Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu ztvárnil Johnny Depp také hlavní roli - potomka indiánských předků Rafaela, který je zrovna propuštěn z vězení a nemá práci. Má však rodinu, kterou musí zabezpečit. Žijí v karavanu v neútulném prostředí, které má být vyhlazeno. Zoufale se snaží najít východisko ze zdánlivě neřešitelné situace, avšak jeho hrdost mu nedovolí žádat o pomoc ani podporovat ničivé mašinérie. Setkání s tajemným panem McCarthym mu ale nabízí jistou pomoc v podobě 50 tisíc dolarů. Cena je však vysoká... Rafael bojuje nejen s předsudky, ale i sám se sebou - a hlavně pro svou rodinu, kterou miluje víc než sám sebe. (charlosina)

(více)

Recenze (180)

milicjant 

všechny recenze uživatele

To, co dává Bojovníkovi ten pozoruhodný punc výjimečnosti je jeho depresivní atmosféra. Nebo spíše depresivní charakter, chcete-li. Smutná bezvýchodnost celé situace tu doslova sálá z každého „papírového“, indiánského příbytku víc, než může zdravý člověk v závěru unést. A až vám na konci dojde, že „on to vlastně musel udělat“, dvakrát příjemný pocity z toho rozhodně mít nebudete, ale bude to zážitek neuvěřitelně silnej. A Johnny Depp? Ten už pro mě bude, míněno se vší vážností a pokorou, navždy prostě jen Bojovník ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Možná právě po tomhle filmu se dalších několik hereckých es začalo rozhodovat, zda taky nezkusit osedlat režisérskou židli. Režisérský debut Johnnyho Deppa ve mě zanechal zvláštní kouzlo příběhu o lidských hodnotách, smyslu rodiny a beznaději, který rozhodně neměl daleko k depresi. Do toho úžasně pasuje melancholicky, místy i lechce psychedelicky laděný, převážně kytarový, doprovod Iggyho Popa. Ačkoliv je vcelku dobře čitelné, jakým směrem se bude příběh vyvíjet, stejně se mi nepodařilo ubránit dojetí při jednom z nejsilnějších a nejsmutnějších filmových závěrů jaký jsem měl tu čest doposud zhlédnout. Nebyl jsem daleko od toho, abych tenhle Deppův vstup mezi režiséry ohodnotil pětihvězdičkově. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bojovníka jsem dlouho obcházel. Mlhavě jsem věděl, že je to Indiánovi (eh.. , může se to ještě dneska takto říkat a psát?). Raději jinak - byl o členovi původního etnika, které obývalo americkou pevninu před příchodem Španělů. A jelikož mám toto etnikum rád a velice mne mrzí podobně jako u původních obyvatel Austrálie jak to s nimi dopadlo v rámci kolonizace a civilizačního vývoje, který přišel s přistěhovalci, moc se mi do toho nechtělo. Nakonec jsem si to pustil a snad to bylo tím, že mně včera tečkou očipovali a dnes se mi z toho jak mně hned začaly zaměřovat satelity trochu motala hlava :-), nevím. Zkrátka jsem po tom dlouho drženém DVD sáhl. Už z úvodních titulků jsem měl dost divný pocit. Jenže pak se tam objeví Johnny a kupodivu vypadal jako ten původní obyvatel naprosto přirozeně a skvostně. On je prostě typem na tyhle postavy. Ze zápletky jsem byl celkem paf a skoro se mi tomu celému nechtělo věřit. Výborný byl Bell ,,asistent'' Marlona Branda, kdykoliv se objevil, skvěle hlásil. Paf jsem byl i ze šrotového městečka, které mi zprvu připomnělo Mad Maxe, ale když jsem viděl ty děti hrající si venku jen tak s kamínky či pneumatikou, tak spíše knihy J. Steinbecka. Na Plechárně, Plán Tortila a hlavně Nebeské pastviny... Ač film tak nevyzníval, ty děti vlastně byli šťastné. Když se podívám na dnešní naši budoucnost... Většina dětí čumí do mobilů, tabletů, počítačů a když si náhodou zaběhají nabo zaskáčou, tak maximálně tak v nějaké onlajnovce. Samozřejmě z hlediska hygieny, čistoty vody atd.. to byla hrůza. Film svým scénářem docela zajímavě nutí přemýšlet o tom co je skutečná oběť a zda má taková oběť cenu a smysl, případně zda to všechno nemohlo být řešeno jinak. Já si myslím, že šlo a proto nedávám za plný počet hvězd. Každopádně jsem si opět pošmákl a opět musel uznat, že devadesátky byly ve všech směrech boží ! Jestli měl tenhle film dostat Oscara? Měl !  Dávám za 4 žlutý limonády. * * * * ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Johnny Depp na smeťáku, ušmudlanej, v kytičkovaným asi pyžamu. Celou dobu jsem měla potřebu z něj strhnout ty hadry a nahnat ho do sprchy:-)) Johnny Depp sám sobě, předvádí typ herecké kreace, kterou mám u něj popravdě nejradši. To je jedna hvězda navrch, jinak bych nejspíš dala 3* . Začala jsem povrchně, ale tento snímek se mi těžko hodnotí. Pomalé tempo byl záměr, ovšem udržet napětí navozené na začátku se v průběhu filmu moc nedařilo. Konec zas napětí vyvolal a vyvolal i emoce, ke kterým se celou dobu schylovalo nebo mělo schylovat. A to je otázka, kterou si pokládám, kam tímto tématem a zpracováním vlastně tvůrce přesně mířil.. Pokud ale film vyvolává otázky, dává prostor k vlastním úvahám a zanechá hlubší dojem, tak je to jen dobře. 75% ()

hellstruck odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím jak je to možné,asi jsem úplně mimo,ale když jsem tenhle film viděla,asi po půlce jsem usnula.Vzbudila jsem se až když přestalo to "věčné ticho"tam a strhla se nějaká bitka.Pak mne zase přemohl spánek.. bohužel,pro mě šíleně nudné vleklé tempo,které už nikdy nechci absolvovat znovu.Promiň Johnny.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Scéna, ve které Raphael (Johnny Depp) ukousne a vyplivne Luisovo (Luis Guzmán) ucho, je svým provedením nápadně podobná scéně z filmu Půlnoční expres (1978), kde se hlavní hrdina Billy (Brad Davis) mstí stejným způsobem, jen své oběti ukousne jazyk. (ČSFD)
  • Premiéra proběhla 10. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (Petrus1)
  • Film v Evropě získal řadu obdivovatelů, ale v USA zůstal neznámý. (Petrus1)

Související novinky

Johnny Depp se postaví za kameru

Johnny Depp se postaví za kameru

16.08.2022

Po letech kontroverzí kolem jeho bouřlivého vztahu s herečkou Amber Heard (Aquaman) a velmi veřejném soudním procesu za pomluvu se zdá, že se Johnny Depp (Alenka v říši divů) přece jen začíná pomalu… (více)

Reklama

Reklama