Reklama

Reklama

Lužinova obrana

  • Velká Británie The Luzhin Defence (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ve dvacátých letech minulého století přijíždí do mondénního prostředí u italského jezera, kde se schází evropská smetánka, podivínský šachový génius Alexandr Lužin, aby zde sehrál svůj životní zápas. Šachy jsou pro něj celý jeho život - únik z reality, s níž se jen obtížně vyrovnává, jeho způsob komunikace s okolním světem i jediný smysl života - do okamžiku, kdy se setkává s Natálií. Natálie je mladá ruská aristokratka, jejímž jediným životním úkolem je co nejvhodnější sňatek - alespoň podle jejích rodičů. Matka se jí snaží přihrát pohledného, uhlazeného a majetného hraběte Jeana se Stassarda. Pak ale Natálie potká nevyzpytatelného, komplikovaného a impulsivního Lužina. Nejsložitější partie jeho života začíná, každý tah může ovlivnit jejich společnou budoucnost...

LUŽINOVA OBRANA je po ANTONII, která v roce 1996 zvítězila v oscarovém klání v kategorii neanglicky mluvených filmů, dalším filmem nizozemské režisérky Marleen Gorrisové, uváděným v České republice. Jde o filmové ztvárnění stejnojmenného románu slavného spisovatele Vladimira Nabokova, jenž byl pro svoji mnohovrstevnost považován za nezfilmovatelný. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

bigwendy

bigwendy (hodnocení, recenze)

Moc pěkný film, který ukazuje na příkladě Alexandra Lužina, že ti nejlepší šachoví velmistři nejsou psychicky normální lidé, ani nemůžou být, když celé dny nedělají nic jiného:-). Můj otec hrával šachy závodně, takže o tomhle sportu a jeho představitelích vím hodně. Např. i ve filmu Šachová novela (podle knížky Stefana Zweiga - prakticky Nabokův současník) je hezky ukázano, že šílenství a šachy k sobě nemají daleko.

Reklama

Reklama