Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Almásy 

všechny recenze uživatele

viem si predstavit ze tento film deli na dva tabory, styl akym je natoceny, to nevonia kazdemu a treba si na to zvyknut. a hlavne treba o Diane Arbus aspon nieco vediet, lebo inac to budete brat ako pribeh pofidernej zeny ktora mala rada chlpy. shainberg s ohromnou genialitou dokazal vykreslit vsetky motivy Arbusovej prace a tie motivy metaforickym sposobom spojit do ,,An Imaginary portrait of diane arbus" . lepsiu herecku nez Nicole Kidman si na to ani nemohol vybrat a skladam hold pred tym ze niekto o tak vynimocnej fotografke akou bola Arbus natocil film a ze americka zenska fotografia uz nie je len Annie Leibovitz. za to som nesmierne vdacny a taktiez za nadherne dojimavy absurdistan, ktory hovori, ako parleruje Cocteau ,, o tej tajomnej sile ktora taha tvorcov tvorit". ocenujem aj, ked uz som sa pristavil pri cocteauovi, ze maska downey jr. je velmi podobna Zvieratu z Krasky a zvierata. hudba je genialna. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuju ideální životopis. Není třeba se striktně držet všech událostí v životě dané osoby, stačí trochu povolit fantazii a nechat působit spíše jen dojmy a pocity, které daná osoba vyvolávala. Dianino pozvolné seznamování s "lidskými zrůdičkami" a naopak ztráta zájmu o přízemního manžela je jistě zajímavá, středobodem filmu je ale její zvláštní a intenzivní vztah s "chlupáčem odvedle". Dlouho se neviděla nic tak emotivního, jako byla scéna holení a následného milování. Krása:-) Nicole Kidman a Robert Downey jr. (ač většinu času zcela k nepoznání - leda podle velmi výrazných očí, které z kožíšku přímo září) předvádějí výborný výkon. ()

Reklama

nash. 

všechny recenze uživatele

Kráska a zvíře jako hard art předstírající, že je a současně není životopisným příběhem. Pohádka o osvobození princezny uvězněné ve věži společenských konvencí, tvářící se jako psychologická studie temných vášní v kontrastu zasazená do pestrobarevných kulis, které jakoby vypadly z dobových reklamních fotografií. Občas fascinující, ale občas poněkud přestřelené urputnou stylizací, umělostí, která přepadává do kýče, ale přitom se bije v prsa okázalou nekonvenčností. Všichni se v silně stylizovaných kulisách pohybují a mluví tááák umělecky pomalu, až je to občas komické. A Diane, ve skutečnosti inteligentní, sečtělá, dynamická, je podána spíš jako zaostalá a poněkud dezorientovaná domácí puťka, která se vyplašeným zíráním na chlupy propracuje k osvobození od takových okovů jako je rodina, děti či starostlivý manžel. Filmařsky brilantní, místy magické, s řadou velmi silných až úžasných momentů, obrazů a scén. Přesto ve výsledku spíš sebestředné než upřímné a proto možná jako celek ne až tak přesvědčivé jak by mohlo být, kdyby se tolik netlačilo.. ()

Erinye 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to bylo mým momentálním mentálním rozpoložením, ale tento počin mě zaujal natolik, že jsem se od něj nedokázala ani na minutu odtrhnout. Obrazově perfketně zpracovaný snímek plný barev a dokonalé kamery. Už jen ty samotné schody vedoucí k bytu záhadného neznámého souseda mě fascinovaly a a stejně tak dveře, za kterými se skrývá tajemství. To, co se dělo poté, co Diane vstoupila do jeho nádherného obydlí, lze jen těžko popsat. Její fascinace odlišností mi nepřipadala nijak zvrácená, ba naopak. Rovněž zde bylo hezky znázorněno odmítání Dianina okolí, prostě zažité předsudky vůči všemu a všem, co se jen trochu odlišuje. Bohužel mě trochu zklamala Nicole Kidman, která dokáže vyjádřit různá pohnutí mysli jako je smutek, radost, dojetí, ale Diane Arbus jsem si představovala jako ženu silnou, vitálnější, průbojnější. Kidman mi tu místy přišla jakoby v pozadí a silně mi připomínala "Stepfordskou paničku". Robert Downey mě opět nezklamal. Hodně zajímavý a dojemný příběh, který stojí za to vidět. ()

mrksik 

všechny recenze uživatele

Celé záverečné titulky som sedel, pozeral na ubiehajúce písmenka a rozmýšľal, čím že to vlastne je, že ma tento film donútil bez slova pozerať na tie ubiehajúce písmenka.  Nicole Kidman, ktorú od počiatočných sympatií postupne doslova znenávidíte, podmanivý džez a klasická hudba, prostredie, manžel, deti. Film len pre pár ľudí, ktorí v ňom nájdu akési osobné neidentifikovateľné nevysvetliteľné "viac". ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Jedným z negatívov, ktoré používa pani Arbus (Nicole Kidman), je Kodak T-MAX 400, ktorý bol v roku 1958 nedostupný. (Arsenal83)
  • Životopisný film o Diane Arbus chcela natočiť spoločnosť MGM už v roku 1984. Hlavnú rolu mala hrať Diane Keaton. Z projektu zišlo. (Arsenal83)

Reklama

Reklama