Reklama

Reklama

Bílí mužové rozpráší poslední skupinu svobodně žijících Apačů. Ti, kteří se odmítají podřídit, míří vlakem na Floridu, odkud se žádný nevrátil. Mezi odvedenými je i vzpurný Massai, který bojuje o svou svobodu a zemi. Z vlaku mířícího do vyhnanství uprchne a chce se postavit mužům jako poslední skutečný válečník. Na cestě zpět do své země ale vidí, že indiáni z kmene Cherokee jsou schopní žít vedle bílých mužů a starat se sami o sebe. Založili pole, starají se o dobytek a jsou svými pány. To by si přál i poslední Apač. Massai se vrací domů, ale jeho náčelník, který propadl ohnivé vodě, ho zradí a nechá ho zajmout. Massai se tak znovu dostává do pout, ale opět se mu podaří utéct. Tentokrát si za rukojmí vezme náčelníkovu dceru, ta ale celou dobu jeho myšlence věří a má ho ráda. Rozhodně nepatří k těm, kteří ho zradili. Na útěku se sblíží a brzy čekají potomka. Massai už teď nehájí jen sebe, ale také svou rodinu. Snaží se se ženou žít bez povšimnutí v horách a založí tam také malé políčko. Chtějí se zkrátka uživit. Ve městě se ale dozvědí, že žije někde poblíž a jedou si vyřídit své účty. Massai je odhodlaný bránit svou ženu a dítě přicházející na svět. (TV Prima)

(více)

Recenze (34)

gogo76 

všechny recenze uživatele

B. Lancaster natočil niekoľko westernov, mnohé z nich som videl, ale Apač mi unikal. Vzhľadom na názov som čakal o dosť akčnejší film, ale nakoniec to tvorcovia neprehnali a zaujímavý príbeh dostal prednosť. Lancasterove modré oči na tmavej pleti svietili jak led diódy o polnoci, ale inak Apača zahral dobre. Jeho útek i cesta za poznaním ma nenudili a love story, ktorá na to spočiatku vôbec nevyzerala v závere prepukla naplno. Apač v podaní B. Lancastera je práve tým rozdielovým mužom v období zániku indiánskych kmeňov v podobe akej ich poznáme. Apač je posledný bojovník a zároveň prvý indián, ktorý si vypestoval vlastnú úrodu. 80%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Lancasterov Apač má hrdosť Winnetoua, odolnosť Ramba a schopnosť milovať ako, proste ako niekto, koho môže hrať napríklad Lancaster. Film je akosi podivným spôsobom roztekaný, minimálne dokým sa nám zaľúbený párik neusadí a dosť hrozná hudba nám dáva najavo, ako sa kto práve cíti. Nie je to vyslovene zlé, svojim spôsobom sa mi to aj páčilo, ale mám dojem, že s týmto filmom nemohol byť úplne spokojný ani sám slávny režisér a že skôr vyzerá podľa predstáv štúdia o nenáročnom poučnom filme pre masy. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V dřevních dobách americké kinematografie se objevovali v rolích černochů bílí herci natření krémem na boty. V době natáčení Aldrichova snímku tohle naštěstí už dávno neplatilo, ale pro americké studio bylo nepředstavitelné, že by role rudochů mohlo svěřit Indiánům. Takže hlavní roli si střihl krásně modrooký Lancaster a jeho partnerku někdejší královna krásy a ideální prototyp bílé krásky do módních časopisů. Nemůžu si pomoct, ale jakkoliv se Apač snaží být v rámci své doby a ideových východisek pokrokový a snaží se představit hlavního hrdinu a jeho etnikum v tom lepším světle, spadá film dokonale do období 50. let a konflikt střetávání domorodé kultury s tou rychle se šířící euroamerickou civilizací chce řešit osvětou původního obyvatelstva a jeho přizpůsobením dovednostem a schopnostem bílého muže. Film vyznívá naivně, schématicky a některé dialogy opravdu šustí papírem. Možná je to jenom můj problém, protože Lancastera mám spojeného s úplně jiným typem postav, ale toho Indiána jsem mu jednoduše nevěřil. Celkový dojem: 40 %. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodně průměrný western. Burt Lancaster se na roli indiána moc nehodí a jeho Massai je velice rozporuplnou a nejednoznačnou postavou a nedá se říct, že sympatickou. Jeho squaw (skvaf, jak vyslovují čeští dabéři) je také poměrně zvláštní. Massai jí svazuje, mlátí klackem po hlavě, vyhrožuje jí zabitím a ona za ním pořád leze. Asi se jí to líbilo :-) ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Spíše naivně "naučný" western o konci Apačů v režii tehdy začínajícího Roberta Aldricha. Hodní běloši přesunují do tisíce mil vzdálených rezervací zlé indiány, ale nejvzpurnějšího z Apačů na konec přece jen uznají, protože se začíná chovat jako běloši? Ale film Apač je více o volnosti, o bolesti se změnou životního stylu indiánů, o oddanosti a nakonec i lásce. Navíc není nouze o dobrodružné scény a přestřelky, vše v kvalitní Aldrichově režii. Z dnešního pohledu je však jasnou chybou obsazení významnějších apačských rolí bělochy - např. modrookým Rambem Burtem Lancasterem a zelenookou Miss Ohio Jean Petersovou. Ukázky z filmu: http://www.youtube.com/watch?v=24s9g9umwJg ()

Galerie (63)

Zajímavosti (5)

  • Štúdio United Artists dotlačilo režiséra Roberta Aldricha k tomu, aby natočil ešte jeden, oveľa optimistickejší záver, ako bol ten prvý. Aldrich len veľmi neochotne súhlasil a alternatívny koniec natočil. Keď potom uvidel konečný zostrih filmu s alternatívnym koncom, povedal: „Ak natočíte 2 konce, oni použijú práve ten druhý, nikdy nie ten váš". (beso74)
  • Na začiatku filmu je možné vidieť Massaia utekať prašnými ulicami mesta St. Louis s drevenými chodníkmi na okraji, obklopenými jedno až dvojposchodovými drevenými budovami. Avšak v 80. rokoch 19. storočia bol St. Louis už mestom s vydláždenými ulicami a vysokými budovami, čiže žiadne zaprášené špinavé ulice a drevené budovy. (beso74)
  • Jean Peters stvárňuje vo filme Indiánku z kmeňa Apačov, tie však určite nemali modré oči. (beso74)

Reklama

Reklama