Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 4 (2017) (série)


Železná vůle (S04E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Metalhead

VOD (1)

Parta lidí se vydává hledat zásoby do opuštěného skladu. Když narazí na nelítostného nepřítele, jsou nuceni pustit se na úprk bezútěšnou pustinou. Jde jim totiž o život. (Netflix)

Recenze (132)

Helmutek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle epizoda se mi hodnotí špatně - to, že je úplně jiná, asi nemá smysl rozebírat, to tady i na imdb kváká každej druhej. Mně se to nakonec vlastně i většinu času docela líbilo - ta atmosféra zmaru a bezvýchodnosti byla hustá krásně, to tomu třeba rozhodně upírat nechci. Asi jsem schopnej chápat i tu černobílost - Metalhead je přiznaně minimalistickej a timhle jen dává najevo, že soustředění pozornosti má bejt jinde než v pilířích klasickýho filmovýho dramatu. Na druhou stranu, ta minimalističnost ve všem ostatním, jakkoliv proti ní systémově nic nemám, mi tady přijde spíš naškodu, protože to, že se to ptá na mnohem víc věcí (=na všechno) než na který odpovídá (=na nic), to mi prostě nepřijde natolik zajímavý nebo nosný, aby mě to přesvědčilo, že je to vlastně kladem. Ale oukej, beru to, že tvůrci BM obecně nejedou v zaběhlejch kolejích a že kromě námětů můžou chtít provokovat i zpracováním, a pak je to vlastně všechno celkem sympatický, a beru teda i tohle. Jen musim zopakovat, že prostě zrovna tahle kombinace (jakkoliv má prvky, který mě bavěj - všudypřítomná zoufalost a útěk před nevyhnutelnym, to, jak byli ti psi udělaný, zajímavý záběry scénérií...) mě osobně nakonec jednoduše nepřesvědčila - a to ani tou poslední scénou u krabice medvídků. (POZOR, TROLEJ) Mezi WTF moments bohužel musim zařadit třeba ten závěrečnej (byť nedořečenej) záběr s nožem u krku - vzhledem k dostupný brokovnici je spusta efektivnějších, jistějších a bezbolestnějších způsobů, jak se zabít, než si nějakou kudlou pižlat krkavici. A taky bych se hodně divil tomu, kdyby ve světě načrtnutym Metalheadem ty sympatický pejskové museli čekat na to, až ňákej jejich kámoš Punťa támhle na Frantu vyplivne ty svoje trackovací střepy, než mu budou moct jít pomoct - že by do tý doby nebyli schopní mezi sebou nijak komunikovat o tom, kdo je zrovna cílem. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napätie z vyspelého zabijaka pomocou prepracovanej formálnej stránky (zaostrenie & zmatnenie kamery, dynamická akcia, to všetko umelecky čiernobielo) funguje na výbornú, aj keď hercom veríte, s hlavnou postavou sa dá stotožniť len vo vôli prežiť, nič viac neponúka, a preto až k plnému počtu ísť nemôžem. P.S. Škoda, že v tej krabici neboli psy. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatiaľ najslabšie zo štvrtej série, čo v mojom prípade znamená, že idem prvý krát pod plný počet. Jediné ale, čo mi chýbalo k dokonalému šťastiu, je údernejšia záverečná pointa. Nedopovedanosť fungovania celého sveta je skôr plusom, mnohé ostáva na divákovej fantázii. Ale ako pozerám, asi to mnohým prekáža. Takže prekreslenosť fikčného sveta je nahradená atmosférou a zbesilým tempom, len som očakával menej sentimentálny koniec. ()

collector 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento krát je to pre mňa od tvorcov BM sklamanie. Myslel som si, že epizóda ma nebude baviť už len kvôli čiernobielemu filtru ale koniec koncov to bol pre mňa ten úplne najmenší problém. Dej síce nebol zlý no chýbalo mu to poučenie, vysvetlenie(aj keď nie vždy tak úplne priame) a ten nádych Black Mirror. Nemáte vlastne ani poňatie o čo tu ide. Predpokladám, že koniec mal byť smutný no ani to v mojom prípade nezabralo a k vyššiemu zisku hviezdičiek to nepomohlo. Nevadilo by mi ak by bol tento seriál o týchto 40 minút kratší. Bohužiaľ zatiaľ najslabšia epizóda spomedzi všetkých sérií. ()

Gelaos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda zcela postrádající jakýkoliv alespoň trochu zajímavý námět, myšlenku i pointu. Obsahově jde o přímočarou post-apokalyptickou naháněčku stylově mísící Terminátora a Cestu. To je vše. Naštěstí akce, vizuál i režie jsou velmi dobré, bez nich by Metalhead nestál vůbec za nic. P.S. Škoda Octavia koukám přežije i apokalypsu :) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Rozsypaná krabice bílých plyšových medvědů ve skladu odkazuje na epizodu Lovná zvěř (2013), kde podobnou hračku vlastnila Jemima (Imani Jackman). (hansel97)
  • Reč o ošípaných a rovnosti je na začiatku odkazom na knihu "Zvieracia farma" Georga Orwella (1954). (Arsenal83)

Reklama

Reklama