Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mafiánský boss Kang (Yeong-cheol Kim) ví, že se na svého „řešitele problémů“ Sun-wooa (Byung-hun Lee) může spolehnout ve všech ohledech. Proto ho pověřuje dohledem nad svou mladou přítelkyní Hee-soo (Min-a Shin), kterou podezřívá z nevěry. Příkaz zní jasně: načapá-li Sun-woo dívku s milencem, má oba na místě zabít. Dokázal by však zabít někoho, v kom nachází zalíbení, někoho, kdo jej nutí přehodnotit svůj dosavadní život? Loajalita vs. skomírající víra v určité morální zásady. Jak se Sun-woo rozhodne? A jaké bude mít jeho rozhodnutí následky? Skrývají se odpovědi v jednom z buddhistických mouder, jimiž je film sevřen? Je na vás, abyste to zjistili. (Matty)

(více)

Recenze (214)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Klasická gangsterka obohacená o pár originálních nápadů (pobodání na kluzišti mě fakt pobavilo). Režie je velice cool a hlavní herec taky. Nejvíc mě ale překvapilo, že korejský gangsteři tam normálně vůbec nemaj pistole. Vystačej si s nožema a baseballkama, a bouchačky si obstaraj, až když jde už pořádně do tuhýho. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„La dolce vita aneb (první nenaplněná) láska bolí“. Měl mu pouze pohlídat přítelkyni a v případě nutnosti konat popř. zavolat. Neudělal tak a jak už to tak v životě chodí, každý dobrý skutek je po zásluze (po)trestán. Zvlášť, když dostanete druhou šanci, ale tři slovíčka „omlouvám se Vám“, zaměníte za „polib si, zmrde“. Polehčující okolností není ani skutečnost (právě naopak), když jsou v tom zapleteny (vaše) city.... Jsem jediný, komu krvavě rudá přestřelka na schodech připomněla tohle ? A v tom tkví zřejmě největší úskalí snímku. Není to rozhodně špatné, ale originály jsou vždy pouze jedny. Na druhou stranu nutno (Kimovi) přiznat, že své četné inspirace nijak neskrývá a naopak se k nim sympaticky hrdě hlásí. Navíc rozhodně (tupě) nekopíruje, ale jde si svojí osobitou cestou. 85% [Náhoda tomu chtěla, abych předevčírem shlédnul snímek Buried. Ve světle právě viděného, budu muset lehce přehodnocovat. Ostatně, posuďte sami. Sypká, lehká, písčitá hlína, pár čísel pod zemí, bezpečí dřevěné rakve, zapalovač, mobil, baterka a návdavkem spousta času. Naproti tomu těžká, deštěm zmáčená (nasáklá) jílovitá zemina, tlačí vás čas, mobil čeká až na povrchu a navíc je to pouhá rozcvička na rozehřátí. Přesto, jak vidno, jde to.... Jsi sráč, Ryane resp. Paule! Možný návod? Méně volat, více konat aneb postarej se sám]. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Musím se přidat k těm zdejším uživatelům, kteří tvrdí, že v Asii je budoucnost kinematografie. Zatímco na západě docházejí nápady, východ jimi jen hýří, a pokud žádný není, proč nenatočit další film o pomstě, stačí ho přeci jen zabalit do nového kabátu. Bittersweet Life je dech beroucí podívanou, která má sice jednoduchý děj, ale přesto jeho přímočarost není ke škodě. Jak scénář, ve kterém je hlavní důraz kladen na jednání jednotlivých postav a zejména na uvěřitelnost jejich charakterů měnících se podle daných situací, tak i režie fungují naprosto skvostně. Obrazové stránce snímku není vůbec co vytknout. Co bych však krom samotného příběhu vyzdvihl nejvíce je naprosto úchvatný prolog a epilog, v nichž se skrývá hluboká pravda dotýkající se každého z nás. Doporučuji. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to, že Kim Ji-woon nám zreje ako víno. Po výbornom Tale of two Sisters, ktorému som ale mal ešte čo-to vytknúť prichádza príbeh pomsty natočený tak brilantne, ako len málo iných. Príbeh je tak jednoduchý, že prakticky nestojí ani za zmienku a dal by sa zhrnúť do jednej rozvitejšej vety, v tomto filme sú ale oveľa dôležitejšie iné veci - emócie vo svojej najčistejšej forme (ale pozor, hovoríme o "ázijských emóciách", takže žiadne citové výlevy sa nekonajú a všetko je cítiť len v náznakoch), dokonalý (anti)hrdina, s ktorým by som sa nechcel stretnúť v tmavej uličke, akčné scény, ktoré kvalitou konkurujú Woo-ovým hongkongským orgiám, úžasná hudba dokonale sediaca ku každému obrázku a hlavná myšlienka filmu pretavená do alegórie o učedníkovi a jeho sne. Pre kapánek pomalý rozjazd som chcel dať trošku menej, ale keď nad tým teraz tak rozmýšľam, už mi to vôbec nevadí. 10/10 ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

První (expoziční) polovina je celkem nudná a nic moc se v ní neděje. K postavám (a především k té hlavní) si nevytvoříte žádný vztah. Hlavně proto druhá polovina, kde si gangsteři konečně začnou vyřizovat účty (v dosti brutálních a perfektně natočených akčních scénách), nefunguje tak, jak by mohla, kdyby měl režisér Ji-woon Kim k dispozici lepší scénář s originálnějším příběhem a propracovanějšími charaktery postav. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo převážně v Jižní Korei. Některé scény jsou natočeny v Rusku. (Terva)
  • V roce 2009 časopis Empire zařadil film na třetí místo žebříčku "20 největších gangsterek jaké jste nikdy (pravděpodobně) neviděli". (Terva)
  • Film byl nesoutěžně promítán na filmovém festivalu v Cannes 2005. (Terva)

Související novinky

Michael B. Jordan mafiánským zabijákem

Michael B. Jordan mafiánským zabijákem

19.08.2017

Jihokorejská krimi A Bittersweet Life patří mezi ty chválenější a známější asijské filmy. Bylo tedy jen otázkou času, než se Hollywood pokusí o remake, a právě ten už je na cestě. Příběh mafiánského… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama