Reklama

Reklama

Tma

  • Česko Bloudění v temnotách (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní / Thriller
Německo / Velká Británie, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Maria Bello přijíždí na waleské pobřeží za svým manželem. Už první noc má hrůzné sny o smrti své dvanáctileté dcery. Když opravdu záhadně zmizí, všichni se domnívají, že spadla z útesu a utopila se. Jenže večer je slyšet její volání o pomoc a navíc druhý den se objeví neznámá malá dívka. Nikdo netuší, že je poslem zla... James a Adele jsou plni zármutku nad ztrátou své dcery, jež nedávno utonula. V tomto rozpoložení je zastihne mladá Ebrill, která tvrdí, že zemřela před šedesáti lety, je však až neuvěřitelně podobná jejich milované Sarah... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Britsko-americko-německý snímek „Tma“, na jehož produkci se podílel i ostrov Man, je zajímavým snímkem, jenž spojuje celkem klišovité prvky – tajemství z minulosti, děti, mysteriózní atmosféru, duchy. Ale dělá tak způsobem, který je funkční, který vám prezentuje horor, jenž je dostatečně zajímavý na to, aby se na něj dalo koukat, aby vás bavil, aby vás i strhnul. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Škoda, skončili sme uprostred cesty. TMA uspokojí každého, kto má rád temné komorné horory odohrávajúce sa v čudnom dome + každého, kto má v láske charizmatického Seana Beana a krásku Mariu Bello. Snímka (mimochodom z produkcie Paula W. S. Andersona) však dopláca na hlúpy, neoriginálny a nezaujímavý scenár. No atmosféra, výprava a obaja herci čo-to vylepšujú. Posledných 30 minút je ale mimoriadne zlých, takže skôr 2*. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

To, že tohle filmové zpracování Magginova románu trochu šilhá po japonských duchařinách (a ano, Kruh je asi první možnost, která vás napadne) a trošičku méně po Silent Hill (kde to umocňuje hlavně Sean Bean - v Tmě výborný), je nesporné, ale pokud ho někdo odstřelí jen pro tohle, tak to nechápu. Vždyť horory se vykrádají pořád a pokud je toto vykrádačka (opravdu? stačí porovnat rok vydání Magginova románu a rok vzniku Kruhu), tak je to poměrně povedená vykrádačka. Mě osobně to bavilo víc než v tomto ohledu tolik zmiňovaný Kruh. Má to docela zajímavý příběh, výborné a nádherné lokace, kde se to odehrává (opravdu nádhera) a místy dobrou atmosféru. Trošku mě zklamala jinak má oblíbená Maria Bello, její výkon nebyl moc přesvědčivý. Na tenhle film se určitě během svého života ještě několikrát podívám. 3,5* ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že mne sa to fakt veľmi nepáčilo. Horor s takmer úplnou absenciou atmosféry a napätia. To veru neznie dobre. Film nie je príliš komplikovaný, skôr by som použil výraz zmätený. Náznaky atmosféry som síce postrehol, ale to je príliš málo. Čo mi nevadilo, boli herci a vcelku vydarená vizuálna stránka. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Film, který zůstal v půlce cesty. První polovina byla skvělá, tajemný dům, hutná atmosféra, postupné odkrývání tajemství starého domu....jenže pak se to nějak sesypalo. Byla to trochu kombinace Kruhu a Silent Hill. Tenhle pocit umocnil ještě Sean Bean, který tu byl ve skoro stejné roli jako právě v Silent Hill. Jeden záběr (mrtvé ovce na pláži) zase jakoby vypadl z Kruhu. Ale neznamená to, že je vykrádá, spíš to beru jako inspiraci. Jen ten závěr byl už trochu přehnaný a překombinovaný - a hlavně dlouhý. Flashbacky do toho, co předcházelo cestě k otci a proč jsou matka s dcerou tak odcizené, byly zajímavé, ale zase to jejich postavy odkrylo jen na povrchu. Ta holka byla navíc dost nesympatická. Takže ve finále celkem zklamání. Maria Bello i Sean Bean mají oba určitě navíc, ale čekat na to, kdy a jestli se vůbec prokopou do první herecké ligy, může být čekání nadlouho. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Podsvětí "Annwn" pochází z welšských legend, kde je tímto názvem označována země mrtvých. (akisha)
  • Na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu byl snímek nominován na cenu pro nejlepší film. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Sheep" Simona Maginna. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno