Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

mrksik 

všechny recenze uživatele

Celé záverečné titulky som sedel, pozeral na ubiehajúce písmenka a rozmýšľal, čím že to vlastne je, že ma tento film donútil bez slova pozerať na tie ubiehajúce písmenka.  Nicole Kidman, ktorú od počiatočných sympatií postupne doslova znenávidíte, podmanivý džez a klasická hudba, prostredie, manžel, deti. Film len pre pár ľudí, ktorí v ňom nájdu akési osobné neidentifikovateľné nevysvetliteľné "viac". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nicole Kidman jako dokonalá manželka se zálibou v nedokonalosti a Robert Downey Jr. jako mobilní továrna na paruky excelují v životopisném dramatu naruby. Avšak! Hned úvodní text praví, že Imaginární portrét v žádném případě nemá být biografií Diane Arbus (o které se nedovíme prakticky jedinou relevantní informaci), čím tedy? Volnost, kterou nám Shainberg pro pátrání po správné interpretaci poskytuje, je zprvu potěšující, ale s přibývajícími minutami čím dál více frustrující. Nemáme žádnou jistotu, neženeme-li se svým chápáním příběhu do slepé uličky. Sám nemohu tvrdit, že by to dezorientované bloudění přineslo kdovíjak lahodné ovoce, ale ta prazvláštní směs tajemnosti a perverze udržela moc pozornost po celou dobu čilou. Důkazem budiž následná kreace tří možných odpovědí na otázku, jež budou někteří pravděpodobně formulovat kouzelným výrazem „WTF?“. Interpretace č. 1: Ta ženská nebyla normální. Interpretace č. 2: Moderní variace na krásku a zvíře. Interpretace č. 3: Poslušná domácí hospodyňka musí po freudovsku skrze sexualitu objevit nejprapodivnější zákoutí svého podvědomí (Lionel je jenom jejím temnějším já), aby se dokázala odpoutat od stávajícího života a mohla začít svobodně tvořit. Jakákoliv verze je správná, bude zahalena v kožichu. Anebo odhalena až na kůži. 75% Zajímavé komentáře: kleopatra, Nick Tow, mrksik ()

Reklama

Belatris 

všechny recenze uživatele

Jako film to nefunguje, přestože některé složky jsou zajímavé a relativně dobře zvládnuté. Má to nesnesitelně unylé tempo, které neospravedlní jinakost postavy (Diane) a snaha dostat se jí pod kožich. Kdyby šlo o výborně zvládnutou formu vyšperkovanou ornamentální ujetostí, dokázala bych odpustit vyprázdněnost (protože i formální onanie pro mě předávají sdělení). Ale forma kulhá a to, co chtěl film sdělovat, neunese. Zklamání... ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film s jakousi odosobněnou, naléhavou atmosférou, který je ale bohužel rozvleklý, a jistě může někoho velice nudit. Mně se to ale (s podivem) nestalo. Myslím, že jsem si tam své našla. Je to jeden z filmů, kde s hlavní hrdinkou nemůžete moc sympatizovat, a za její jednání ji někdy máte chuť i odsoudit (osobně mám problém s představou zde zobrazené komunikace mezi Diane a Alanem, její odpovědi v rámci dialogů a vysvětlení jejích činů by mi coby manželovi přišly více než nedostatečné, tento problém mám ale u více filmů, kde se hlavní hrdinka občas zasekne a zírá nepřítomným pohledem do prázdna), přitom v hlobi duše víte, že byste se patrně zachovali stejně. Nakonec jsem si Diane v podání N.Kidman, kterou nemusím, oblíbila, a to beru jako velké plus, a jelikož jsem váhala mezi třemi a čtyřmi, nakonec zvltězilo vyšší hodnocení - film není nijak zvlášť patetický, přestože se týká milostného vztahu, a to také musím ocenit, stejně jako zajímavý námět a výpravu. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Diane Arbus jsem si nejdříve malinko načetla a prohlédla si její fotky. Zajímavá žena,která má mé sympatie z několika důvodů. Fotila většinou lidi, kteří bývají terčem posměchu a kritiky. Nebála se přirozenosti která je vidět a cítit z každé její fotky což je úžasný.....Zajímavé i když smyšlené a přesto mě tu pořád ještě něco chybělo.Něco víc k té nedokonalé dokonalosti. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Původně byla do hlavní role obsazena Samantha Morton. (formelin)
  • Životopisný film o Diane Arbus chcela natočiť spoločnosť MGM už v roku 1984. Hlavnú rolu mala hrať Diane Keaton. Z projektu zišlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama