Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (19)

  • Michael Caine (Gonville Bromhead) v pořadu Na plovárně (od r. 1998) prozradil, že mu původně byla pro jeho schopnost mluvit typickým londýnským přízvukem cockney nabídnuta role kaprála, která měla tímto akcentem hovořit. Když ale herec dorazil na sjednanou schůzku s režisérem Cy Endfieldem, bylo mu řečeno, že roli už obsadil jiný producent. Endfield si ale všiml Cainovy vysoké, štíhlé postavy a světlých vlasů, což se více hodilo na důstojníka. A protože Caine dokázal napodobit i nóbl přízvuk, získal roli poručíka Bromheada. (Komiks)
  • Všichni muži v úvodní taneční scéně byli původem ze Zuluska, ale mezi dívkami bylo větší množství i z jiných oblastí, a to včetně profesionálního dívčího tanečního sboru z hlavního města. (Tarmenel)
  • Původně byla natočena i osmiminutová sekvence, jak se Zuluové rozvíjejí do formace býčích rohů, ale z časových důvodů byla vystřižena. (Tarmenel)
  • Přestože se exteriéry natáčely přímo v Zululsku, tak filmaři nezvolili pro natáčení místo původní bitvy, jelikož bylo velmi ploché a hory v místě, kde se rozhodli posléze natáčet, působily svým terénem dramatičtěji. Scény v budovách se natáčely ve studiu, aby se ušetřilo na přepravě herců, a stejně tak všechny budovy viditelné v exteriérech jsou pouhé prázdné kulisy postavené filmaři. Herci z budov tedy míří a střílí na postavy nacházející se doslova na jiném kontinentu a do Afriky se štábem neodjeli, pokud se nevyskytovali i v exteriérových scénách. (Tarmenel)
  • Řeka, u které se natáčela stavba mostu, musela být postavena jako set pomocí hrází, mezi které se napustila voda, jelikož původně protékal řečištěm jen slabý pramínek. Podobně byla pro účely filmu postavena i celá domorodá vesnice jako kulisa, v níž se odehrává úvod filmu. (Tarmenel)
  • První britskou obětí bitvy o misii u Rorke's Drift se paradoxně stal dezertér - bílý záložní desátník Natalského domorodého kontingentu Michael Anderson. Anderson byl střelen do zad vojáky, kteří zůstali v misii. Krátce před bitvou se totiž u misie objevilo asi 100 jezdců Natalského domorodého kontingentu pod velením poručíka Richarda Wyatta Vause, kteří prchali z bitvy u Isandlwany. Byli moc unavení a jakmile zazněly první výstřely, dali se na útěk. Vzápětí se dali na útěk i příslušníci natalské domorodé roty kapitána Stephensona (včetně svého velitele a většiny bílých důstojníků a poddůstojníků). Počet obránců díky tomu klesl na 155 mužů (včetně 36 nemocných a raněných). To už bylo na obránce misie příliš a začali po dezertérech střílet. (Rollo_Tomasi)
  • Válečné scény z filmu se staly inspirací pro režiséra Petera Jacksona, jenž sám řekl, že velká část bitevních scén z Pána prstenů je inspirována právě tímto filmem. (orkadimenza)
  • V komparzu bojovníků Zulu byli i potomci válečníků, kteří se účastnili samotné bitvy. (Mirokukii)
  • Na bitevní scény se podařilo sehnat oproti původně požadovaným 4000 Zulům pouze 500. Zbytek byl tak doplněn umělými postavami. (Hans.)
  • Svetová premiéra filmu sa konala v Londýne na 85. výročie bitky, ktorá je vo filme zobrazená. (MikaelSVK)
  • Pracovným označením filmu bol názov The Battle of Rorke's Drift. (MikaelSVK)
  • Celý film bol natočený v Juhoafrickej republike, a to aj na autentickom mieste Natal. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama