Reklama

Reklama

Zbraně pro San Sebastian

  • Francie La Bataille de San Sebastian (více)

Obsahy(1)

Anthony Quinn se snaží v roce 1746 v Mexiku ubránit vesnici proti nájezdu indiánského kmene. Jeho úloha zde není jednoduchá, jelikož i přes počáteční neúspěch se divoši vracejí, aby udeřili znovu a důrazněji...
Mexiko 1746. Pistolník Leon Alastray prchá před zákonem, ale nad uprchlíkem se slituje otec Josef a ukryje ho. Když místní zjistí, že kněz chrání kriminálníka, vyženou je z města. Leon cestuje v přestrojení za mnicha. Společně dorazí do vylidněné vesnice, kterou terorizují indiáni. Farář je zabit ostřelovačem a Alastray poznává míšence Tecla, který by ho viděl rád jako nového duchovního vůdce. Přes značné rozpaky se nakonec rozhodne postavit se s ním dalšímu nájezdu indiánského kmene. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvelý Anthony Quinn v nevtieravo nábožensky ladenej, výborne napísanej a hlavne na svoju dobu bravúrne zrežírovanej variácii na Sedem statočných. Na akciu je treba počkať až do záverečnej polhodiny, ale čo sa začne diať potom, je strhujúce a veľkolepé. Mňa tento western nadchol a nemôžem dať nižšie hodnotenie. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Trochu kacířský western, řekla bych ... Není až tak dokonalý - hodně dlouho jsem váhala mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale nakonec nade mnou zvítězil. Možná svou vírou, která nemusí být nutně spjatá s náboženstvím ... možná svými myšlenkami ... a dost možná jsem se nechala ovlivnit sympatiemi k hlavnímu hrdinovi. Takže za 4* - a berte je s rezervou. P.S.: Ať je to jak chce, je poněkud problematické hájit právo na svobodný život, když de facto stojíte oběma nohama na ukradené zemi a staré křivdy jsou živnou půdou pro šikovně podněcovanou nenávist. Ale dějiny jsou nemilosrdné - a musím dodat, že naše stará dobrá Evropa v tomhle směru za Novým světem nezůstává pozadu. ()

Reklama

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Alastray Anthony Quinn je rebel. A to ne ledajaký. Církevní azyl je svatý, ale přeložení za odměnu spíš trestem. San sebastian je Bohem zapomenuté město. „Tak to je blázen i Bůh. Dneska v noci ať se radši nedívá.“ Polámané kolo, mrtvá mula, zbývá jen pochod pěšky. Poušť, slunce. Supi - a pod tím tradičně skvělý Morricone. Hlavně ty jeho ruchy, v tom je skutečně mistr. V San Sebastian nejen že nebydlí Bůh, nebydlí tam ani lidé. Jen kostelní zvon znovu vzvání. Jeden z řady poctivějších filmů. Zločinci jsou špinaví, umaštění, neholení. Patrně i smrdí. Quinn rovněž, potrhaný, nemytý, rozcuchaný. Žádný navoněný učesaný seladon. Městečko se rozpadá, všude prach. Špína, nepořádek. Na hřbitově jen přibude jeden kříž za otce františkána a z Anthonyho je rázem kněz. Bronson pro změnu zase padouchem. Jen kněz Quiinn ví, jak je to se zázrakem s krvácejícím svatým Sebastianem, ale účel – a dav – světí prostředky. Domorodci mu věří a důvěra je něco, co ani otrlý muž nemůže jen tak hodit za hlavu. Je chycen do pasti. Víra přenáší hory a v tomto případě staví vesnici, kostel, přehradu. Když do boje zasáhnou indiáni s Teklou zdá se, že je konec. Ve skutečnosti všechno teprve začíná. Odmítnout dívku slovy „byl jsem moc dlouho knězem“ vtipné. Pokud se z prostitutky stane guvernérova manželka, je to dobrá kariéra. Pokud je to bývalá milenka, tím lépe. Zbraně za znamínko na tajném místě, tomu říkám obchod. S mírným úskokem, diplomacií a hraním si se slovíčky. Vůbec je zde na western dost intrik křížem krážem. Ale pěkně se na to kouká, dobře se to poslouchá. Film o cti a o čestnosti. Film víře v Boha i sebe sama. O důvěře. „Ta španělská polovina tvé krve vždycky zradí indiánskou.“ Co dodat závěrem – vesnice získá nového kněze a ten falešný – kam jej srdce táhne? ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Celkem nenáročný-jednoduchý western, kopie (parodie) něčeho co už tu bylo ale v daleko lepší formě a provedení viz. (Sedm statečných vizuální i slovní narážky). Jen průměrné nijak oslnivé herecké výkony, celkově se tak z mého pohledu jedná jen o průměrný westernový snímek. Ta finální scéna s odpálením přehrady však stála zato....Dialogy, muzika (Ennio Moriconne) a za některé akční pasáže 3*. Henrimu Verneuilovi ale i tak šli spíš kriminálky:-) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem stáhl, protože jsem měl pocit, že jde o ryzí americký western i podle herců. Ale je to typický evropský špageťák. Většinou se to odehrává v příšerném zapadákově, hrdinové jsou oškliví, špinaví a nemytí včetně hlavní postavy a navíc to s gustem vykrádá Sedm statečných. Aspoň na první pohled. Na ten druhý to umí překvapit. Třeba příběhem ve kterém do oné díry přijíždí víceméně nedobrovolně jeden cynický hajzlík, kterého ovšem místní považují za kněze. A tak je zpočátku s opovržením, později s úpřimnou snahou učí poradit si s úrodou či obranou proti banditům a armádě indiánů (kteří mají důvod k válčení). Toho antihrdinu navíc naprosto úchvatně hraje Anthony Quinn, který si roli skvěle užívá. Jako záporák je tu k tomu solidní Bronson a film navíc vrcholí parádním dobýváním pevnosti s vynikajícím koncem (přehrada). Za toho Quinna a finále si milerád trošku nadhodnotím na 4*. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama