Reklama

Reklama

Zbraně pro San Sebastian

  • Francie La Bataille de San Sebastian (více)

Obsahy(1)

Anthony Quinn se snaží v roce 1746 v Mexiku ubránit vesnici proti nájezdu indiánského kmene. Jeho úloha zde není jednoduchá, jelikož i přes počáteční neúspěch se divoši vracejí, aby udeřili znovu a důrazněji...
Mexiko 1746. Pistolník Leon Alastray prchá před zákonem, ale nad uprchlíkem se slituje otec Josef a ukryje ho. Když místní zjistí, že kněz chrání kriminálníka, vyženou je z města. Leon cestuje v přestrojení za mnicha. Společně dorazí do vylidněné vesnice, kterou terorizují indiáni. Farář je zabit ostřelovačem a Alastray poznává míšence Tecla, který by ho viděl rád jako nového duchovního vůdce. Přes značné rozpaky se nakonec rozhodne postavit se s ním dalšímu nájezdu indiánského kmene. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvelý Anthony Quinn v nevtieravo nábožensky ladenej, výborne napísanej a hlavne na svoju dobu bravúrne zrežírovanej variácii na Sedem statočných. Na akciu je treba počkať až do záverečnej polhodiny, ale čo sa začne diať potom, je strhujúce a veľkolepé. Mňa tento western nadchol a nemôžem dať nižšie hodnotenie. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neprávom zabudnutý snímok z predwesternovskej doby (čiže žiadny western), z doby, keď Mexiko ešte patrilo Španielsku. Niektorí ho dejom prirovnávajú k Siedmim statočným, čo sa vôbec nezakladá na pravde, práve naopak, jedná sa síce o tuctovú zápletku, ale s originálnym dejom a postavami. Na čele s vynikajúcim Quinnom, parádnou Morriconeho hudbou a dobre našlapaným príbehom, ktorý strhne. Chválim tiež zasadenie a uchvacujúce prírodné scenérie v pozadí i z blízka. Bronson sa rovnako presadzuje, jeho intrikujúco-sebeckej postave máte chuť jednu vraziť, ale ani nôž v chrbte nie je zlý nápad. Na začiatku to možno tak nevyzerá, ale postupom času sa odkrýva veľkolepé a dobrodružné divadlo. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý zástupce Evropských spaghetti westernů. Osamělý drsný hrdina je klasickou devizou italowesternu, plus k tomu si můžeme připočíst i variaci na "Sedm statečných" (ochrana chudé vesnice před nájezdy útočníků) a i nějaké ty skryté a církevní motivy. Herecké obsazení a výrobní štáb stojí taktéž za zmínku. Anthony Quinn má v roli "otce" Leona Alastraye charismatu na rozdávání, potěší i u nás nepříliš známá Anjanette Comerová v roli Kinity, do které se náš hrdina zamiluje, ale kvůli svému převleku to nedokáže dát na jevo a v netypicky záporné roli se blýskl Charles Bronson jako míšenec Teclo, který kvůli penězům vypálí i svoji vesnici. V jedné z menších rolí můžeme vidět i Silvii Pinalovou, která hrála o sedm let dříve Buňuelovu "Viridianu". Ennio Moriconne odvedl po hudební stránce dobrou práci (a přitom ve stejném roce vznikl "Tenkrát na Západě"), zkušený režisér kvalitních dobrodružných filmů a kriminálek Henri Verneuil taktéž. Spokojenost. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo vcelku vydarený ,,western" (film rozhodne nie je presne týmto žánrom), ktorý narozdiel od podobných filmov ovplýva dvomi základnými piliermi - zápletkou (trocha pripomína Sedem statočných. Či Sedem samurajov?) a myšlienkou. Myslím, že Charles Bronson tu predvádza snáď svoju jedinú zápornú úlohu, je však trocha naškodu, že obidvaja záporáci tak jednoducho odídu zo scény. Zaujalo ma obdobie v ktorom sa film odohráva, podľa všetkého to vyzerá na rok 1746, čo však je historicky úplne mimo už len z dôvodu, že vtedy prebiehali vojny o nadvládu nad kontinentom. Skôr teda obdobie vyzerá tak na 30. roky 19. storočia. Hudba Ennia Morriconeho aj keď rozoznateľná už v prvých tónoch veľmi príjemne obohacuje film. Škoda, že táto snímka nie je až tak známa. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Perfektní oddechový western se skvělým příběhem, kde Anthony Quinn není otec Josef., má jen jeho sutanu s dírou v oblasti srdce. Je to vandrák a rebel, který vykoná dobrou práci pro vesnici San Sebastian. Díky vhodné souloži tuto vesnici i vyzbrojí. Nejhůře v tomto příběhu obstál Charles Bronson. Žádný klaďas! Pěkná kurva! Spojí se s indiány a podílí se na teroru této vesnice. V záporných rolích si Bronsona skutečně užívám. A indiáni také nejsou moc charakterní, takže docela reálné filmové dílo ze staré školy. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama