Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film sa začína v roku 1942 na leteckej základni RAF v Anglicku, kde slúžia francúzski piloti. Za nimi prichádza francúzsky novinár Manning (John Loder). Kapitán Freycinet (Claude Rains) Manningovi vyrozpráva príbeh, ako bola táto jednotka vytvorená.
Všetko sa začína návratom lode Ville de Nancy späť do prístavu v Marseille. V priebehu plavby bolo Francúzsko prepadnuté Nemeckom a zradná francúzska vláda kapitulovala. Kapitán lode sa rozhodol loď s niklom presunúť do britského prístavu. Na šírom mori posádka zachráni kajak s piatimi trestancami, ktorí utiekli z francúzskej trestaneckej kolónie Cayenne vo Francúzskej Guyane. Týchto päť trestancov má tvoriť základ novej slobodnej jednotky v Británii. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Mol 

všechny recenze uživatele

TO MY WIFE! UNTIL WE MEET AGAIN!!! Film hned ze startu zahřejí motory B-17tek a romantické shození zprávy Bogartově ženě. Pak ale nastane Inception a my sledujeme flashback ve flashbacku ve flashbacku. Tím film trošku u mě ztrácí, protože si nemyslím, že bylo nutné představovat každou postavu a celou jejich historii a nadšení pro svojí country. To bylo samé, Viva la France a trikolora vlaje. Ale když tohle všechno jako divák přežijete, tak vám slibuji, že uvidíte nejakčnější scénu 4. dekády 20 století. Všechno to, jak jinak začíná slovy Viva la France a vzpourou na lodi, kterou následně kropí německý bombardér. Třísky lítají, mladičký steward hrozí proti kulometu a Boggie střílí do všeho a do všech. Pořádný slaughter house. Film má dokonce na konci moment, kde jsem se i pousmál a to u scény, kde bombeři přiletí zpátky na základnu a svého Mon Capitaine pozdraví slovi "heil Hitler". Úplný konec zahraje na city a bude vám chtít rozvodnit vaše slzné kanálky. Já však tentokrát vzdoroval a vyhrál. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ospravedlňujem sa tvorcom filmu, podcenil som ho a nakoniec som bol veľmi milo prekvapený aj keď ide o vyslovene nereálnu udalosť. Vzhľadom k roku výroby som očakával klasickú americkú propagandu a tu bolo obrovské prekvapenie. Ide o dramatický príbeh z francúzskeho odboja, ale nebudem zachádzať do samotného deja. Pochopil som ho, ako príbeh francúzskych trestancov, ktorí uznali svoje chyby v živote a aj keď pod nátlakom, predsa len sľúbili pomoc Francúzsku v období, kedy to najviac potrebovalo. Nevadili mi ani drobné problémy vo výzbroji aj keď v dobe vzniku filmu nebol na to vôbec dôvod. Ešte krátky komentár ku Francúzskej Guyane (odkiaľ utiekli trestanci), ide o jediné územie Francúzska, ale aj Európskej únie na juhoamerickom kontinente. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Už to, očividne na plátne, nie je ono, mám dojem, že najplodnejšie tvorivé obdobie, Curtiz Vs. Bogart, je už za nimi, ešte bude jeden film, ale až, o 11. rokov neskôr, tento propagandistický film sa utápa vo viacerých úrovniach - retrospektivy, síce bude čas i na poriadnu akciu, a to najmä na lodi, kde dôjde k vzbure i následnému obrannému mechanizmu. Film je pekne nakrútený, ale ako vravím, necítil som sa pri ňom - pohodlne, tak ako som bol zvyknutý pri predošlých filmoch Michaela Curtiza, keď zavolal, legendárného Humphreyho “Boggie” Bogarta... Videl som i Petra Lorrea, a tak aspoň, niečo, čo stojí za povšimnutie. P-A-T-R-I-O-T-I. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Během války byl H.Bogart na plátně ve službách vlasteneckého úsilí tankistou (Sahara), lodním důstojníkem (Konvoj do Murmanska) i tajným agentem (Dobrodružství v Panamě), zde konečně také jako palubní střelec bombardéru. Film ovšem není o náletech na Německo (i když jednoho se v úvodu dočkáme), nýbrž retrospektivním vyprávěním (vypravěčem je C.Rains s fešáckým klípcem přes oko) o statečnosti Bogartovy postavy při útěku z francouzské trestanecké kolonie. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco trochu jiného, než jsem dostal. Čekal jsem totiž víc propagandistický film, což by se díky roku vzniku dalo čekat, ale naštěstí se tak nestalo. Což o to, patriotická hesla, opakování slova Francie a často viděná trikolora tu jsou, ale nic, co by se nedalo přežít. Hlavně je to ale spíš dobrodružný snímek o skupině trestanců, co se z vězení ve Francouzské Guyaně (hned se mi vybavili vzpomínky na Motýlka, který je samozřejmě vypiplán mnohem lépe) dostanou na francouzskou loď mířící do Marseille. Uvidíte také jednu fantastickou akční scénu na lodi a spoustu flashbacků, které za to stojí. Pro mě moc milé překvapení a zasloužené čtyři hvězdy. Curtiz a Bogart nezklamou. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama