Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1972 obdrží vojenská základna ve Vietnamu rádiové hlášení od vojenské čety, která byla prohlášena za nezvěstnou. Zkušený veterán Choi Tae-in je pověřen, aby vedl skupinu osmi vojáků a ztracenou četu našel. Skupina je vyslána na místo zvané R-Point. Po překročení hranice tohoto území se však začnou dít velice divné věci a zdá se, že vojáci jsou čímsi ovládáni. (TomikZlesa)

(více)

Recenze (26)

Eles 

všechny recenze uživatele

R-point je pro mě záhada. Dobré chvíle se střídají se špatnými, přeskakuje mezi žánry bez ladu a skladu a zápletka je sice velice jednoduchá, jenže komplikovaně natočená. Přišel jsem, viděl jsem a mám smíšené pocity. Jedno je jisté, znovu ho v nejbližší době vidět nechci, ale zároveň nemůžu říct, že to je špatný film... ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Je rok 1972. Náš príbeh sa týka skupinky deviatich vojakov, ktorí sú vyslaní do Vietnamu na miesto zvané R-Point, aby vyšetrili pôvod podivného rádiového vysielania od roty, ktorá má byť údajne mŕtva. Keď prekročia hranicu R-Pointu, začnú sa diať zvláštne veci a môžete len začať hádať, koľko ľudí zo záchrannej čaty zostane nažive... R-Point sa pyšní označením vojnový thriller/horror. Tak za prvé, horor to nie je. Plíživá atmosféra tu neexistuje, ľakačky vpodstate nie sú a na tých pár krvavých scén sme už zvyknutý i u žánru komédie (Evil Dead).V rovine thrilleru ale film tiež priveľmi nefunguje. Charaktery postáv nám splývajú v jeden, nejaká motivácia úplne absentuje. Je potrebné vnímať (veký počet) detailov, aby ste pochopili aspoň základný dej a necítili sa v ňom (podobne ako ja a pár ostatných ľudí) stratení. Ďalší problém je technického charakteru. Tak zlý strih som už dávno nevidel. Dej skáče odpredu dozadu, flashbacky na nás vybafávajú počas tých najneočakávanejších chvíľ (napr. v priebehu dennej prestreľky sa zrazu zableskne a vidíme ako niekto v noci kráča po poli - bez nejakého zmyslu či náväznosti). Desivé momenty nám režisér vôbec nenechá vychutnať, keďže záber strihne moc priskoro (na vojaka sa vyvalí krv z mŕtvoly a ten začné kričať, zrazu strih, a už sú všetci okej ako keby sa nič nestalo). Scenár je deravý a keď by postavy mali robiť to, čo je logické, robia presný opak (vojaci v R-Pointu objavia veľký barák, ktorý je pre nich dobrým útočiskom. Namiesto zabarikádovania sa v ňom ale radšej sedia v noci vonku v rákosí posraní strachom a obletovaní nejakým duchom v bielom plášti.) Pre mňa je film nezvládnutý, nepochopiteľný a v určitých momentoch i smiešny (rádio, z ktorého strašidelne tečie krv? huh?). Dosť. Podpriemer. ()

Reklama

system 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem nevedel zhola nic, takze jsem ze zacatku mel pocit, ze sleduju korejskeho Predatora:-). O to vetsi prekvapeni bylo, ze se z R Point vyklubal ducharsky thriller. V podstate jde o kvalitni snimek kombinujici vicero zanru, bohuzel hodnoceni srazi nezvladnuty konec a pocit, ze z toho filmu slo vymacknout jeste vic! ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

R point je opuštěné letovisko ve Vietnamu, kam přijíždí skupinka devíti anonymních korejských vojáků trochu si povyrazit. Bohužel jejich představy o sběru borůvek a klidné dovolené vemou za své hned první večer u táboráku. Při rozpočítávání na prvý druhý naše elitní jednotka zjistí, že jí chybí vojín X. Ta tam je přátelská nálada, opíkání špekáčků a zpívání šlágrů Kimchi Cowboys. Jediné dvě postavy, které lze jakž takž mezi touto sebrankou nevýrazných charakterů rozpoznat jsou lieutenant Choi Tae a jeho prudivý zástupce sergeant Jin. Tito dva jsou záchytným bodem, díky kterému se divák může alespoň trochu orientovat v tom co se právě děje. Dokonce je mezi nimi i náběh na zajímavý "platoon" konflikt, který bohužel končí stejně rychle jako začne. Veškerá zábava je tak omezena na postupné vyvražďování ostatních členů jednotky. Ti nám jsou sice úplně volní protože o nich, kromě toho že jsou všichni stejně blbí, nic nevíme, na druhou stranu jim to umírání alespoň netrvá dlouho. Celý ten nápad s duchy a modrým filtrem se imho vůbec nepovedl. To už tam raději mohli plesknout něco strašidelnějšího třeba pošahanýho zmutovanýho vietnamskýho veterána s gilotinou místo ruky. I to by možná dávalo větší smysl ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý východný duchársky horor. Našťastie nedočkáme sa tu čiernych vlasov a bielych tvári. Vojenská jednotka prichádza na tajuplné miesto hľadať inú jednotku, ktorá je už dlhšie nezvestná. Najlepšia je atmosféra, príroda, vysoká tráva, skaly, bambus a čudesný chrám. Bohužiaľ film nevie diváka nejako dlhšie upútať a tak začína ku koncu nudiť. Vo filme chýbala aj nejaká pointa, ktorá by niečo aspoň čiastočne vysvetlila a vy by ste si mohli povedať, že sledovanie stálo za to. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Opuštěna francouská plantáž z filmu je ve skutečnosti hotel ve francouzi postaveném městě Kosthany Phnom Bokor na jihu Kambodže. To se začalo stavět roku 1921 a bylo kompletně opuštěno, když se k moci dostali Rudí Khmérové. Poté, co do Kambodže v roce 1978 vtrhly vietnamská vojska, se v Bokoru schovávaly zbytky vojsk Rudých Khmérů, a to až do roku 1990. Kromě Ai Pointeu se v ruinách města natáčely i závěrečné scény filmu City of Ghosts (2002) (Raztubyl)
  • Ačkoliv se film odehrává ve Vietnamu, byla většina scén natočena v Kambodži. (Raztubyl)

Reklama

Reklama