Reklama

Reklama

Berlínský syndrom

(festivalový název)
  • Austrálie Berlin Syndrome (více)
Trailer 1

Austrálska fotografka a novinárka Clare Havelová (Teresa Palmerová) prežíva na dovolenke v Berlíne vášnivý románik s charizmatickým Andim Wernerom (Max Reimelt). Spočiatku pozorný a slušný Andi však rozhodne nie je tým, za koho sa vydáva. Keď sa Clare v jedno ráno prebudí sama, zamknutá v cudzom byte, musí sa postaviť posadnutému mužovi, ktorý má jasný cieľ. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (56)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Cate Shortland se sice vizuálně snaží, aby z toho udělala víc než v tom ve skutečnosti je, ale i přesto se nejedná o nic přelomového a vlastně to je jen obyčejný film na téma "psychopatický chlap unese ženu". A přitom jsem pořád čekal, že z toho bude něco jiného, že se u ní třeba rozjede stockholmský syndrom, nebo že to bude skutečně psychologické a Andiho motivace budou složitější, nebo že tam skutečně bude něco mysteriózního... Vlastně ani nechápu, proč tu oba ty žánry jsou, u toho prvního se to dá sice nějak okecat (byť by teda psychologický film byl tím pádem každý film na tohle téma, i kdyby to byl jen podprůměrný televizní počin), ale u toho druhého to nechápu už vůbec. Prostě jsem ale čekal, že to přijde s něčím originálním či svérázným, ale ne a bůhvíproč to trvá dvě hodiny, i když to na ně nemá dostatek materiálu. O třetí hvězdě u mě rozhodl jenom závěr, který konečně byl napínavý, ale z průměru to rozhodně nevyhrabal. Popravdě ani nechápu, proč mu Clare tak podlehla a přehlídla pár varovných signálů, ale holt i ženy dokáží někdy myslet jen tím dole... Slabé 3* ()

kingik 

všechny recenze uživatele

K bytelným únosům žen dochází v německy hovořících zemích. O tom se ve jménu odkazu Pepíka Fritzela a Wolfganga Priklopila mohla na vlastní kůži přesvědčit i sličná australská turistka Clare, která po vášnivé noci s učitelem angličtiny, už nemohla odejít z jeho berlínského bytu, přizpůsobenému pro účely věznění. Teresa Palmer nahá a zbědovaná. To je častý obrázek v tomto filmu. A vypadalo to, že by na Vánoce už zase mohla se Skippym pořádat závody, s Dustym hrát na honěnou a k Iggy Azalea zajít na návštěvu, prostě být zase doma se svými, jenže to ona ne, tvůrci jí to nedopřáli. Vánoce prostě stráví u psychouše, a basta! Logické chování postav úspěšně zadupáno do německé půdy. Možnosti úniku více než časté, nicméně film trvá ke dvěma hodinám, co by se asi tak mělo dál dít, kdyby se Clare dostala náhle na svobodu. Takže zde máme thriller, stižený syndromem nelogického chování zúčastněných, ještě poněkud přismrádlý artem a nezávislým produkčním postojem. I tak má ovšem film něco do sebe. Cate Shortland není úplná blbka režisérka, připravila nám pohled na Teresu, jak ji vidí jen její manžel. Vizuál příjemně dobarvuje lyričnost filmu. Teresin protivník Max Riemelt je excelentní slizoun, na jehož potrestání se divák těší. K výčtu plusů přidám kvalitní kameru, střih i porci explicitnosti. A nyní k záporům. Film je zbytečně moc dlouhý, logika na štíru a třetí bod strhávám za slabou a celkově zmatenou finální část. Celkově se jedná ve své kategorii o neotřelý počin, který by se neztratil na minoritních televizních stanicích, kde by šel v pozdních večerních hodinách s nálepkou "progresivní art". 7/10 ()

Reklama

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Berlínský syndrom. Jaká hříčka se má skrývat v samotném názvu? Jistě, asociace se stockholmským syndromem je nabíledni, ale jako divák zde již více nevyčaruji. Co chtěl básník říci? Vždyť jakékoliv náznaky patologického vztahu ústředních postav snímek zabil vždy hned následující scénou. Držet se romantické linie a dotáhnout příběh k harmonickému konci by bylo vůbec to nejlepší, protože jakožto thriller je film nadbytečný. Navzdory nápadité a ambiciózní režii však zatoužila Cate Shortland po něčem víc, anebo míň, anebo sama netuší... Ale stejně... to vše nakonec odvál čas. Chci říct, že kolik je v tom něhy a poetičnosti, tolik je i nerozumu, což svým jednáním obzvlášť korunuje vedlejší postava Andiho studentky. 64% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z príbehu sa dalo vyťažiť oveľa viac. Keď psychofašista zbalí austrálsku turistku a do 24 hodín dostane od nej všetko, musí byť riadny kretén, že si ju ešte nechá doma, najmä keď po ňom ide sedemnástka so strojčekom v hube. Ako to chcel všetko živiť z učiteľského platu? V každom prípade namiesto kecov tam mali dať poriadku thrillerovú alebo hororovú linku. Taký únos Kampuschovej mal atmosféru, toto sa podobalo na debatný krúžok s celkom vydarenou hudbou v pozadí. S nejakými zvratmi im to vôbec nevyšlo a Teresa nech sa permanentne vráti k blond vlasom. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Noční můra australské fotografky. Nějaké emoce to nakonec vzbuzuje, pokud není účelem snímku ještě něco více. Dostat to do ruky scénárista béčkových filmů tak nevím, ale režisér má dobrý pozorovací talent, celý film dobrý rytmus. Dům je skvěle vybaven držet ženu uvnitř takže vášeň k muži ženu přišla draho. A ani si přitom nesundá podprsenku… ()

Galerie (29)

Související novinky

Black Widow se hýbe kupředu

Black Widow se hýbe kupředu

21.06.2018

Zdá se, že Marvel konečně vyslechne přání fanoušků, kteří roky prosili o samostatný film o Black Widow s tváří Scarlett Johansson (Ztraceno v překladu, Don Jon), a snímek přece jen vznikne.… (více)

Reklama

Reklama