Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žánr sofistikované romantické komedie dosáhl svého vrcholu v této nestárnoucí klasice, zvolené mezi Top 100 amerických filmů všech dob Americkým Filmovým Institutem. Katharine Hepburn, Cary Grant a držitel Oscara James Stewart září v této mistrovské komedii (režie George Cukor) o intrikách, svatbě a zasloužené odplatě. Spisovatel Donald Ogden získal filmu druhého Oscara za adaptaci hry Philipa Barryho. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (158)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na film, o kterém mohu upřímně prohlásit, že ho nemá rád. Trojlístek hollywodských starrs, které zde předvádějí svojí běžnou rutinní práci (především oskarový James Stewart); nejapná,stále se zaplétající, vykonstruovaná, a hned od počátku jasná zápletka; legrace bez vtipu a fantazie. Zřejmě ddechovka pro zaměstnance v průmyslu, obchodu a zemědělství - hollywoodský cílový segment zákazníků. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Tak takhle má vypadat romantická komedie. Ani ne přeslazená, přehnaně romantická, zato spolehlivě zabaví a rozesměje. Dnes si spíše pod tímto žánrem představíme přesný opak a budeme se blížit spíše ke slovu "romantický" než "komedie". Zde máme blíže to druhé... Film mi byl o to bližší, že nepůsobil zrovna americky - tamější humor bych rozhodně nehledal v suše pronesených replikách, které si tu vzal na starost můj oblíbenec Cary Grant - musím se smát, když si vzpomenu, jak vždycky přišel na místo činu a glosoval a glosoval... :-) Tím jsem nakousl herecké obsazení, které je famózní. Grant mě až překvapil tím, jak dobře vypadal ve své odlišné roli - pryč je Šaráda či Notorious. James Stewart taktéž překvapil, jeho kreace opilce není tak dokonalá, jak od jeho jisté kolegyně v zmíněném Notorious, ale i tak kvůli ní stojí za to snímek vidět. Navíc, detektiv z Vertiga jako by zmizel, zde je Stewart spíše uvolněnější nálady. Ale opravdu největší překvapení (a hlavní hvězda snímku) je pro mě Katharine Hepburn. Kdysi jsem si říkal, jestli jí to první místo od AFI v kategorii hereček náleží oprávněně. Sice bych tam viděl radši jiné jméno, ale i tak mám pocit, že jsem i v Katharine objevil další výjimečnou osobnost, na jejíž filmografii bych se měl zaměřit blíže a nezůstat jen u tohohle jediného filmu. Jestli Ingrid má krásný úsměv a Audrey je prostě roztomilá, největší přednost Katharine jsou oči. Její (zčásti) vyčítavé pohledy na Granta jsou neodolatelné, v tomhle zřejmě jen tak nenajde konkurenci, stejně tak její zarputilost, která byla z mého hlediska překonána pouze v Notorious. A je asi zbytečné dodávat, že podobně jako její současnice je, lidově řečeno, k nakousnutí. Doporučuji i těm, kteří romantiku moc nemusí, jelikož jí je tady opravdu málo (v podstatě jen jedno políbení) a i ta sladkobolná hudba, typická pro tehdejší Hollywood, tu nezní moc často. A pokud se rádi zasmějete, tak už teprve není co řešit. Nejen vynikající film, ale pro mě snad i nedostižný vzor žánru romantické komedie. 100% ()

Reklama

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale zkrátka si potřebuju sehnat dabovanou verzi, abych si snímek dokázal pořádně užít. Sice už pár let dabované filmy vesměs odmítám, ale u téhle komedie jsem se nedokázal pořádně zasmát, byť je dost vtipná. Mám za to, že to je právě absencí češtiny - zkrátka potřebuju dialogy slyšet česky, abych vnímal atmosféru stejně jako u našich prvorepublikových veseloher. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Na půli cesty od ztřeštěné screwball komedie k sofistikovaně vtipné romantice se strhujícím tempem. Krásní, bohatí, ale zdaleka ne dokonalí lidé se díky dynamické režii (četné hlediskové záběry a detaily, přesná choreografie herců a střídání prostředí v souladu s proměnou postav a vztahů mezi nimi) po dvě hodiny prakticky nezastaví. Katharine Hepburn jako schopná a sebevědomá žena (kterým Cukor rád poskytoval extra prostor) skvěle doplňuje oba své partnery, rovněž největší herecké hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Hepburn byla ovšem před premiérou filmu považována za živel, který svou přítomností diváky spíše odrazuje (zčásti vinou nevýrazných rolí, které jí byly přidělovány). Spásu měla přinést divadelní hra, kterou speciálně pro ni napsal Philip Barry. Lehce autobiografickou roli rozmazlené dědičky, která se musí naučit toleranci a respektu ke druhým lidem, lze proto chápat jako reakci na chladnost a nepřístupnost, s jakou působila na diváky (jinými slovy se jim – oproti jiným herečkám – nesnažila zalíbit). Co nejvěrnější převedení hry do filmové podoby si zajistila zakoupením práv na ni (za finančního přispění Howarda Hughese) a vlastním výběrem členů štábu. All-star tým tvořil vedle Cukora, Granta a Stewarta rovněž legendární výtvarník Cedric Gibbons, který obdržel za svůj život stejný počet Oscarů, jako Ben-Hur nebo Titanic. Úspěch broadwayské předlohy a podle ní natočeného, výborně napsaného i zahraného filmu skutečně pomohl kariéře Hepburnové a stal se nestárnoucí klasikou. Krom jiného zásluhou skutečnosti, že jde oproti dnešní zvyklosti o romantickou komedii vtipnou také tím, co vidíme, nejen tím, co slyšíme. 85% ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Vztahová škatulata sešlosti hollywoodských legend v lišáckém bludišti důmyslně vypiplaného scénáře. Přestože se taková romaňtika jako žánr nehodí ani jako návnada pro tuňáky, tak laškování Jamese a Katharine v alkoholovém opojení je od dokonalosti, co bys špuntem dostřelil. Jenomže pak přichází na scénu Cary Grant a mužně dokonalosti olízává čelo, neboť jeho uvědomělý pan střízlivý dodává závěrečný poprašek koksu na vrcholné třešničce. Příběh z Filadelfie je úhledné celuloidové klubko, jež se kutálí napříč sociálními vrstvami a za asistence zkušeného hereckého ansámblu trousí od boku pichlavé dialogy a směle spěje ke spletitému vyvrcholení, které dosytosti naplňuje potřebu pozitivní jiskry v divákově průměrnosti. Víc takových. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Když C. K. Dexter Haven (Cary Grant) nese sklenici "životabudiče" Tracy (Katharine Hepburn), mezi střihy se hladina ve sklenici mění. (Chegi)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 5. příčku. (TheDude)
  • Během scény, kdy je James Stewart opilý, můžete spatřit jak se Cary Grant směje, škytavka totiž byla okamžitá Stewartova improvizace. (Kulmon)

Reklama

Reklama