Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nicku Cave, ty jedeš...bylo to tak vždycky a jak nasvědčuje tohle proniknutí do filmového světa, ještě dlouho to tak bude. Takřka neobývaná pustina oplývající zvláštní krásou, sestava zvláštních hrdinů, syrovost, podmanivá hudba a dialogy...kde já jsem to už viděl? Bylo to černobílý a vařil do toho Neil Young a byla to dokonalost. Čímž nechci říct, že by si snad Proposition půjčovalo něco z Mrtvého Muže, to ani náhodou. Jen ten styl je dost podobný. Cestou z kina jsem schválně vyhlížel Měsíc, ale bohužel, bylo zrovna zataženo;) ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Dost netradičně pojatý western, až bych se tomu označení skoro bránila. Zasazení děje do Austrálie je velmi zajímavé ( krajina, domorodci, všudypřítomné mouchy, prach, krev... vytvářejí neskutečně realistické prostředí). Zločinecká banda bratrů je podaná velmi zajímavě a chvílemi se přistihnete, že jim i fandíte.Ti správní strážci zákona a ctihodná maželka šerifa se dokážou chovat jako pořádní zmetci, jakkoliv je k tomu vede spravedlivý hněv. Film je plný obrovských emocí, námětů k zamyšlení, barevných obrazů, výborných herců a skvělé hudby. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Na Proposition se určitě zajděte podívat, o tom žádná. Tenhle žánr se už dnes ( bohužel ) netočí. Australský western o místě a lidech, kteří ještě nebyli připraveni na zcivilizování a ti, co se o to pokoušeli, na tom většinou nebyli o moc lépe -- Co se týče filmu samotného, ztotožňuji se s argumenty tříhězdičkových komentářu Limy a Rentona. Řídký scénář, nepříliš zajímavé postavy ( ale čím víc nad tím přemýšlím, tak docházím k tomu, že konkrétní postavy tu slouží jen jako prostředek pro obecnější témata - viz v příběhu zmíněný Darwin, mizantropie ) a absolutní emoční/pocitové prázdno po skončení ( jsem asi výjimka, jiné komentáře mluví o velkých emocích, mě minuly ). Ale režisér je bezpochyby talent, hlavně kvůli němu stojí za to film vidět. Drsné, špinavé, kruté ( zapomeňte na sympatizování s bandity - jejich lidská stránka je tu potlačena ). Úderné uvedení některých scén - často jsme bez předchozího upozornění přímo hozeni do překvapivé situace ( krátkou sekvenci "oštěp" bych směle zařadil do nejoriginálějšch scén roku 2006 ) a stejně tak bez tradičního ukončení bývá utnuta. Tato ráznost mně osobně ale nepříjemně kontrastuje ( záměrně ) s těmi náladovými "emočními" scénami, které mě bohužel minuly. Myslím, že s hutnějším ( téma se mi líbilo ) scénářem, zaměřeným více na postavy ( tak jak to uměl Peckinpah, Proposition se jeho filmům v určitých ohledech podobá ) by se mohl John Hillcoat parádně předvést, zařazuju si ho po bok mladých režisérských talentů ( jako je např. Zack Snyder, jehož nekorektnost mi občas připomněl, i tenhle film je přístupný od 18 ) a jsem zvědav na jeho další film...70% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První australský western co jsem viděl a je to síla. Exteriéry jsou úchvatné a dodávají filmu skvělou atmosféru bohem zapomenuté pustiny, jakou známe z "Mad Maxe." Hodně naturalistické scény jsou tu všude a i když se film důsledně vyhýbá akci, mrtvol je tu dost. Chvílema, když byly záběry na Guye Pearce jedoucího pustinou a do toho hrála meditativní hudba jsem si vzpoměl na Jarmuschova "Dead mana" se kterým má "Proposition" trochu společeného. Co se týče špinavosti a upocenosti lidí, tak je tu zase inspirace Spaghetti westernama, spíše než učesanými americkými kovboji. Kdyby nebylo Emily Watson možná bych šel s hodnocením ještě výše, a možná časem stejně půjdu. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Výrazný western tomuhle desetiletý zatraceně chyběl. Skoro mrtvý žánr, ale rozhodně ne vyčerpaný a PROPOSITION je toho jasným důkazem. Nechybý zde atributy klasického komorního westernu, ani silného dramatu. Příběh je vesměs originální, snímek hodně kvalitně natočený a herecké výkony jsou skvělé - netřeba jmenovat. Na PROPOSITION se určitě podívejte. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Nezávislé australské drama vydělalo distributorovi First Look během prvních třech dnů promítaní (5. – 7. 5. 2006) v USA 32 681 dolarů ve třech kinech. Celkový obrat se zastavil na sumě 1,9 milionu. (imro)
  • Jeden ze střelců na začátku se jmenuje Jack Bradshaw. Ačkoli je děj filmu fiktivní, tak v devatenáctém století v Austrálii skutečně žil bandita tohoto jména. (Othello)
  • Keď sa Samuel Stoat (Tom Budge) pripravuje zachrániť Mikea (Richard Wilson), vloží svoje dva revolvery do puzdra vpredu, avšak o dva zábery neskôr ich už má umiestnené po stranách. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama