foto

Dan Castellaneta

  • nar. 29.10.1957 (60 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dan Castellaneta se narodil 29. října 1957 v Chicagu. Vystudoval vysokou školu Oak Park and River Forest High School a také univerzitu v Severním Illionis. Na vysoké byl velmi platným hráčem tamního basketballového týmu. Asistent trenéra o něm později prohlásil: "Jo, Dan byl velmi legrační, ale jeho chybou bylo, že měl moc rád holky."

Po škole dostal práci v Chicagském filmovém studiu, kde si zahrál pár drobných rolí, většinou nějakého funnymana. Oženil se se spisovatelkou Deb Lacustoovou, za kterou se odstěhoval do Los Angeles. Zde žije dodnes. Se svou ženou napsal 5 knížek.

Dan Castellaneta se neproslavil žádným filmem nýbrž skvělým dabingem Homera Simpsona v seriálu The Simpsons. V tomto seriálu však nadaboval i řadu dalších postav, např. dědu Simpsona Barnieho Gambla, Krustyho klauna nebo majora Quimbyho. Za práci na seriálu dostal třikrát cenu Emmy.

Miloslav "Lumpus" Cigoš

Herecká filmografie

Filmy

2016 Krotitelé duchů
2015 Fantastická čtyřka
The Unauthorized Beverly Hills, 90210 Story (TV film)
The Unauthorized Melrose Place Story (TV film)
2014 Simpsons Als Ice Bucket Challenge
2013 Continuing Fred (TV film)
2011 Super 8
2010 Scratching the Surface
2009 Relative Stranger (TV film)
2008 Futurama: Milion a jedno chapadlo (video kompilace)
Imigranti
Remembering Phil
Simpsons Ride, The
Suprhrdina
2007 Hellboy Animated: Iron Shoes
Chasing Robert
Simpsonovi ve filmu
Zapomenutá kletba (TV film)
2006 I Want Someone to Eat Cheese with
Já-tě-vidím.com
Scooby-Doo a piráti
Štěstí na dosah
2005 Jasmíniny kouzelné příběhy: cesta princezny
2004 Adventures in Homeschooling
Příběh Charlieho andílků (TV film)
The Simpsons: Gone Wild (video kompilace)
2003 The Simpsons: Dark Secrets (video kompilace)
2002 Arnoldovy patálie
Buttleman
Návrat do Země Nezemě
Simpsons: Heaven and Hell, The
The Simpsons Film Festival (video kompilace)
2001 Laughter on the 23rd Floor (TV film)
Přestávka: Škola mimo provoz
2000 Josef - Král snů
Lumpíci v Paříži
The Simpsons.com
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Olive, the Other Reindeer (TV film)
Simpsons: Greatest Hits, The
Vyrovnání účtů
1998 Aladdin's Arabian Adventures: Creatures of Invention
Aladdin's Arabian Adventures: Fearless Friends
Aladdin's Arabian Adventures: Magic Makers
Aladdin's Arabian Adventures: Team Genie
Můj obr
Rhapsody in Bloom
Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
1997 Online Adventures of Ozzie the Elf, The (TV film)
Plump Fiction
1996 Charlie 2: Všichni pejskové přijdou do nebe
Space Jam
1995 Computer Wore Tennis Shoes, The (TV film)
Zapomeň na Paříž
1994 Aladin - Jafarův návrat
Milostná aféra
Nebezpečný klient
Related by Birth (TV film)
1993 Super Mario Bros.
Tracey Takes on New York (TV film)
1992 Lady Against the Odds (TV film)
1991 Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela
1990 Best of the Tracey Ullman Show, The (TV film)
Makléři (TV film)
1989 K-9, můj přítel se studeným čumákem
Simpsonovi: Vánoce u Simpsonových (TV film)
Simpsons: Family Therapy, The (TV film)
Válka Roseových
1988 The Simpsons: Family Portrait (TV film)
1986 Vůbec nic společného

TV seriály

2017 Simpsonovi (TV seriál)
Epizoda 10 (S29E10)
Epizoda 9 (S29E09)
Gone Boy (S29E08)
další epizody (22)
2016 Simpsonovi (TV seriál)
Ukradené Vánoce šáši Krustyho (S28E10)
Poslední trakční hrdina (S28E09)
Hříchy našich otců (S28E08)
další epizody (23)
2015 Simpsonovi (TV seriál)
Bartovo chlapectví (S27E09)
Cesta ke slávě (S27E08)
Lisa dobývá svět (S27E07)
další epizody (22)
2014 Griffinovi (TV seriál)
The Simpsons Guy (S13E01)
Simpsonovi (TV seriál)
Vánoční vyhazov (S26E09)
Kapela otců (S26E08)
Učitel mučitel (S26E07)
další epizody (23)
2013 Futurama (TV seriál)
Kalkulon 2.0 (S07E20)
Simpsonovi (TV seriál)
Vzpomínky na bílé Vánoce (S25E08)
Žlutá pomsta (S25E07)
Školní lavice a pravice (S25E06)
další epizody (22)
2012 Tři kluci a nemluvně (TV seriál)
Futurama (TV seriál)
V boji proti stroji (S07E07)
Griffinovi (TV seriál)
Ratings Guy (S11E02)
Simpsonovi (TV seriál)
Panu Burnsovi s láskou (S24E08)
Den, kdy se ochladila Země (S24E07)
Ve Springfieldu roste strom (S24E06)
další epizody (21)
2011 Castle na zabití (TV seriál)
Kouzla a čáry (S03E12)
Futurama (TV seriál)
Krotitelé roboduchů (S06E19)
Simpsonovi (TV seriál)
Duch Vánoc příštích (S23E09)
Krustyho comeback (S23E08)
Muž v modrých flanelových kalhotách (S23E07)
další epizody (22)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Krycí jméno Donnie Špekoun (S22E09)
Předvánoční hádky (S22E08)
Lepší holub v hrsti než pes v boudě (S22E07)
další epizody (24)
2009 Castle na zabití (TV seriál)
Duchové (S01E08)
Květiny na tvůj hrob (S01E01)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Ve správný čas na správném místě (S04E22)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Střemhlavý pád (S06E10)
Simpsonovi (TV seriál)
Bratříčku, kde jsi? (S21E08)
Čarodějky ze Springfieldu (S21E07)
Rošťárny bez konzervantů (S21E06)
další epizody (21)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Burns a včely (S20E08)
MyPody a sousedi (S20E07)
Homer a Lisa ve při (S20E06)
další epizody (19)
2007 Greek (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Věčný stín Simpsonovy mysli (S19E09)
Pohřeb nepřítele (S19E08)
Manželé a podnikatelky (S19E07)
další epizody (22)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Kill Gil - první a druhý díl (S18E09)
Parťáci (S18E08)
Umění na špejli (S18E07)
další epizody (22)
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Hvězdná brána (TV seriál)
Občan Joe (S08E15)
Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovské vánoční skazky (S17E09)
Taliján Bob (S17E08)
Pomsta červených rajčátek (S17E07)
další epizody (25)
2004 Batman vítězí (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Komiksák a Chlapeček (S16E05)
Kamarádky na život a na smrt (S16E04)
Noci s nepřítelem (S16E03)
další epizody (20)
2003 Futurama (TV seriál)
Smlouva s Roboďáblem (S04E18)
Simpsonovi (TV seriál)
Patnácté Vánoce u Simpsonů (S15E07)
Krustyho zkouška z dospělosti (S15E06)
Rychle a srstnatě (S15E05)
další epizody (23)
2002 Kim Possible (TV seriál)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Kdo chce zabít Homera? (S14E06)
Zkáza domu Simpsonů (S14E05)
Veliká Marge (S14E04)
další epizody (22)
2001 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Malověrná Líza (S13E06)
Telecí léta (S13E05)
Zamilovaný Burns (S13E04)
další epizody (19)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Skinnerova zkouška sněhem (S12E08)
Podfuk za všechny prachy (S12E07)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
další epizody (21)
1999 Futurama (TV seriál)
Peklo jsou ti druzí roboti (S01E09)
Simpsonovi (TV seriál)
Hračka snů (S11E09)
Marge jako rukojmí (S11E08)
Osm raubířů (S11E07)
další epizody (23)
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
Homer Simpson a ledvina (S10E08)
Líza má jedničku (S10E07)
další epizody (24)
1997 Simpsonovi (TV seriál)
Zázrak na Evergreen Terrace (S09E10)
Marge prodává nemovitosti (S09E09)
Líza skeptik (S09E08)
další epizody (27)
1996 Arnoldovy patálie (TV seriál)
Casper (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Joeyho ctitelka (S02E12)
Simpsonovi (TV seriál)
Hurikán Ned (S08E08)
Lízino rande s blbostí (S08E07)
Rozdělený Milhouse (S08E06)
další epizody (22)
1995 Cow and Chicken (TV seriál)
Earthworm Jim (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Nemáš se čím chlubit, Marge (S07E11)
Slavnostní epizoda (S07E10)
Poslední šance Leváka Boba (S07E09)
další epizody (25)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Klíšťák (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Strach z létání (S06E11)
Dědeček versus sexuální ochablost (S06E10)
Zvrhlík Homer (S06E09)
další epizody (23)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem se přestal bát aneb Legalizace hazardu ve Springfieldu (S05E10)
Poslední pokušení Homera Simpsona (S05E09)
Bart táborníkem (S05E08)
další epizody (21)
1992 Fievelův americký ocásek (TV seriál)
Kocour Raplík (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Homerova koronární operace (S04E11)
Lízino první slovo (S04E10)
Pan Pluhař (S04E09)
další epizody (23)
1991 Detektiv Duck (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (TV seriál)
Sibs (TV seriál)
Taz-mánie (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem si bral Marge (S03E12)
Jak Burns prodával elektrárnu (S03E11)
U ohnivého Vočka (S03E10)
další epizody (25)
1990 Letohrátky (TV seriál)
The Adventures of Dynamo Duck (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Za všechno může televize (S02E09)
Ďábelský Bart (S02E08)
Bart kazisvět (S02E07)
další epizody (21)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
Vánoce u Simpsonových (S01E01)
1987 The Tracey Ullman Show (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)

Dokumentární

2016 Tony Bennett Celebrates 90: The Best Is Yet to Come (TV film)
2010 The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2000 Simpsons: America's First Family, The (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1988 Tracey Ullman: Backstage (TV film)

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2002 American Idol (TV pořad)
2001 100 Greatest Kids TV Shows, The (TV pořad)
1991 Comic Relief IV (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - vyp.

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2016 Simpsonovi (TV seriál)
Divoký víkend v Havaně (S28E07)
2011 Simpsonovi (TV seriál)
Haluze nocí Svatojánských (S22E16)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Předvánoční hádky (S22E08)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Salam Banghalore! (S17E17)
2004 Simpsonovi (TV seriál)
Hádej, kdo přijde na večeři (S15E14)
2002 Simpsonovi (TV seriál)
Na pranýři (S13E17)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Čas vína a bědování (S11E18)
1987 The Tracey Ullman Show (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace