Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikdy viac.“ PROPOSITION je skvelé a „špinavé“ antiwesternové inferno, určené skôr pre odolnejšie povahy a tvrdšie žalúdky, ktorého úvodná dievčenská pesnička vás rafinovane ukolísa. Vynikajúce herecké výkony (predovšetkým Ray Winstone; takto by vyzeral muž, prenasledujúci Butcha Cassidyho a Sundancea Kida, keby nám ho režisér ukázal, namiesto rozvíreného prachu ciest), osobitá austrálska divočina, riadne krvavé korenie (oštep, hlava) a krehká Emily Watsonová ako žena, ktorá zaplatí za to, že chcela lynčovať. PROPOSITION je veľmi dobrý, zaujímavý a pôsobivý film, jeho problém je len v tom, že sa ťažko opisuje jeho špecifická atmosféra, na ktorej má výrazný podiel bard Nick Cave. Toto mi už niekoľko rokov od prvého pozretia uviazlo v hlave a je to tam dodnes (napriek trápnemu slovenskému "prekladu" VRAŽEDNÝ NÁVRH - kto to vymýšľa a je svojprávny?). Cinematik 2007 ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Bohem zapomenutý kraj. Příležitost smazat vinu. Spravedlnost a pomsta..... Prostě normální western, ve kterém jen chvíli máte pocit, že dobro zvítězí nad zlem. Ovšem nikdy nevíte, kdo je vlastně dobro a kdo to druhý. Zajímavá hudba, který mohlo bejt i víc. Fanoušci žánru budou spokojeni, ostatní si aspoň mohou zkrátit čekání na svoji westernovou pecku. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost, která dává vzpomenout na časy, kdy autentičnost, herecké výkony i skvělá hudba dominovaly podobným filmům a ke slovu se ještě tolik nehlásily dnešní plytké a často trapné komiksy. Ale to jsem už hodně odbočil. Filmu vládnou herci a atmosféra. Pokud se připojí jednou za 100 let Nick Cave a k tomu sesumíruje jednoduchý a srozumitelný příběh. Divák se může jen těšit na to, že každou další projekcí si tenhle australský western zamiluje víc a víc. 80% ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Hillcoatův a Cavův hlad po realismu je v tomto netradičním westernu dost znát. Ačkoli snímek plyne dosti pomalu a akce je opravdu minimum, může překvapit pár zajímavými dějovými zvraty a hlavně velmi povedenou melancholickou atmosférou. Zdejší hvězdou byl pro mne Ray Winstone, kterému sekunduje ztichlý Guy Pierce. Velmi zajímavými postavami jsou John Hurt a Danny Huston a je škoda, že jim nebylo poskytnuto víc prostoru. Pro mne velmi zajímavý western s povedenou hudbou a scénářem Nicka Cavea. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Nezávislé australské drama vydělalo distributorovi First Look během prvních třech dnů promítaní (5. – 7. 5. 2006) v USA 32 681 dolarů ve třech kinech. Celkový obrat se zastavil na sumě 1,9 milionu. (imro)
  • Kapitán Stanley (Ray Winstone) použil vo filme citáciu Dorothy Parker "What fresh Hell is this?", keď vravel o Austrálii, no v dobe, kedy sa odohráva dej snímky, nebola ešte na svete. (vander19)
  • Jellon (John Hurt) spieva vo filme pieseň "Danny Boy," ktorá bola uverejnená v roku 1913, avšak dej snímky sa odohráva už okolo roku 1880. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama