpsonovi (TV seriál)
Hurikán Ned (S08E08)
Lízino rande s blbostí (S08E07)
Rozdělený Milhouse (S08E06)
další epizody (22)
1995 Earthworm Jim (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Nemáš se čím chlubit, Marge (S07E11)
Slavnostní epizoda (S07E10)
Poslední šance Leváka Boba (S07E09)
další epizody (25)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Klíšťák (TV seriál)
Grace v jednom kole (TV seriál)
Jimmy's Girl (S02E05)
Simpsonovi (TV seriál)
Strach z létání (S06E11)
Dědeček versus sexuální ochablost (S06E10)
Zvrhlík Homer (S06E09)
další epizody (23)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem se přestal bát aneb Legalizace hazardu ve Springfieldu (S05E10)
Poslední pokušení Homera Simpsona (S05E09)
Bart táborníkem (S05E08)
další epizody (21)
1992 Fievelův americký ocásek (TV seriál)
Kocour Raplík (TV seriál)
Dinosaurové (TV seriál)
Bakteriologická válka (S03E06)
Simpsonovi (TV seriál)
Homerova koronární operace (S04E11)
Lízino první slovo (S04E10)
Pan Pluhař (S04E09)
další epizody (23)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Smrt prodavače bot (S07E10)
1991 Detektiv Duck (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (TV seriál)
Sibs (TV seriál)
Taz-mánie (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem si bral Marge (S03E12)
Jak Burns prodával elektrárnu (S03E11)
U ohnivého Vočka (S03E10)
další epizody (25)
1990 Letohrátky (TV seriál)
The Adventures of Dynamo Duck (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Za všechno může televize (S02E09)
Ďábelský Bart (S02E08)
Bart kazisvět (S02E07)
další epizody (21)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Peggy tancuje (S05E05)
Alf (TV seriál)
Ekolog amatér (S04E21)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
Vánoce u Simpsonových (S01E01)
1987 The Tracey Ullman Show (TV seriál)

Dokumentární

2016 Tony Bennett Celebrates 90: The Best Is Yet to Come (TV film)
2010 The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2000 The Simpsons: America's First Family (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1988 Tracey Ullman: Backstage (TV film)

Hudební videoklipy

1991 The Simpsons: Deep, Deep Trouble (hudební videoklip)
1990 The Simpsons: Do the Bartman (hudební videoklip)

Video kompilace

2008 Futurama: Milion a jedno chapadlo (video kompilace)
2004 The Simpsons: Gone Wild (video kompilace)
2003 The Simpsons: Dark Secrets (video kompilace)
2002 The Simpsons Film Festival (video kompilace)
The Simpsons: Heaven and Hell (video kompilace)
2000 The Simpsons.com (video kompilace)
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (video kompilace)
The Simpsons: Greatest Hits (video kompilace)
1998 Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (video kompilace)
1993 Dangerous: The Short Films (video kompilace)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2018 Simpsonovi (TV seriál)
Všechny cesty vedou do nebe (S30E03)
2016 Simpsonovi (TV seriál)
Divoký víkend v Havaně (S28E07)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
Haluze nocí Svatojánských (S22E16)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Předvánoční hádky (S22E08)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Salam Banghalore! (S17E17)
2004 Simpsonovi (TV seriál)
Hádej, kdo přijde na večeři (S15E14)
2002 Simpsonovi (TV seriál)
Na pranýři (S13E17)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Čas vína a bědování (S11E18)
1987 The Tracey Ullman Show (TV seriál)

Host

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 The 100 Greatest Kids TV Shows (TV pořad)
1991 Comic Relief IV (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce