Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

leon_id 

všechny recenze uživatele

Zajimavy pribeh jedne obsese, ktery mohl byt urcite pojaty mene primocarou formou. Steven Shainberg se snazil zalepit slabsi scenar kontrastem dvou naprosto odlisnych svetu, ve kterem se pod jednou strechou potkava prototyp idealni americke rodiny s bandickou podivinu, kterou vede po cely film k nepoznani namaskovany Downey posilajici pozvanky do sveho bazenu potrubni postou ;) Nicole Kidman pozvanku okamzite prijma, netusic do jakeho sveta si ziskanym klicem otvira vratka. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Kráska a zvíře jako hard art předstírající, že je a současně není životopisným příběhem. Pohádka o osvobození princezny uvězněné ve věži společenských konvencí, tvářící se jako psychologická studie temných vášní v kontrastu zasazená do pestrobarevných kulis, které jakoby vypadly z dobových reklamních fotografií. Občas fascinující, ale občas poněkud přestřelené urputnou stylizací, umělostí, která přepadává do kýče, ale přitom se bije v prsa okázalou nekonvenčností. Všichni se v silně stylizovaných kulisách pohybují a mluví tááák umělecky pomalu, až je to občas komické. A Diane, ve skutečnosti inteligentní, sečtělá, dynamická, je podána spíš jako zaostalá a poněkud dezorientovaná domácí puťka, která se vyplašeným zíráním na chlupy propracuje k osvobození od takových okovů jako je rodina, děti či starostlivý manžel. Filmařsky brilantní, místy magické, s řadou velmi silných až úžasných momentů, obrazů a scén. Přesto ve výsledku spíš sebestředné než upřímné a proto možná jako celek ne až tak přesvědčivé jak by mohlo být, kdyby se tolik netlačilo.. ()

Reklama

uiu 

všechny recenze uživatele

Film vůbec nesplnil moje očekávání. Nic proti, ale mezi hlavní dvojicí to vůbec nejiskřilo a vlastně vůbec nevím, čím ji muž s vlčí chorobou tak přitahoval (kromě toho, že měla podivnou úchylku ohledně chlupů a nahoty). Chybí typické charisma Downeyho postav (ono taky hrát 3/4 filmu bez mimiky skoro není herectví) a ani Nicole Kidman nepředvádí zrovna herectví, z kterého bych byla unešená. Diváka nenechá nahlédnout pod svou slupku a působí jen jako ulítlá úchylná uťáplá žena v domácnosti, která konečně našla smysl života ve scházení se s divnými lidmi. Film pak působí jen jako nějaké fetiš porno a přitom se z toho dalo vykřesat mnohem mnohem víc, už jen klasický vztah kráska a zvíře. Co je k sobě přitahovalo? Kdy si uvědomila, že miluje jaký je uvnitř a následně že miluje i to, jak vypadá? A co naopak chlupáče přitahovalo na ženušce z přízemí? Film si snaží hrát na šokující zpověď plnou sexu, nahoty a rebelství proti zaběhlému společenskému kodexu, ale myslím, že právě v tomto případě měli sáhnout po jemné a intimní tónině dvou lidí, kteří se každý z vlastních důvodů skrývají před světem, bylo jim ubližováno a osud jim zkřížil cesty, aby zjistili, že na světě existuje člověk, který jim rozumí. Naprosto promarněný námět... ()

Ace.Anita 

všechny recenze uživatele

Ultimátní sen rezignované ženy. Jednoho dne jí někdo pošle do odpadní roury klíč od svého bytu a ten někdo bude prapodivné monstrum, kterému se po bytě plném paruk a příčesků toulají angorští králíci, na záclonách má připevněné dalekohledy, kterými sleduje, jak bezrucí kamarádíčkové popíjejí odpolední čaj a jako koupelna mu slouží místnost, co vypadá jako oprýskaný vesmír a místo vany je v ní starý bazén (starý bazén! <3) . Seznámí ji se světem podivností a bude se upřímně těšit z její fascinace bílýma ponožkama a nadosmrti ji dodá odvahu, aby chodila nahlížet do márnic. Kdyby pod tou srstí byl někdo pozemštější než Robert Downey jr., snad bych i uvěřila, že se to může stát. I tak srdíčko. ()

Puyi 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý příběh, po celou jeho dobu jsem cítil zvláštní napětí, které ještě umocňovala skvělá hudba. Nicole Kidman zahrála jako vždy na výbornou a opět si mě získala o něco více, stejně tak Downey, který svojí, docela netradiční postavu, zvládl taktéž skvěle. Celkový pocit z filmu je prostě skvělý. :) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Dianina fotografie "Identická dvojčata" se stala jednou z nejdražších fotografií vůbec a byla prodána za 478 000 dolarů. (formelin)
  • Film sa natáčal v Jersey City (New Jersey, USA) a New Yorku (New York, USA). Film sa natáčal od mája 2005 do júla 2005. (Arsenal83)

Reklama

Reklama