Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mexická půda mu byla ženou i milenkou... Radikální mexický revolucionář Pancho Villa (1878–1923) je jednou z nejznámějších historických postav počátku 20. století. Mnohými byl považován za mexického národního hrdinu, jinými za obyčejného banditu. Jeho vzrušující osudy se staly častým filmovým námětem. V roli legendárního revolucionáře se představil třeba Telly Savalas (Pancho Villa, 1972) nebo Antonio Banderas (V hlavní roli Pancho Villa, 2003). Ve filmu Pancho Villova jízda se hlavní role zhostil hvězdný Yul Brynner a představuje zde poněkud idealizovanou podobu národního hrdiny, který touží po jediném – aby země patřila všemu lidu. V jeho úsilí mu pomáhá americký pilot, jenž se ocitl uprostřed válečné vřavy ve chvíli, kdy prodával zbraně vládním jednotkám. Stane se však svědkem krutého masakru nevinných venkovanů, a rozhodne se proto létat na straně mexických revolucionářů. Pancho Villa svádí statečný boj za revoluci i ve chvíli, kdy ho zbaví svobody. Mexická revoluce nakonec změnila osud celého kontinentu. V hlavní roli se vedle Brynnera objevil Robert Mitchum, který ztvárnil neohroženého amerického pilota ve službách revoluce. Hvězdné obsazení doplňuje Charles Bronson jako Villova pravá ruka. Pro zajímavost lze zmínit, že na scénáři spolupracoval slavný filmař Sam Peckinpah. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Tahle válka je levná. Až budu mít víc peněz, bude i válka větší." ----- O tom, jak se z cizí revoluce může stát revoluce vaše ... o tom, jak se vám nenápadně dostane pod kůži. I když není křišťálově čistá jako právě zrozená horská bystřina ... ani zdaleka ! Připomíná spíš notně zakalenou povodňovou vlnu, která se na oběti až tak neohlíží - a kromě hlavního dravého proudu k ní patří i poněkud zahnívající vody postranní, které mají taktéž široký záběr, třebaže nikdy nevěřily v její ideály. Vyprávění je to poučné, leč podané s profesionálním nadhledem a s lehkou ironií, neboť - ať tak či tak - každá revoluce si žádá v první řadě opravdové muže ... dobrodruhy a revolucionáře, kteří ji následují s elánem a snad i s přesvědčením - pro které je snem hodným následování ... budoucností, jíž se nehodlají vzdát. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Začátek nicneříkající, vypadalo to na nezajímavý průměr. Trojlístek Brynner-Mitchum-Bronson (Fernando Rey jen v menší roli), hráli tak jak od zkušených herců člověk očekává. Brynner bravurní, Bronson super, sem-tam dělal i legraci, a Mitchum taky perfektní. Musel být perfektní, protože jinak ho nemusím (možná se to změní), ale tady jsem to prostě neřešil. Nechci tvrdit jak super western, ale nedávno jsem viděl znovu film Sedm statečných, a tady jsem se cítil až o třídu líp. 4,5/5 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z asi mála masově válečných westernů. Na druhou stranu o to více se musí ocenit. Villa jede! ale zase taková hvězda není. Herci sice nemají chybu, ale je otázka, jak to ve skutečnosti bylo. Tady mi přišlo, jak kdyby si to tvůrci upravovali tak, jak se mi to hodí. Nakonec jsem si ale na postavu Pancho Villy obrázek neudělal a Yul Brynner mě v tomto případě moc nepřesvědčil. To Charles Bronson byl pro změnu klasik a vytvořil v trošku volnějším westernu tu správnou atmošku. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Charismatický Yul Brynner s černými vlasy hraje Pancho Villu, mexického revolucionáře bojujícího za práva chudých. A Robert Mitchum v roli letce - gringa a Charles Bronson coby Panchova pravá ruka mu víc než zdatně sekundují. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Villova banda vám nebude bohvieako sympatická, od začiatku je jasné, že s vraždením nemajú žiaden problém. A to sme na začiatku svedkami masakru, ktorý by ďalšie pôsobenie bandy behom filmu mal zmotivovať. Lenže aj keď tu máme tony mŕtvol, je ťažké porozumieť, o čo tvorcom išlo. No povedal by som, že Peckinpahovi o niečo iné než Townemu a autorovi predlohy a navyše v réžii ďalšieho človeka. Nejde o zreteľné odsúdenie násilia, občas pôsobí film ako komédia, ani o posolstvo v štýle pomsta musí byť vykonaná, skôr ide o to, že Pancho by sa aj tak stal iba ďalším diktátorom, ako sa v závere dozvedáme. Ale nejde ani o umelecky ambiciózne dielo a ťažko ho považovať aj za westernovú zábavu. Od každého je tu proste niečo a možno je škoda, že nevznikol sequel o neskoršom dobytí Mexica City, dočkáme sa len záverečného informačného titulku ohľadom tejto akcie. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Sam Peckinpah napsal původní scénář, ale Yulovi Brynnerovi (Pancho Villa) se nelíbil, protože díky němu Pancho Villa „vypadal jako padouch“. Peckinpahův scénář byl přepsán Robertem Townem, aby odpovídal Brynnerově představě o tom, jaký Villa byl. (Marek06)

Reklama

Reklama