Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (400)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh, skvelá hudba, réžia a výborní herci. Trochu drsný, krvavý western, žáner, ktorý sa dnes nenosí, ale čas od času ho nejaký hit nakopne až do oscarových výšin. Asi najviac nadšení budú fajúškovia filmov S.Leoneho, ale najmä P.Packinpahovej Divokej bandy, pretože podobne ani tu nie je miesto pre kladné postavy /až na malú výnimku - kapitánová žena/ a krvavými zábermi sa tiež nešetrí. A keď k tomu ešte milujete hudbu N. Cavea, ktorý k tomuto filmu napísal scénar a urobil aj hudbu, ste v siedmom nebi. S.Leone s Packinpahom si určite tam hore vo filmovom nebi ulejú dobrú whisky a pripijú si na tento vynikajúci western. Nazdravie gringos a vamos do kinos!80%. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Všichni tu zmiňují/opěvují nádhernou krajinu, Caveovu genialitu a talent Hillcoata ... a já souhlasím. Naprostou jedničkou je pro mě ale John Hurt. Co ten dokázal na tak malém jeho-roli-určeném prostoru rozehrát, to mi rozum nepobírá. Ode mne klobouk dolů, aplaus ve stoje a udělení Javertovy ceny za nejlepší nejkratší herecký výkon (minimálně) desetiletí. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Hillcoatův a Cavův hlad po realismu je v tomto netradičním westernu dost znát. Ačkoli snímek plyne dosti pomalu a akce je opravdu minimum, může překvapit pár zajímavými dějovými zvraty a hlavně velmi povedenou melancholickou atmosférou. Zdejší hvězdou byl pro mne Ray Winstone, kterému sekunduje ztichlý Guy Pierce. Velmi zajímavými postavami jsou John Hurt a Danny Huston a je škoda, že jim nebylo poskytnuto víc prostoru. Pro mne velmi zajímavý western s povedenou hudbou a scénářem Nicka Cavea. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

"Kdy?" řekl měsíc hvězdám na nebi. "Brzy," řekl vítr jenž domů s ním letěl. "Kdo?" řekl mrak, jenž se dal v pláč. "Já," pravil jezdec, suchý jak kost. "Kdo?" řeklo slunce, jež tavilo zem. "Proč?" řekla řeka, jež odmítla téct. "Kde?" řekl hrom, aniž by hlesl. "Zde," pravil jezdec a pozdvihl zbraň. "Ne," řekly hvězdy měsíci na nebi. "Ne," řekly stromy, jež začaly sténat. "Ne," řekl prach, jenž se mu do očí vmet. "Ano," pravil jezdec, bílý jak kost. "Ne," řekl měsíc té růži z jeho snu. "Ne," řekl pláč umírajícího slunce. "Ne," řekly planety, jež začaly naříkat. "Ano," pravil jezdec a položil zbraň. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Snaha vystavět emoce na brutálních záběrech násilí u mě vedla spíše k odtažitosti. Vzpomněl jsem si dokonce na Umučení Ježíše Krista (bičování) a Sin City (rozdrcená hlava - několikrát). Navíc první půle byla dějově nudná. Ale zase musím uznat, že herecké výkony jsou skvělé a film má několik zajímavých momentů. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Keď sa Samuel Stoat (Tom Budge) pripravuje zachrániť Mikea (Richard Wilson), vloží svoje dva revolvery do puzdra vpredu, avšak o dva zábery neskôr ich už má umiestnené po stranách. (vander19)
  • Režisér John Hillcoat původně požádal Cava jen o vytvoření hudby k westernu, ale nakonec mu nabídl i napsání scénáře. (imro)
  • Jellon (John Hurt) spieva vo filme pieseň "Danny Boy," ktorá bola uverejnená v roku 1913, avšak dej snímky sa odohráva už okolo roku 1880. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama