Reklama

Reklama

(M)učedník

  • Česko Mučedník (festivalový název) (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Snímek se odehrává v současném Rusku, pojednává o mladíkovi, z něhož se stal náboženský fanatik. Mladíkovo chování postupně ovlivňuje jeho okolí i celou školu, což nakonec vyústí v katastrofu. "Ti, kteří následují světlo, vždycky stvoří jen temnotu." Robert Desnos. Veniamin, dospívající chlapec zmítaný mystickou krizí, vyvádí svou matku, spolužáky i celou školu z míry svými otázkami. Mohou dívky docházet na hodiny plavání v bikinách? Patří sexuální výchova do školních lavic? Má být teorie evoluce vyučována jako součást přírodních věd? Dospělí začnou být brzy ze striktních názorů mladíka, který uznává jen Písmo svaté, zděšeni. Ale nikdo, kromě Eleny, chlapcovy učitelky biologie, se neodváží jeho náboženskému fanatismu oponovat. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (40)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tři čtvrtiny filmu působí vlastně úsměvně. Mladý fanatik budí spíš soucit i pobavení a to jak u diváka, tak u samotných postav ať už z řad studentů či učitelského sboru. Scéna, ve které máchá učitelka mrkví s nataženým kondomem a v pozadí na televizní obrazovce kopulují koně, je naprosto geniální a takových absurdních momentů se tu najde víc. Díky tomu si člověk ani nevšímá, jak pomalu přituhuje a hlavní antihrdina si nenávistným výkladem Bible postupně podmaňuje své okolí. Jedinou výjimkou je učitelka biologie, která se stává terčem jeho hyterických výlevů. Z mého pohledu jeden z nejgeniálnějších filmů mířící na náboženský fanatismus, což je zásluha nejen režie, ale i naprosto fenomenálního Skvorcova. V poslední době mám pocit, že čím víc se Západ do Ivanů strefuje, tím lepší filmy točí. Tak jen do nich! 100% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá sonda do duše zmäteného mladíka, ktorému náboženstvo aj vďaka rodinnému prostrediu a škole prerástlo cez hlavu. Škoda samotného záveru, ale pravdou je že masové streľby sa odohrávajú prevažne v západnej kultúre. Dlho odkladaný film, avšak zaslúži si pozornosť najmä vďaka dialógom a protagonistom. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do 90 minúty sa zdalo, že sa jedná o výbornú komédiu s cynickým nadhľadom. Lenže potom sa tam v podstate všetci zbláznili a ja netuším, čo to malo znamenať. Je to len absurdná dráma, alebo by som v tom mal hľadať vážnu kritiku náboženského extrémizmu? Ale veď to bolo veľmi ľudské, často vtipné, ale hlavne nereálne. V každom prípade pozoruhodný počin, ktorý nešetrí ani jednu z postáv, náboženstvo, ba dokonca ani politickú korektnosť. IFFBA2016 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto veru nie je žiadna sranda. Vášmu decku prepne, a vy sa môžete aj rozkrájať, a nič s tým nezmôžete. Lenže v tomto filme, to okolie nerobilo vôbec nič, len ustupovalo. Chlapec si tliachal svoje, citoval bibliu niekedy úplne bez rozmyslu, robil si čo chcel. Kabinet totálne neschopná sebranka, to isté sa dá povedať aj o tom kňazovi, matka tiež nejaká divná ... no celé divné, a pritom fakt dobrá téma. 2,5* ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Daj dementovi do ruky Bibliu, urobí z nej zbraň hromadného ničenia. Pusti dementa s Bibliou medzi obmedzených ľudí, urobí si z nich armádu. Postav mu do cesty racionálneho človeka, armáda ho rozmetá. Obávam sa, že aj v dnešnej dobe taký človek dokáže svoje okolie vrátiť do stredoveku. Vo svojej absurdnosti často komické a odpudivé zároveň. Ak vie niekto odporučiť niečo podobné, sem s tým. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • V ředitelně, na stole před ředitelkou, je malá ruská vlaječka vzhůru nohama. Pokud je takto vlajka vyvěšena záměrně, jde o neúctu k danému státu. (Cheeter)

Reklama

Reklama