Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prakticky celý svět zná osudy židovských dětí z terezínského ghetta, tragédii dětí z Lidic, ale málokdo ví o tragickém údělu několika tisíc dětí ze smíšených česko-německých manželství v okupovaném pohraničí. Skutečný příběh malého chlapce, který popsal ve své knize Děti za mřížemi spisovatel Joža Mikula, zaujal i filmaře. Pod výstižným názvem "Uloupené dětství" zachycuje život Mirka v německém Kinderheimu, kam se dostal po smrti své české matky. Rozhodnutím soudu je na žádost otce chlapec odebrán z péče babičky a jeho výchova svěřena německým úřadům. Výchovou se rozumí poněmčování. Metody, které zde byly používány, ani vzdáleně nepřipomínaly svůj vznešený název. Nelidské zacházení a psychické i fyzické strádání poznamenalo i Mirka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tento styl podání příběhu je pro mne prostě nesnesitelný. Kousek příběhu, retrospektiva, zase kousek, zas retro. Tak s tím se jděte vycpat. Další mínusy za Německy mluvené slovo bez titulků. No, on ten příběh stejně nikam nespěje, tak co. Ano, na ty děti byl smutný pohled, ale to je dosti málo na vyjádření hrůznosti nacistické ideologie. Ten klučina mi lezl na nervy, takže prostě pro mne velmi slabý film. Ale některé klady mu přiznat musím, to bych nebyl objektivní. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Neradostný příběh, byť se šťastným koncem. Ale film s takovým námětem ani jiný být nemůže. Oceňuji, že se ani na Němce nedívá černobíle - někteří podlehli nacistické ideologii, mnozí si ale zachovali zdravý rozum a lidskost i v jinak nelidském systému. Je dobré si tyto historické reminiscence a osudy těch, kterých se osobně dotkly, občas připomenout. Filmu je stěží co vytknout, i když o umělecky nadstandardní počin také nejde. Solidní tři hvězdičky. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celé pojetí tématu mi přišlo velmi podivné. Základem všeho bude režie. Milan Růžička si na svá ramena vzal téma, pod kterým by se prohnul kdejaký matador veledramat. Zobrazení demagogické výchovy nešťastných malých obětí, se tu, podle mě, moc nezdařilo. Mohu přehlédnout fakt, že vzhled Mirka alias Hanse (Jakub Marek), není zrovna typickým obrazem dítěte, které by bylo pro nacisty tím pravým. Mohu také přehlédnout, že film je silně ovlivněn narůstajícím revolučním duchem doby, ve kterém byl natáčen, a který je vidět hlavně v závěru filmu, jenž nastolí velmi paradoxní situaci. Amíci vs. Sověti. Vlajkami se to tam jen hemží. Ovšem fakt, že si režisér vybral do rolí dozorkyň jedny z nejméně výrazných hereček, už je prvním větším krokem k celkově slabé atmosféře snímku. Monotónní projev hlavního hrdiny také na kvalitě nepřidá, stejně tak Jana Švandová s Libuší Švormovou, které zde jako jediné, měly možnost projevit své dramatické kvality. Tuctovou režii doprovází velmi slabá hudba a očekávaná silná atmosféra námětu, se nedostavuje ani při silných scénách, které vyznívaly chvílemi skutečně naivně. Mně osobně československá kinematografie nabízí daleko silnější válečná dramata. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Námět filmu je vděčný. Zpracování tématu je kvalitní a přesvědčivé. Jen netuším, co rozhodlo o tom, že hlavní roli bude hrát Jakub Marek. Fašisté by si pro poněmčování totiž nikdy nevybrali dítě s rezavými vlasy! Nemůžu si pomoct, ale herecké výkony Jakuba Marka jsou ve všech filmech zcela nulové. Skoro bych napsal, že je „dřevo“. Ve filmech na mě působí rušivě. Jsem Němec, ale umím si představit, že je dost lidí, kteří německým, potažmo anglickým dialogům nerozumí. Tyto pasáže filmu měly být opatřeny českými titulky. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mne především to, jaké zapadlé příběhy občas z archivů člověk vyloví. Tohle je přesně onen případ. Malej kluk na převýchově, jeho útěky a peripetie za války, než konečně najde cestu zpět k milované babičce. Není to filmařsky moc zajímavé, ale je dobré mít takovéhle věci v paměti, nezapomenout, čeho jsou i vlastní lidi schopní. 70% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen v areálech těchto institucí a za jejich obětavé spolupráce: Městský Národní Výbor Pyšely u Prahy, Dětský domov a Domov důchodců Pyšely, Městský Národní Výbor Loket a základní školy v Praze, Pyšelích i Lokti. (ERTik)

Reklama

Reklama