Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

Javert 

všechny recenze uživatele

Všichni tu zmiňují/opěvují nádhernou krajinu, Caveovu genialitu a talent Hillcoata ... a já souhlasím. Naprostou jedničkou je pro mě ale John Hurt. Co ten dokázal na tak malém jeho-roli-určeném prostoru rozehrát, to mi rozum nepobírá. Ode mne klobouk dolů, aplaus ve stoje a udělení Javertovy ceny za nejlepší nejkratší herecký výkon (minimálně) desetiletí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slnko, neskutočná páľava, prach, ktorý sa človeku usadí až v tenkom čreve a k tomu ešte všade okolo drsné tváre pre ktoré život znamená menej ako pohárik škótskej. Nejak tak vypadá prostredie kde sa odohráva príbeh troch bratov - Artura, Mikea a Charlieho. Okrem toho, že žijú mimo zákon majú smolu, že sa priplietli do cesty dlhotrvajúcemu sporu o pôdu medzi belochmi a domorodcami. Dejová linka o záchrane najmladšieho brata spolu s neutešeným politickým pozadím tak prináša výživný a hĺbavejší vývar toho najlepšieho, čo môže tento žáner ponúknuť. Navyše aj keď v tomto smere netradičnou, ale o to viac krajšou, poetickou formou. 85/100 ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Costnerova Krajina střelců naruby skrze notně špinavější okuláre. Komorní, drsná, upocená hra o pomstě na silně emocionální poloose, jednoduchá, přitom obrovsky silná - jak formou, tak i obsahem. Hluboké životní vystřízlivění, v němž je "rodina nade vše" podřízena heslu "jsou věci, které je třeba udělat". V prostředí zaprášených prérií a desperát se zkaženými zuby to za asistence Caveova hudebního podkresu chutná jako měsíc proleželý utopenec s horou cibule. 85%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Využijúc jednu z klasických dejových formuliek westernu (zrada ako nevyhnutný prvok vykúpenia života svojho rodinného blížneho) nám známy gloom-rocker Nick Cave, tentokrát ako aj scenárista, predostiera mimoriadne drsnú a špinavú drámu od protinožcov z obdobia vrcholiacej kolonizácie, kedy sa príslušník anglického kráľovstva snaží nastoliť zákon a poriadok v "Bohom zabudnutej" krajine. Postupne, aj vďaka kombinácii jedinečných obrazových kompozícií s ambietne melancholickým a taživým hudobným podfarbením (za niektoré sekvencie by sa ani Leone nemusel hanbiť) začína minimálne dôležitú úlohu - ako príbeh sám, zohrávať aj nehostinná krajina a ľudia, ktorí ju obývajú. V dichotómii tak vystupuje celý rad prvkov - divoká préria proti civilizácii; dbanie zákona ku morálnej ambivalencii, rodinná loajálnosť proti starozákonnému "oko za oko..."; a v neposlednom rade aj naračný film versus lyrikou podfarbená kontemplácia. Výsledkom je silne pocitová snímka, ktorá s minimom klišé zanechá silné zárezy v mysli dlho po zhliadnutí. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

,,"Kdy?" řekl měsíc hvězdám na nebi. "Brzy," řekl vítr, jenž byl mu v patách. "Kdo?" řekl mrak, jenž se rozplakal. "Já," řekl jezdec, vyprahlý jak poušť. "Jak?" řeklo slunce, jež roztavilo zem. "Jak?" řekla řeka, jež odmítla téct. "Kde?" řekl hrom, co nehřímal. "Tady," řekl jezdec, jenž vytáhl zbraň... " ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Nezávislé australské drama vydělalo distributorovi First Look během prvních třech dnů promítaní (5. – 7. 5. 2006) v USA 32 681 dolarů ve třech kinech. Celkový obrat se zastavil na sumě 1,9 milionu. (imro)
  • Režisér John Hillcoat původně požádal Cava jen o vytvoření hudby k westernu, ale nakonec mu nabídl i napsání scénáře. (imro)
  • Jellon (John Hurt) spieva vo filme pieseň "Danny Boy," ktorá bola uverejnená v roku 1913, avšak dej snímky sa odohráva už okolo roku 1880. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama