Reklama

Reklama

Zbraně pro San Sebastian

  • Francie La Bataille de San Sebastian (více)

Obsahy(1)

Anthony Quinn se snaží v roce 1746 v Mexiku ubránit vesnici proti nájezdu indiánského kmene. Jeho úloha zde není jednoduchá, jelikož i přes počáteční neúspěch se divoši vracejí, aby udeřili znovu a důrazněji...
Mexiko 1746. Pistolník Leon Alastray prchá před zákonem, ale nad uprchlíkem se slituje otec Josef a ukryje ho. Když místní zjistí, že kněz chrání kriminálníka, vyženou je z města. Leon cestuje v přestrojení za mnicha. Společně dorazí do vylidněné vesnice, kterou terorizují indiáni. Farář je zabit ostřelovačem a Alastray poznává míšence Tecla, který by ho viděl rád jako nového duchovního vůdce. Přes značné rozpaky se nakonec rozhodne postavit se s ním dalšímu nájezdu indiánského kmene. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý western příjemně vonící po špagetách. Skvělý Anthony Quinn v bravurně napsané i zahrané roli - nikdo by to nesvedl zahrát lépe než on. Příběh s pomalejším rozjezdem se hodně povedl a děj filmu mě naprosto pohltil. A ta závěrečná bitka byla skvěle natočená, napínavá a hlavně uvěřitelná - stovky indiánů, dělo, střelný prach - prostě paráda. A Charles Bronson v pro něj netypické záporné roli je též vyborný. Tenhle typ westernů já prostě miluju. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neprávom zabudnutý snímok z predwesternovskej doby (čiže žiadny western), z doby, keď Mexiko ešte patrilo Španielsku. Niektorí ho dejom prirovnávajú k Siedmim statočným, čo sa vôbec nezakladá na pravde, práve naopak, jedná sa síce o tuctovú zápletku, ale s originálnym dejom a postavami. Na čele s vynikajúcim Quinnom, parádnou Morriconeho hudbou a dobre našlapaným príbehom, ktorý strhne. Chválim tiež zasadenie a uchvacujúce prírodné scenérie v pozadí i z blízka. Bronson sa rovnako presadzuje, jeho intrikujúco-sebeckej postave máte chuť jednu vraziť, ale ani nôž v chrbte nie je zlý nápad. Na začiatku to možno tak nevyzerá, ale postupom času sa odkrýva veľkolepé a dobrodružné divadlo. ()

Reklama

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Alastray Anthony Quinn je rebel. A to ne ledajaký. Církevní azyl je svatý, ale přeložení za odměnu spíš trestem. San sebastian je Bohem zapomenuté město. „Tak to je blázen i Bůh. Dneska v noci ať se radši nedívá.“ Polámané kolo, mrtvá mula, zbývá jen pochod pěšky. Poušť, slunce. Supi - a pod tím tradičně skvělý Morricone. Hlavně ty jeho ruchy, v tom je skutečně mistr. V San Sebastian nejen že nebydlí Bůh, nebydlí tam ani lidé. Jen kostelní zvon znovu vzvání. Jeden z řady poctivějších filmů. Zločinci jsou špinaví, umaštění, neholení. Patrně i smrdí. Quinn rovněž, potrhaný, nemytý, rozcuchaný. Žádný navoněný učesaný seladon. Městečko se rozpadá, všude prach. Špína, nepořádek. Na hřbitově jen přibude jeden kříž za otce františkána a z Anthonyho je rázem kněz. Bronson pro změnu zase padouchem. Jen kněz Quiinn ví, jak je to se zázrakem s krvácejícím svatým Sebastianem, ale účel – a dav – světí prostředky. Domorodci mu věří a důvěra je něco, co ani otrlý muž nemůže jen tak hodit za hlavu. Je chycen do pasti. Víra přenáší hory a v tomto případě staví vesnici, kostel, přehradu. Když do boje zasáhnou indiáni s Teklou zdá se, že je konec. Ve skutečnosti všechno teprve začíná. Odmítnout dívku slovy „byl jsem moc dlouho knězem“ vtipné. Pokud se z prostitutky stane guvernérova manželka, je to dobrá kariéra. Pokud je to bývalá milenka, tím lépe. Zbraně za znamínko na tajném místě, tomu říkám obchod. S mírným úskokem, diplomacií a hraním si se slovíčky. Vůbec je zde na western dost intrik křížem krážem. Ale pěkně se na to kouká, dobře se to poslouchá. Film o cti a o čestnosti. Film víře v Boha i sebe sama. O důvěře. „Ta španělská polovina tvé krve vždycky zradí indiánskou.“ Co dodat závěrem – vesnice získá nového kněze a ten falešný – kam jej srdce táhne? ()

sud 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý zástupce Evropských spaghetti westernů. Osamělý drsný hrdina je klasickou devizou italowesternu, plus k tomu si můžeme připočíst i variaci na "Sedm statečných" (ochrana chudé vesnice před nájezdy útočníků) a i nějaké ty skryté a církevní motivy. Herecké obsazení a výrobní štáb stojí taktéž za zmínku. Anthony Quinn má v roli "otce" Leona Alastraye charismatu na rozdávání, potěší i u nás nepříliš známá Anjanette Comerová v roli Kinity, do které se náš hrdina zamiluje, ale kvůli svému převleku to nedokáže dát na jevo a v netypicky záporné roli se blýskl Charles Bronson jako míšenec Teclo, který kvůli penězům vypálí i svoji vesnici. V jedné z menších rolí můžeme vidět i Silvii Pinalovou, která hrála o sedm let dříve Buňuelovu "Viridianu". Ennio Moriconne odvedl po hudební stránce dobrou práci (a přitom ve stejném roce vznikl "Tenkrát na Západě"), zkušený režisér kvalitních dobrodružných filmů a kriminálek Henri Verneuil taktéž. Spokojenost. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Výtečný evropský western v režii slavného Francouze Henri Verneuila. Velmi napínavý a dobře natočený příběh o záchraně jedné chudé vesnice s Bronsonem a Quinnem v hlavních rolích. Žánrově něco mezi Sedmi statečnými a Řekem Zorbou. Na Anthonny Quinna je pro mne vždy radost se podívat a v roli nevěřícího mnicha dosazeného za faráře místními mexickými vesničany, které se rozhodl ochránit před indiány, je opět skvělý. Trailer: http://www.tcm.com/mediaroom/index.jsp?cid=111344 ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama